Sosyal Medya

Güncel

Batı basınının 'göremediği' Yenikapı

Batı basını Yenikapı’dan sonra da Türkiye ve Erdoğan karşıtı bir çizgide yayın çizgisini sürdürüyor. Avrupa basını üç partinin birlikte katılıp darbeyi protesto ettiği Türk siyasi tarihin en büyük ortak mitingini daha çok Erdoğan'ın idam cezasıyla ilgili sözleri üzerinden aktardı. Amerikan New York Times gazetesi ise Erdoğan'ın darbeyi "Atatürk'ün yerine geçmek için bir şans olarak kullandığını" yazdı.



New York Times, Türkiye ve ErdoÄŸan karşıtı yayın çizgisini Yenikapı’dan sonra da devam ettirdiÄŸi gözleniyor. New York Times, Tim Arango imzalı izlenim haberini, "ErdoÄŸan, baÅŸarısız darbe giriÅŸimini Atatürk'ün yerine geçmek için bir ÅŸans olarak kullanıyor" baÅŸlığıyla verdi. Haberde, "ErdoÄŸan'ın, her zaman Atatürk'ün önüne geçme hırsı vardı. Åžimdi baÅŸarısız bir darbe buna müsaade edebilir" ifadesi yer alıyor. Ayrıca, "Ä°ki muhalefet partisinin lideri de oradaydı ancak mitingde kimin kutlandığı yönünde herhangi bir soru iÅŸareti yoktu. Atatürk posterlerinin yanında ErdoÄŸan ve kendisi alana helikopterle gelerek 'BaÅŸkomutan' olarak takdim edildi" ifadesi kullanıldı.

New York Times, geçen hafta da Türkiye'yi ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı suçlarken Gülen'i aklayan bir baÅŸyazı yayınlamıştı. 

Amerikan Washington Post ve Fox News,  mitingi, haber ajansı Associated Press imzalı haber metniyle okuyucularına duyurdu. Ajansın haberi, “Dev darbe karşıtı gösteri Ä°stanbul sahil kenarını tıka basa doldurdu” baÅŸlığını taşıyor. Haberde "Demokrasi ve Åžehitler Mitingi"nin partiler üstü bir birliktelik olduÄŸu ifadesi yer alıyor. Meclis'teki üç muhalefet partisinden ikisinin liderinin mitinge katıldığı ve ErdoÄŸan'ın hemen yanında oturdukları belirtildi. HDP'nin ise mitinge davet edilmediÄŸi hatırlatıldı.

Ä°ngiliz-Fransız basını Yenikapı’yı  'idam' üzerinden gördü

İngiliz yayın kuruluşu BBC; mitingi, Erdoğan'ın idam cezasıyla ilgili sözleri üzerinden haberleştirdi. Erdoğan'ın parlamentodan geçmesi halinde idam cezasını onaylayacağını belirten sözlerini verdi.

Ä°ngiliz The Times gazetesi ise, haberi, "Milyonlarca Türk, ErdoÄŸan'ın yeni ulusunu selamladı" baÅŸlığıyla verdi. Mitinge katılanların sayısının ise 5 milyon olduÄŸunu yazdı. 

Liberation ve France 24'te öne çıkarılan ise ErdoÄŸan vurgusu oldu. Bu yayın organları  iki muhalefet partisinin de katılıp darbe karşıtı konuÅŸmalar yapmış olmalarından ziyade ErdoÄŸan vurgusuyla verdiler. Türk siyasi tarihinin en büyük meydan mitingini  Liberation, "Ä°stanbul'da ErdoÄŸan yanlılarının devasa geçidi" baÅŸlığıyla verdi. France 24 de aynı çizgiyi takip ederek "Darbe giriÅŸimine karşı ErdoÄŸan’ın dev mitingi" diye verdi.Le Figaro’nun internet sitesi, ‘“Türkiye: ErdoÄŸan taraftarlarının Ä°stanbul’daki dev gösterisi” cümlesiyle bir tweet attı. Le Figaro’nun Yenikapı mitingini idam konusu üzerinden öne çıkartıp  "ErdoÄŸan: EÄŸer halk idam cezasını isterse partiler de onları izleyecektir" baÅŸlığını kullandı.

Le Monde gazetesinin Yenikapı haberi de aynı mantık üzerine kuruluydu: Gazete "CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan eÄŸer halk isterse idam cezasına taraftar" baÅŸlığını attı. Le Monde gazetesinin web sitesinde yer alan haberde, bir milyondan fazla insanın ErdoÄŸan’ın çaÄŸrısıyla Yenikapı’ya geldiÄŸi, muhalefet liderleri KılıçdaroÄŸlu ve Bahçeli’nin de mitingde olduÄŸu ama meclisteki dördüncü parti HDP’nin davetli olmadığı yazıyor. Türk bayraklarının tüm alanı kapladığı anlatılıyor. Haberin geri kalanında idam cezası meselesi ele alınıyor.

Reuters: “Güç gösterisi”

Uluslararası haber ajansı Reuters ise, mitingi, darbe giriÅŸiminin ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın güç gösterisi yaptığına iÅŸaret eden bir baÅŸlıkla duyurdu.

ErdoÄŸan’ın bir milyondan fazla insana darbe giriÅŸiminin daha güçlü bir Türkiye’nin inÅŸasında önemli bir köşe taşı olduÄŸunu söylediÄŸini belirten Reuters, mitingi, Batı dünyasının geniÅŸ çaplı tasfiye, gözaltı ve tutuklamalara yönelik eleÅŸtirilerine karşın ErdoÄŸan’ın “güç gösterisi” ÅŸeklinde yorumladı.

Haberde muhalefetteki partilerin liderlerinin hükümeti destekleyen bir gösteride uzun yıllar sonra ilk kez yer aldığına değinildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.