YaÄŸmur duasına çıkan köylülerden sadece biri ÅŸemsiyesini almıştır. Çünkü yaÄŸmur duasının kabul olacağına inanan ve bu umutla yola çıkan tek kiÅŸi odur. Sezai Karakoç’un bu öyküyü çaÄŸrıştıran ÅŸiiri “YaÄŸmur Duası”ndaki “YaÄŸmur duasına çıksaydık dostlar/ Bulutlar yarılır gökler açardı” mısraları öyküdeki inanç ve umudun ÅŸiirleÅŸtirilmiÅŸ hali gibidir. DiriliÅŸ kavramı ile yüreklerimizde yer tutan Ä°slami geleneÄŸin son dönemdeki gür sesi Sezai Karakoç, ÅŸiir ve yazılarında deÄŸindiÄŸi umut kavramıyla yeni bir medeniyet tasavvurunda bulunmuÅŸ, ÅŸiir ve yazılarında sıklıkla umudun iyileÅŸtirici gücünden faydalanmıştır. DiriliÅŸ kavramı ile kabuÄŸuna sinmiÅŸ Ä°slam medeniyetine yeni bir ses ve soluk getirmeye çalışan ÅŸair, modern psikolojinin manevi yönelimli terapilerle iliÅŸkilendirildiÄŸi çağımızda, umudun saÄŸaltıcı gücünden faydalanmak, yeni nesillere umut aşılamıştır ÅŸiir ve edebiyatın yalın halini kullanarak...
AraÅŸtırmacı Jari Kylma, insan yaÅŸamı için bir kaynak olarak bahsetmiÅŸtir umuttan. Buradan yola çıkarak Sezai Karakoç ÅŸiirindeki umudu, inancın getirmiÅŸ olduÄŸu güven ve yaÅŸam kaynağı olarak gösterebiliriz. Sezai Karakoç’un ÅŸiirlerindeki Yüce Yaratıcı’ya olan iman ve beslediÄŸi umut,Kierkegaard’ın varoluÅŸ serüveni yani kiÅŸinin kendi olması, bir benliÄŸe sahip olması ve umutsuzluÄŸunun yok olması ancak iman sahibi olması ile mümkündür görüşünü desteklemektedir.
Yeni insanı yeÅŸertmek için…
Nurettin Topçu, Türkiye’nin Maarif Davası kitabında mektep kavramını tanımlarken, mektebin manaya yükseliÅŸ, birliÄŸe yöneliÅŸ, kaide ve disiplinden oluÅŸtuÄŸunu vurgulamış, bütün bunların birleÅŸmesinden ruhani ve ilahi bir koku ruhlara dağılır diyerek mektebi aÅŸkın beslediÄŸini fakat metodlu düşüncenin yaÅŸattığını belirtmiÅŸtir. (Sf. 61) Türkiye’de manevi soluklu eÄŸitimi besleyen ana damarlardan biri de şüphesiz edebiyat ve ÅŸiirdir. Mektebi besleyen aÅŸkın söze yansımasıyla metodlu düşüncenin önü açılmış olur. Ahlaklı, ÅŸuur sahibi ve manevi dinamiklerine baÄŸlı, ruh saÄŸlığını korumuÅŸ genç bir nesli yetiÅŸtirmede edebiyat adamlarına olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.
Karakoç’un Kıyamet Aşısı kitabındaki “Ashab-ı Kehf’in uykusu, yeni bir zamanın açılışını saÄŸlayan bir diriliÅŸ uykusuydu. Sanki, ölü bir kentin üzerinde, saÄŸlık fışkıran bir bahar uykusuydu maÄŸara.” (Sf. 70) sözleri, diriliÅŸ sancısı çeken bir medeniyetin ihtiyaç duyduÄŸu umudu en güzel ÅŸekilde dillendirmiÅŸtir. Hızır, Meryem, Taha, Gül gibi imgeleri kullanarak manevi deÄŸeri olan kelimelere vurgu yapmış ve yeni bir diriliÅŸ kapısı aralamıştır. “Ve Hızır, geçiyordu o bilinmez yeÅŸilliÄŸini kentlere serperek/ Yeni insanı yeÅŸertmek için.” mısralarında yeni insan yetiÅŸtirmek eyleminin peygamberane bir duruÅŸ gerektirdiÄŸi vurgusu, manevi danışmanlık ve rehberliÄŸin temel dinamikleri arasında yer alması gereken en önemli unsurlardandır. Bir ÅŸair olarak gül imgesiyle medeniyet inÅŸasının önemini vurgulamış, bu medeniyetin asli unsuru olan insan yetiÅŸtirmenin önemine deÄŸinmiÅŸtir. “Bir gülü yetiÅŸtirmek için yaratılmışız şükür Tanrı’ya.” Turan KarataÅŸ, DoÄŸu’nun Yedinci OÄŸlu Sezai Karakoçkitabında Sezai Karakoç ÅŸiirlerinin “Gül MuÅŸtusu” ÅŸiirinden hareketle, umutlu bir ÅŸiir olduÄŸunu, çoÄŸunlukla iyimser bir damarı bulunduÄŸunu, sonunda hep vardığı bereketli ovaya vardığını söylemenin mümkün olduÄŸunu belirtmiÅŸtir. (sf. 312)
Kierkegaard’ın umutsuzluÄŸuna, panzehir olarak umudu serpiÅŸtiren ÅŸair Sezai Karakoç, bu yönüyle ideal insanın yetiÅŸtirilmesinde kökünü maziden alan, geleneksel fakat geleceÄŸe uzanan bir genç neslin umut okulunun kapılarını açmıştır. Manevi danışmanlık ve rehberlik, özellikle gençlerin teknoloji kullanımının da etkisiyle giderek yalnızlaÅŸtıkları, ahlaki bunalımlar yaÅŸadıkları bir dönemde umut gibi iyileÅŸtirici, ruh saÄŸlığını koruyucu etkisi olan bir güçten faydalanmalı ve danışmanlık faaliyetlerinde saÄŸaltıcı güç olarak kullanılmalıdır. Fikir ve aksiyon insanı olarak Sezai Karakoç, yeni neslin düştüğü çıkmazlara, ÅŸiir ve yazılarında serpiÅŸtirdiÄŸi eleÄŸimsaÄŸmalar olan umutla diriliÅŸ kapılarını açacaktır.
Hasan Avcı -Dünya Bizim
Henüz yorum yapılmamış.