Sosyal Medya

Güncel

Avrupa ülkesinden flaş cami kararı



Yunan parlamentosunda oylanan tasarı, hükümetin büyük ortağı Radikal Sol Koalisyon SYRIZA ve bazı muhalefet milletvekillerinin 210 'evet' oyuyla kabul edildi.

Yenilenebilir yeni enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtımıyla  ilgili torba yasa tasarısı kapsamında bugün parlamentoya getirilen cami inÅŸasıyla  ilgili tasarı koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA)  ve bazı muhalefet milletvekillerinin 210 'evet' oyu ile kabul edildi.

300 sandalyeli parlamentoda 230 milletvekilinin katıldığı oylamada cami inşa edilmesine karşı çıkan, hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) ve aşırı sağcı Altın Şafak Partisi milletvekilleri 'hayır' oyu kullandı.

Yunanistan EÄŸitim Bakanı Nikos Filis, oylama öncesinde yaptığı konuÅŸmada, Atina’da cami inÅŸa edilmesinin ülkeden terörü  uzaklaÅŸtırdığını ifade ederek, "Fransa ve Belçika’daki sorunların burada olmamasını istiyorsak geçmiÅŸteki yanlışları tekrarlamayalım" dedi.

Filis, şöyle devam etti: "Avrupa Ä°slamın burada olduÄŸunu kabul etmeli. Bazıları Müslümanların sayısının çok olduÄŸundan ÅŸikayet ediyor ve ülkenin Ä°slamlaÅŸtığını iddia ediyor. Ve caminin Müslümanları buraya çekeceÄŸini ileri sürüyor. Bu doÄŸru olsaydı Atina’da kimse kalmaz, herkes Trakya’da olurdu. Hükümetin hedefi ülkemiz ve Müslümanlar için bir ayıp oluÅŸturan gayriresmi camilerin faaliyetlerini durdurmak. Cami inÅŸa edilmesine şüpheyle bakanlar gayriresmi bir cami mi yoksa vergi numarası bulunan resmi bir cami mi daha iyi olacak bir düşünsünler."

Cami inÅŸasıyla ilgili yasa tasarısına evet oyu veren POTAMÄ° Partisi Rodop Milletvekili Ä°lhan Ahmet de, hangi bahaneyle olursa olsun, Atina’nın hala camisi bulunmayan tek Avrupa baÅŸkenti olmasının kabul edilemez olduÄŸunu söyledi.

Söz konusu tasarının doÄŸru yönde hazırlanmış bir yasa olduÄŸunu ve bu kez cami inÅŸasının gerçekleÅŸeceÄŸini umut ettiÄŸini belirten Ahmet, "Yunanistan’da bulunan binlerce mülteci ve Yunan vatandaşı olan Müslümanların dini vecibelerini yerine getirmek için kolayca ulaÅŸabilecekleri ibadet yerleri bulunması bir insanlık hakkıdır. Avrupa’da Ä°slamofobinin yükseldiÄŸi bir dönemde Atina’da cami inÅŸa edilmesi korku terörüne karşı bir direnme ve Avrupa müktesebatının oluÅŸturan temel insan haklarından biri olan din özgürülüğüne saygı mesajı olacak"  diye konuÅŸtu.

Soydaş milletvekiline casusluk suçlaması

Bu arada, oylama öncesindeki tartışmalar sırasında ırkçı parti Altın Åžafak'ın bazı milletvekillerinin SYRIZA Ä°skeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek’i 'Türk casusu' olmakla itham ederek sözlü sataÅŸmalarda bulunması üzerine gerginlik yaÅŸandı.

Altın Åžafak milletvekillerinin küfürlü sataÅŸmaları arasında söz alan Zeybek, kendisine yöneltilen suçlamaların asılsız olduÄŸunu ifade ederek, atalarının geçmiÅŸte Yunanistan’ı faÅŸizme karşı müdafaa etmek için savaÅŸtığını söyledi.

Yunanistan’ın baÅŸkenti Atina’da 2006’da çıkarılan bir kanunla Atina’daki Votanikos semtinde yapılması kararlaÅŸtırılan ancak itirazlar nedeniyle inÅŸaatına baÅŸlanamayan cami projesi, en son inÅŸaat alanının dere yatağında bulunması nedeniyle durdurulmuÅŸtu.

Ãœlkedeki fanatik çevrelerin tepkisini çeken proje, daha önce de bir grup vatandaşın itirazları nedeniyle askıya alınmıştı. Aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduÄŸu kiÅŸilerin cami inÅŸaatına yönelik Danıştay'a yaptığı itiraz baÅŸvurusu ise oy çokluÄŸuyla reddedilmiÅŸti.

Yunan hükümeti, Eğitim Bakanlığının denetiminde Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde yer alan 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık iki yıl önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığınca onaylanan inşaat için AB destekli ESPA fonundan yaklaşık 1 milyon euroluk bütçe tahsis edildiği açıklanmıştı.

Camisi bulunmayan tek Avrupa baÅŸkenti Atina’da, Müslümanlar namazlarını garajlarda ve bodrum katlarında kılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.