Sosyal Medya

Dünya

Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt: Avrupa uyuma Erdoğan'ı savun

Avrupa'nın darbe girişimine karşı tepkisizliğini sert dille eleştiren Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, "Avrupa, özellikle darbenin kendisiyle bağlı konulara yaklaşımını gözden geçirmezse ahlaki otoritesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır" dedi.



Bildt, ABD merkezli Politico sitesi için yazdığı makalede, Avrupa’nın Türkiye'deki 15 Temmuz darbe giriÅŸimine tepkisizliÄŸini, "Avrupa, ErdoÄŸan’ı savun" baÅŸlıklı yazısıyla eleÅŸtirdi.

'BRÃœKSEL UYUYOR MU?'

Demokratik deÄŸerler üzerine kurulmuÅŸ bir bölgede darbelerin yeri olmadığına dikkati çeken Bildt , ''Brüksel uyuyor mu? Yoksa sadece bilgisiz mi?'' sorularının Türkiye’de 15 Temmuz darbe giriÅŸimine ilgisizce karşılık veren Avrupa liderlerine sorulması gerektiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"DARBE BAÅžARILI OLSAYDI, YAÅžANACAK KAOSU HAYAL EDÄ°N"

"Ä°syancı askeri birliklerin baÅŸarılı olduÄŸunu ve bir çeÅŸit askeri-siyasi cuntanın Türkiye’de devlet gücünü ve enstrümanlarını ele geçirdiÄŸini hayal edelim. Darbeci güçlerin, muhalif göstericileri baskılamak için Ankara ve Ä°stanbul sokaklarında büyük katliamlarını görebilirdik. 2013 Temmuz ayındaki darbe sonrasında Kahire’de yaÅŸanan ölümlü ÅŸiddet olaylarını düşünün.

Türkiye’de baÅŸarılı bir darbe yüksel olasılıkla ülkeyi iç savaÅŸa sürüklerdi ve bunun sonuçları çok daha büyük olabilirdi. Milyonlarca Tük vatandaşı ÅŸiddet, kaos ve ölümden kaçarak ve Türkiye'nin ev sahipliÄŸi yaptığı 2 milyon Suriyeli'ye katılarak Avrupa’ya yelken açabilirdi. Bu durumda, AB, 2015‘te yaÅŸanandan daha büyük ölçüde bir sığınmacı felaketiyle karşılaÅŸabilirdi."

"HİÇBİR AB ÜLKESİ BÖYLE BİR KRİZ YAŞAMADI"

AB'nin hiçbir üye ülkesinde veya aday ülkesinde ciddi bir askeri darbe girişimine şahit olmadığına dikkati çeken Bildt, "Gerek Macaristan, gerekse diğer yerlerde, bizim hukukun egemenliği konseptine yönelik sıkıntılarımız, darbeciler tarafından televizyon kanallarının işgali, parlamentonun bombalanması ve seçilmiş Cumhurbaşkanının esir alınması yanında zayıf kalıyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ PARTİLERE ÖVGÜ

Bildt, Türkiye'de darbe tehdidinin engellendiÄŸini ancak ölen ve yaralananların olduÄŸunu anımsatarak, "Türkiye’nin tüm siyasi partileri, hızla bir araya gelerek darbeyi kınadı. Umalım ki bu emsalsiz dayanışma Türkiye’de demokrasiyi daha saÄŸlam dayanaklara taşır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEKLERİNE, ALINAN ÖNLEMLERİ SORGULUYORLAR"

Darbe gecesinde AB'nin tepkisine ilişkin Bildt, şunları kaydetti:

"Darbe gecesinde AB’nin olanları kınaması bir süre aldı. Darbe giriÅŸimi sonrasında Türkiye’ye, aday ülkeye, onun anayasal düzenine karşı yaÅŸadığı en ağır tehdide raÄŸmen destek vermek için kıdemli AB temsilcilerinin Türkiye’ye ziyaretine yönelik bir iÅŸaret görülmüyor. Bunun yerine Avrupa Liderleri hızla, Türk yetkililerin Gülen hareketi güçlerini temizlemeye yönelik aldığı önlemleri sorgulamaya baÅŸladı."

'AB LÄ°DERLERÄ° FRANSA'NIN YAPTIÄžINI UNUTTU'

Bildt, şöyle devam etti:

"Fransa’nın kasım ayında Paris terör saldırıları sonrasında aynı uygulamayı yaptığını unutarak Türkiye’nin Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesini askıya almayı istediÄŸinde, AB liderleri bunu onaylamadıklarını yüksek sesle dillendirdi.

Hiç şüpheniz olmasın, Türkiye’nin kendisini ve anayasal düzenini devirmeye çalışan güçlere karşı gerekli önlemleri almak ve kendisini korumak hakkı ve Türkiye bunu yapmak zorunda. Türkiye’nin aldığı tedbirlerin çok ileriye giderek ciddi bir risk oluÅŸturacağına yönelik bir soru iÅŸareti yok.

Samimiyetle umuyorum ki olaylar sakinleşince Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi durumu çok dikkatlice inceleyecek."

"AVRUPA, AHLAKÄ° OTORÄ°TESÄ°NÄ° KAYBETMEKLE KARÅžI KARÅžIYA"

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın bu hafta Ankara’ya gitme planının olumlu olduÄŸunu belirten Bildt, "Avrupa, özellikle darbenin kendisiyle baÄŸlı konulara yaklaşımını gözden geçirmezse ahlaki otoritesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. AB’nin 2013’teki Mısır darbesine karşı utanç verici yaklaşımı da bu alandaki pozisyonunu erozyona uÄŸratmıştır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"ERDOĞAN'IN İLK PUTİN'LE GÖRÜŞMESİ, AVRUPA İÇİN YÜZ KARASI"

Bildt, "EÄŸer AB liderleri, Türkiye’ye derhal gitmiÅŸ, darbe kabusuna karşı desteklerini hızla sunmuÅŸ, Türk halkını tebrik etmiÅŸ, CumhurbaÅŸkanı ile hükümetle ve Meclisin liderleriyle beraber oturmuÅŸ olsaydı, AB bugün daha iyi bir pozisyonda olurdu. Bu durumda, Avrupa en azından siyasi ideallerini ve demokratik deÄŸerlerini savunmayı denemiÅŸ olurdu." ifadesini kullandı.

Bildt, darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşacak ilk liderin Rusya Devlet Başkanı Putin olmasının Avrupa için bir yüz karası olduğunu ifade etti.

 

Kaynak: Ensonhaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.