Sosyal Medya

Güncel

Türkiye tarihinde bir ilk: 3 Lider aynı meydanda

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti, CHP, MHP liderlerini bir araya getirecek olan Yenikapı’daki “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne 80 ildeki mitinglerle de destek verilecek.



Darbe giriÅŸiminin ardından baÅŸlayan demokrasi nöbetleri, bugün Ä°stanbul Yenikapı Meydanı’ndaki buluÅŸma ile taçlanacak. CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, TBMM’deki 3 partinin liderleri ile 3 milyonu aÅŸkın vatandaÅŸ, bugün Ä°stanbul Yenikapı’da “Darbelere karşı demokrasi ve milli irade” diyecek.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe giriÅŸimi sırasında Meclis’te tüm siyasi partilerin gösterdiÄŸi ortak irade, sonraki günlerde de “darbelere karşı demokrasi”vurgusuyla Ankara’da partiler arasında yeni bir diyalog ve uzlaşı ikliminin zeminini oluÅŸturdu.

Bu süreçte BaÅŸbakan Binali Yıldırım, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ve MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşme trafiÄŸi, 3 liderin birlikte CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan tarafından kabul edilmesiyle yeni bir boyut kazandı.

Siyasette yeni bir iklimin hâkim olduÄŸu bu ortamda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan,“Sokaklarda tutulan demokrasi nöbetlerinin taçlandırılması” olarak ilan nitelendirdiÄŸi Yenikapı’daki “Demokrasi ve Åžehitler Mitingi”ne katılarak konuÅŸma yapmaları için 3 lidere davet mektubu gönderdi.

Davet mektubunda, “Toplumun tüm kesimlerinin, tüm renklerinin, ülkesini ve milletinin geleceÄŸini korumak için bir araya geliÅŸinin sembolü haline dönüşen 15 Temmuz darbe giriÅŸimi ve sonrasında, sayın genel baÅŸkanınızdan üyelerinize kadar partinizin tüm mensuplarının demokrasiden, özgürlükten ve hukuk devletinden yana gösterdiÄŸi güçlü duruÅŸ, her türlü takdirin üzerindedir” ifadesi kullanıldı.

Ä°lerleyen günlerde BaÅŸbakan Yıldırım da telefonla görüştüğü liderlere CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın davetini yineledi. Davetin kabul edildiÄŸi önce MHP Lideri Bahçeli, önceki gün de CHP Lideri KılıçdaroÄŸlu tarafından açıklandı.

Ä°ÅŸte böylesi uzlaşı zemininde bugün Türkiye tarihi bir buluÅŸmaya tanıklık edecek. Ä°ktidarı ve muhalefeti aynı meydanda buluÅŸturacak, 3 milyonu aÅŸkın vatandaşın katılacağı, diÄŸer illerden de takip edilecek mitingde vatandaÅŸlar“demokrasi” ve “birlik” zemininde ortak bir zeminde buluÅŸtuklarını tüm dünyaya duyuracak.

YURTDIÅžINDAN GELENLER VAR 

* CumhurbaÅŸkanlığı himayesinde, Ä°stanbul ValiliÄŸi ve Ä°stanbul Büyük- ÅŸehir Belediyesi desteÄŸiyle bugün saat 17.00’de baÅŸlayacak dev miting için yüzlerce kiÅŸinin görev aldığı hazırlıklar dün geç saatlere kadar sürdü.

* 15 Temmuz’da yaÅŸanan darbe giriÅŸiminde hayatını kaybedenleri temsilen 239 kiÅŸiden oluÅŸan mehter takımı dün son provasını miting alanında yaptı. 

* Yabancı konuk ve gazeteciler için Ä°BB’nin akıllı uygulaması ile farklı dillerde cep telefonları üzerinden online olarak simultane çeviri hizmeti verilecek.

* DiÄŸer illerin yanı sıra Avrupa’da yaÅŸayan gurbetçilerden de mitinge katılmak üzere gelenler oldu, uçak rezervasyonlarında artış yaÅŸandı. 

* CHP, bugün saat 15.00’te CHP Ä°stanbul Ä°l Merkezi önünde oluÅŸturulacak kortejle ÅžiÅŸhane’den Yenikapı’ya yürüyecek.

