Sosyal Medya

Dünya

Erdoğan: Türk-Rus ilişkileri artık daha dirençli

Erdoğan'la Putin, St. Petersburg'daki görüşmelerinin ardından açıklama yaptı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı'ndaki 1 saat 45 dakikalık görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

KonuÅŸmasına "DeÄŸerli dostum Putin'e daveti ve misafirperliÄŸi için teÅŸekkür ediyorum" sözleriyle baÅŸlayan ErdoÄŸan, "Sayın Putin'le yararlı görüşmeler gerçekleÅŸtirdik. Bu görüşme malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında ilk yurtdışı ziyaretimi de Rusya'ya gerçekleÅŸtirmiÅŸ oldum. Ä°liÅŸkilerimizin eski seviyesine ve hatta ötesine taşınmasından iki taraf son derece kararlıdır. Bu itibarla bugünkü görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi, kültürel ve beÅŸeri alanlarda Türkiye Rusya iliÅŸkilerini olması gereken seviyelere taşıyacak kararları görüştük.

"GEREKLÄ° ADIMLARI ATACAÄžIZ"

Üst düzey işbirliği konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşlar, ikili ticari kısıtlamaların ortadan kaldırılması, vizesiz rejimin tam teşekküllü şekilde yürürlüğe konması için gerekli adımları atacağız. Akkuyu Nükleer Santrali'ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Türk Rus ortak yatırım fonu kurulacak. Savunma sanayi alanında işbirliği arttırılacak. Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü mekanizması kurulacak. İnşallah bu adımlar sayesinde Ankara-Moskova hattı yeniden dostluk hattı haline getirilecek.

Erdoğan: Türk-Rus ilişkileri artık daha dirençli

15 Temmuz gecesi Türkiye ülke tarihimizin en alçak, en kanlı girişimlerinden birini yaşadı. FETÖ demokrasimizi hedef alan bir darbe teşebbüsünde bulundu. Türk Akımı Projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Projenin Avrupa'ya geçmesi noktasında adımlar sürdürülecektir. Özellikle darbe girişiminin ertesi günü Putin'in hemen bizi aramış olması, dayanışma noktasında büyük bir önem ifade etmiştir. Türk-Rus ilişkileri sadece ikili planda önem taşımıyor. İşbirliğimiz aynı zamanda bölgesel ve küresel barışın, huzurun tesis bakımından da çok önemlidir.

İLİŞKİLERİMİZ KRİZLERE KARŞI ÇOK DAHA DİRENÇLİ

Biraz sonra ikili bir görüşmemiz olacak. Burada bunları ele alıp değerlendireceğiz. Türkiye Rusya ilişkileri örnek bir seviyeye ulaştı. Bu noktaya tesadüfen değil, muazzam işbirliğimiz ile geldik. Kıymetli dostum Putin ile birlikte ortak bir tavrı ortaya koyduk. Temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Bölgemizin huzuru ve istikrarı için daha etkin bir şekilde kullanacağız. Krizlere karşı çok daha dirençli hale geldiğimizi düşünüyoruz. Değerli dostum Putin'e daveti ve ev sahipliği için tekrar teşekkür ediyorum."

Erdoğan: Türk-Rus ilişkileri artık daha dirençli

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.