Sosyal Medya

Güncel

'Doğrudan diyalog için çalışacağım'

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Türkiye ile "doğrudan diyaloğun sağlanması için çalışacağım" dedi. Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin çözümü için varılan anlaşmayla ilgili olarak da "Anlaşmayı ilgilendiren iki konu var. Bir tarafta vize muafiyeti, diğer tarafta AB üyeliğinin hızlandırılması. Ben açıkçası ikisinin de olacağını sanmıyorum



Almanya DışiÅŸleri Bakanı Steinmeier, Liechtenstein'ın Vaduz kentinde Almanca konuÅŸan ülkelerin dış iÅŸleri bakanlarıyla yaptığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Son dönemde gerilen Türkiye ile Almanya iliÅŸkilerinde "diyaloÄŸun sadece magafonlar, mikrofonlar ve kameralar yoluyla gerçekleÅŸmemesini saÄŸlamak için çalışacağım" diyen Steinmeier "Bu zor zamanlarda bile Türkiye ile doÄŸrudan diyalog dışında baÅŸka alternatif yok. DoÄŸrudan görüşmeler kolay olmayacak, münakaÅŸalı olacak" dedi. 

15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrası Türkiye'de idam cezasının yeniden yürürlüğe getirileceÄŸiyle ilgili tartışmanın da sorulduÄŸu Steinmeier, "EÄŸer Türkiye'nin ulaÅŸtığı son sınırı soruyorsanız, kendi içlerinde ölüm cezasının yeninden tesisi hakkında bir tartışma baÅŸlatmalarıdır. Türkiye'de idam cezası kaldırılmıştır.  AB ile baÅŸarılı bir müzakere süreci baÅŸaltılmıştır. EÄŸer Türkiye geri adım atıp ölüm cezasını getirecekse Bu AB deÄŸerleriyle baÄŸdaÅŸmaz" diye konuÅŸtu. 

Steinmeier Türkiye ile AB arasında Mart ayında imzalanan mülteci anlaÅŸmasının akıbetiyle ilgili olarak ise "Türkiye anlaÅŸmasını ilgilendiren iki konu var. Bir tarafta vize muafiyeti, diÄŸer tarafta AB üyeliÄŸinin hızlandırılması. Ben açıkçası ikisinin de olacağını sanmıyorum. Bence ÅŸu anda biz Avrupa BirliÄŸi olarak Türkiye'de olanlara çok açık, Türkiye'nin hakettiÄŸi demokratik güçlerle birlikte reaksiyon göstermeliyiz" dedi. 

Köln mitingi

Almanya Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta Köln kentinde düzenlenden 'Darbeye karşı demokrasi Mitingi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın videokonferans ile bağlanmasına izin vermemesinin ardından Ankara, Alman hükümetine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuyla ilgili bir yazlı açıklamasında "Köln'de farklı siyasi parti temsilcilerinin, onlarca sivil toplum kuruluşu ve binlerce Türk ve Alman vatandaşının katılımıyla yapılacak olan 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans yoluyla katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesi yoluna gidilmesi kabul edilemez bir durumdur" ifadelerini kullanmıştı.

ARdından Alman maslahatgüzârı DışiÅŸleri'ne çaÄŸrılırken Alman DışiÅŸleri Sözcüsü de "Ä°liÅŸkilerimiz sarsıntılı bir dönemden geçiyor" demiÅŸti. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.