Sosyal Medya

Güncel

Türköne'nin ifadesi ortaya çıktı: Gülen'le iki kere görüştüm

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturmasında tutuklanan Zaman gazetesi eski yazarlarından Mümtazer Türköne, sorgusunda Fethullah Gülen ile iki kez görüştüğünü söyledi.



Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından kapatılan Zaman gazetesi eski yönetici ve çalışanlarına yönelik yürütülen soruÅŸturmada gözaltına alınan kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Mümtazer Türköne, Alaattin Güner, Åžeref Yılmaz, Ahmet Metin SekizkardeÅŸ, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan TaÅŸdelen, Hüseyin Turan ve Murat AvcıoÄŸlu “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı. Ä°stanbul 3'üncü Nöbetçi Sulh Ceza HakimliÄŸi kararıyla dün gece tutuklanan 12 şüpheliden Mümtazer Türköne, ifadesinde yayınlanmış 16 kitabının bulunduÄŸunu, bunlardan ikisinin darbeler hakkında yazıldığını söyledi. Türköne ifadesinde, “SoruÅŸturma dosyasında delil olarak sunulan 5 makalenin hiçbirinde teÅŸbih, mecaz, metafor ve hatta eÅŸeÄŸin aklına karpuz kabuÄŸu düşürmek kabilinden darbe iması addedilecek tek kelime yoktur. Tersine hükümeti eleÅŸtirirken, çözüm olarak dosyada yer alan her yazıda da demokratik çözümler alternatifler sandık ve seçim gösterilmiÅŸtir” dedi.

Hükümete karşı eleÅŸtirileri olduÄŸunu söyleyen Türköne, “Ben radikal hatta keskin addedilecek, bir darbe karşıtıyım. Bunun tek bir istisnası yoktur. Nitekim darbe gecesi de meÅŸru hükümetin yanında yer aldığımı belirten, akabinde darbenin ihanet ve ÅŸerefsizlik olduÄŸunu belirten tweetler attım. Sonrasında darbe tehdidi devam ederken, hükümeti destekleyen darbeyi lanetleyen ve darbe sonrası toplumu restore edecek bu travmanın geçmesini saÄŸlayacak uyarılarda bulundum” ifadelerini kullandı.

“Fethullah Gülen ile iki kez görüştüm”

Kendisini darbe karşıtı olarak niteleyen Türköne ifadesinde, “Benim kadar radikal bir darbe karşıtının, darbeci ithamına maruz kalmasını, gördüğüm muamelenin ötesinde çok onur kırıcı buluyorum. Fethullah Gülen örgütü hakkında herhangi bir baÄŸlantım yoktur. Kendisini tanıyorum. Zaman gazetesinin onun kontrolünde olduÄŸunu biliyorum. Kendisiyle 2006 -2011 yılında iki defa görüştüm. Aramızda kayda deÄŸer bir görüşme olmadı. Yanımda Ak Partili yöneticiler mevcuttu. En son darbe olayından sonra çoÄŸunluk gibi bende hayal kırıklığı yaÅŸadım. Ve o camia ile birlikte olduÄŸumdan dolayı piÅŸman oldum” diye konuÅŸtu.

“KiÅŸilik olarak muhalifim”

“Ben bir yazar olarak daha fazla okuyucuya ulaÅŸmak amacıyla Türkiye'de tirajı en yüksek gazete olan Zaman gazetesinde yazmayı tercih ettim” diyen Türköne, “Esasında baÅŸka da yazı yazabileceÄŸim gazete yoktur. KiÅŸilik olarak muhalif bir yapım var. Benim hükümete karşı eleÅŸtirilerim, demokrasinin ve özgürlüklerin geniÅŸleyip darbe teÅŸebbüslerinin engellenmesi amacına yöneliktir. Gazetede yazdığım süre boyunca hangi konularda yazı yazacağım konusunda, açıktan bir müdahale olmadı. Bazen farklı konularda yazmam için güncel olaylar hatırlatıldı ve tavsiye edildi” dedi.

"Gazetenin politikasına aykırı yazılar da yazdım"

Yazdığı hiçbir yazıya müdahale edilmediÄŸini savunan Türköne, “Åžahsen de gazetenin yayın politikasıyla kendimi baÄŸlı hissetmedim. Zaman zaman manÅŸetlerde savunulan görüşlere aykırı yazılar yazdım. 2004 yılındaki Fethullah Gülen cemaatini faaliyetlerini sona erdirilmesine dair karar hakkında 2013 yılında aykırı görüşlerimi bildirdim. MGK'nın, o anki ÅŸartlarına göre karar aldığını ve Gülen cemaatini herhangi bir olumsuz uygulamanın hükümet tarafından uygulanmadığını belirttim. Bu yazı gazetenin yayın politikasına aykırı bir yazıydı. Buna raÄŸmen bu yazıya da müdahale edilmedi” ifadelerini kullandı.

“Darbecilerin idam edilmesini caydırıcılık anlamında önemli buluyorum”

Türköne ifadesinin devamında, “Ãœlkemin yaÅŸadığı trajediyi kendi yaÅŸadığım trajedinin üstünde görüyorum. Yani ülkem adına çok derin bir üzüntü yaşıyorum. 15 Temmuz günü yaÅŸanan, darbe giriÅŸimi hakkında bir aydın olarak, içimde derin bir yara hissediyorum ve ülkemin başına gelebileceklerden endiÅŸeleniyorum. Darbeciler için daha önce yazdığım yazı ve görüşleri aynen tekrar ederim. Darbecilerin idam edilmesini ve en ağır ceza ile cezalandırılmasının caydırıcılık manasında önemli olduÄŸunu düşünüyorum” dedi.

Soruşturma kapsamında 18 şüpheli tutuklandı

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın kapatılan Zaman Gazetesi eski yönetici ve çalışanlarına yönelik yürüttüğü soruÅŸturmada 47 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. SoruÅŸturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden Ali Bulaç, Åžahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ãœnal, Nuriye Ural ve Lalezer SarıibrahimoÄŸlu emniyetteki iÅŸlemlerinin ardından 31 Temmuz tarihinde çıkarıldıkları mahkemece, “FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmiÅŸti. Şüpheliler Mümtazer Türköne, Alaattin Güner, Åžeref Yılmaz, Ahmet Metin SekizkardeÅŸ, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan TaÅŸdelen”, Hüseyin Turan ve Murat AvcıoÄŸlu'nun da tutuklanmasıyla birlikte tutuklu şüpheli sayısı 18'e yükseldi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.