* Mitinge 3 milyonu aşkın katılımcı bekleniyor. 15 bin polis görev alacak. Karadan otobüsler, denizden de tekne ve vapurlarla ulaşılacak alanda 2.5 milyon sopalı Türk bayrağı dağıtılacak.

* Miting dolayısıyla bazı yollar saat 07.00’den etkinlik bitimine kadar kapalı olacak.

* 102 adet kara ambulansı, 1 adet deniz ambulansı görev yapacak. Ayrıca helikopter ambulans hazır olacak. 728 sağlık personeli görev yapacak. 120 adet itfaiye aracı alanda görev alacak.

* Karayolu ile gelenler için KazlıçeÅŸme, Marmaray’dan gelenler için Marmaray yönünde, deniz yolu ile gelenler için deniz tarafında olmak üzere 3 ana giriÅŸ kapısı olacak. Ayrıca protokol, basın ve engelliler için 3 nokta daha oluÅŸturulacak.

3 LÄ°DER MEYDANDA BÄ°RLÄ°K MESAJI VERECEK

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Yenikapı’daki konuÅŸmasında siyasi parti ya da dünya görüşü ayrımı gözetmeksizin birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiÄŸine vurgu yapacak. Yıldırım, “Farklı düşüncelerimiz, birbirine zıt dünya görüşlerimiz olabilir. Bu süreçte bunları görmeyelim. Bugün ayrışma deÄŸil, kucaklaÅŸma günü. Hepimizin aynı gemide olduÄŸunu unutmayalım” diyecek.

Yıldırım, “Gün birlik günüdür, gün beraber olma günüdür” sözleri ile katılımları nedeniyle CHP ve MHP liderlerine teÅŸekkür edecek. BaÅŸbakan, OHAL sürecinde muhalefetin eleÅŸtirilerini, hassasiyetlerini, düşüncelerini dikkate alacaklarını kaydedecek.

Yıldırım, dün sosyal medya hesaplarından yaptığı çaÄŸrıda da “Tek ses, tek nefes, tek yürek olalım” dedi. 

NÂZIM İLE BİTİRECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin parlamenter sistemi hedef aldığına dikkat çekecek, parlamenter sistemi güçlendirecek demokratik adımların atılmasını isteyecek.

KılıçdaroÄŸlu’nun, Cumhuriyet’in kurucu ayarlarına dönülmesinin önemine iÅŸaret ederek, “Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur. Devlette yükselmenin yolu bir cemaate, bir partiye üye olmaktan geçmemelidir” uyarılarını dile getireceÄŸi öğrenildi.

Siyasetteki yakınlaÅŸmaya deÄŸinecek olan CHP Lideri, barış ve kardeÅŸlik ikliminin oluÅŸması, kamplaÅŸma ve kutuplaÅŸmanın sona ermesi için parti ayırımı yapılmadan liderler arasında “diyalog kapısı”nın açık tutulmasını isteyecek. KılıçdaroÄŸlu’nun konuÅŸmasını, Nâzım Hikmet’in “Davet” ÅŸiiri ile bitirmesi bekleniyor

GÜÇLÜ ORDU VURGUSU

MHP Genel BaÅŸ- kanı Devlet Bahçeli, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Yenikapı davetini muhalefetten ilk kabul eden lider olmuÅŸtu.

Bahçeli, bugün Yenikapı’da yapacağı konuÅŸmada, darbe giriÅŸimine karşı devletin ve milletin birlik ve beraberliÄŸini gösterdiÄŸine, parti olarak bu yöndeki mücadelerde hükümetin yanında olduklarına vurgu yapacak.

Türkiye’nin, teröristlere bırakılacak bir ülke olmadığını belirtecek ve “güçlü ordu”nun altını çizecek olan MHP Lideri’nin mesajlarının “dosta güven, düşmana korku salmaya” yönelik olacağı belirtiliyor.

Siyasette birlik, millette kaynaşmanın önemine işaret edecek olan Bahçeli, milletin yaraları sarılırken suçlularla suçsuzların ayırt edilmesi konusunda da uyarıda bulunacak.

Kaynak: Habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.