Güncel
'Doğrudan diyalog için çalışacağım'
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Türkiye ile "doğrudan diyaloğun sağlanması için çalışacağım" dedi. Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin çözümü için varılan anlaşmayla ilgili olarak da "Anlaşmayı ilgilendiren iki konu var. Bir tarafta vize muafiyeti, diğer tarafta AB üyeliğinin hızlandırılması. Ben açıkçası ikisinin de olacağını sanmıyorum
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Liechtenstein'ın Vaduz kentinde Almanca konuşan ülkelerin dış işleri bakanlarıyla yaptığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Son dönemde gerilen Türkiye ile Almanya ilişkilerinde "diyaloğun sadece magafonlar, mikrofonlar ve kameralar yoluyla gerçekleşmemesini sağlamak için çalışacağım" diyen Steinmeier "Bu zor zamanlarda bile Türkiye ile doğrudan diyalog dışında başka alternatif yok. Doğrudan görüşmeler kolay olmayacak, münakaşalı olacak" dedi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'de idam cezasının yeniden yürürlüğe getirileceğiyle ilgili tartışmanın da sorulduğu Steinmeier, "Eğer Türkiye'nin ulaştığı son sınırı soruyorsanız, kendi içlerinde ölüm cezasının yeninden tesisi hakkında bir tartışma başlatmalarıdır. Türkiye'de idam cezası kaldırılmıştır. AB ile başarılı bir müzakere süreci başaltılmıştır. Eğer Türkiye geri adım atıp ölüm cezasını getirecekse Bu AB değerleriyle bağdaşmaz" diye konuştu.
Steinmeier Türkiye ile AB arasında Mart ayında imzalanan mülteci anlaşmasının akıbetiyle ilgili olarak ise "Türkiye anlaşmasını ilgilendiren iki konu var. Bir tarafta vize muafiyeti, diğer tarafta AB üyeliğinin hızlandırılması. Ben açıkçası ikisinin de olacağını sanmıyorum. Bence şu anda biz Avrupa Birliği olarak Türkiye'de olanlara çok açık, Türkiye'nin hakettiği demokratik güçlerle birlikte reaksiyon göstermeliyiz" dedi.
Köln mitingi
Almanya Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta Köln kentinde düzenlenden 'Darbeye karşı demokrasi Mitingi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın videokonferans ile bağlanmasına izin vermemesinin ardından Ankara, Alman hükümetine tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuyla ilgili bir yazlı açıklamasında "Köln'de farklı siyasi parti temsilcilerinin, onlarca sivil toplum kuruluşu ve binlerce Türk ve Alman vatandaşının katılımıyla yapılacak olan 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesi yoluna gidilmesi kabul edilemez bir durumdur" ifadelerini kullanmıştı.
ARdından Alman maslahatgüzârı Dışişleri'ne çağrılırken Alman Dışişleri Sözcüsü de "İlişkilerimiz sarsıntılı bir dönemden geçiyor" demişti.
Kaynak: Reuters
Henüz yorum yapılmamış.