Sosyal Medya

Güncel

Şemdinli Savcısı: Kucaklarına düştüm

15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararıyla birlikte başlatılan soruşturmalarda tanık olarak konuşan, Şemdinlı Davası'yla kamuoyunda tanınan Savcı Ferhat Sarıkaya, “Cemaatten sadece Mehmet Saltan'ı tanıyordum. Sadece maaşımı getiriyordu, yılda bir kere de çocukların okul parasını getiriyordu. Cemaatle bağlantım, buydu. O da kucaklarına düştüğüm için kabul ediyordum. Beni kendilerine mecbur ettiler" dedi.



Hürriyet'in haberine göre; Darbe soruÅŸturmasında tanık olarak ifade veren Savcı Ferhat Sarıkaya, Åžemdinli olaylarına iliÅŸkin hazırladığı iddianamenin bazı bölümlerini kendisinin yazmadığını itiraf etti. HSYK'nın son kararnamesi ile Ankara Adliyesi'nden Sincan Adliyesi'ne atanan Sarıkaya, ifadesinin ayrıntıları ve cemaat ile iliÅŸkileri hakkında Ã¶zetle ÅŸunları söyledi:

BASÄ°RETÄ°M BAÄžLANDI

“VAN'da önce bir rektör soruÅŸturması yaptım. Daha sonra Åžemdinli olaylarına iliÅŸkin dosya bana verildi. O dönemde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi BaÅŸkanı olan Ä°lhan Kaya (açığa alınan tutuklu Yargıtay üyesi) konuyla ilgilenmeye baÅŸladı. Kaya ile ailecek görüşmeye baÅŸladık. Görüşmelerde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı YaÅŸar Büyükanıt ismini gündeme getirmeye baÅŸladı. Ä°lhan Kaya, altımızdan girdi üstümüzden çıktı, ‘Büyükanıt'ın ifadelerini getir iyi olur, iyi olur, darbe yapma imkânı var gibi' söylemleri oluyordu. ‘Bir kitapevinin bombalanması olayı nasıl Büyükanıt'a baÄŸlanır' diye kafamda soru iÅŸaretleri vardı. Ancak, TBMM'deki komisyona ifade veren Mehmet Ali AltındaÄŸ'ın ifadesinin getirilmesinde ısrarcı oldu. Ä°lhan Kaya'nın yönlendirmeleri sırasında basiretim baÄŸlandı. Ben de ifadeyi getirerek dosyaya koydum. Ä°ddianamenin bir kısmını kendim yazdım. Ä°lhan Kaya da birkaç paragraf ekledi. Herkes, ‘Bu iddianameyi bir savcı yazamaz' diyordu, ben onurumu, gurumu ayaklarım altına alıp ‘ben yazmadım' diyemiyordum. Terör kısımlarını ben yazmadım.

BÜLENT ARINÇ İŞ TEKLİF ETTİ

Bu olay yüzünden ihraç edildikten sonra dönemin TBMM BaÅŸkanı Bülent Arınç, Meclis'te hukuk danışmanı olmamı teklif etti, kabul etmedim. Ä°lhan Kaya, yapılan iÅŸ tekliflerini kabul etmemi istedi; ‘Hoca Efendi Anadolu'dan böyle bir kahraman çıkmış, bunun ihtiyaçları ölünceye kadar karşılansın diye vasiyette bulundu' dedi. Ben ozaman kullanıldığımı anladım. Daha önce Ä°lhan Kaya'nın cemaatçi olduÄŸunu bilmiyordum. Bilsem bu iÅŸe girmezdim. Ä°ÅŸ tekliflerini de reddedince ekonomik anlamda teslim oldum, muhtaç hale geldim.

MAAÅžIMI CEMAATTEN ALDIM

2011 yılına kadar, yani mesleÄŸe kabul edilinceye kadar cemaatten, bir hâkim ve savcının aldığı maaÅŸ kadar maaÅŸ aldım. Elden maaÅŸ veriyorlardı. Mecburen almak zorunda kaldım. Daha sonra can güvenliÄŸim tehlikede diye önce Güney Afrika'ya daha sonra Bosna'ya gönderildim. Oradayken de maaÅŸ almaya devam ettim. 2011 Mayıs ayında mesleÄŸe döndüm. Bundan sonra maaÅŸ almadım; ama çocukların eÄŸitim parasını almaya devam ettim. Ä°kinci yıl ödemeyeceklerdi, ben de ‘madem vasiyeti niye ödenmiyor' diye sitemde bulundum. Çocuklarımın okulu için yıllık 8-10 bin lira para alıyordum. 2013 Mart ayında yapılan kayıt parasını aldım, 2014 Mart'ında almadım. Çocuklarımı oradan alıp baÅŸka bir yere kayıt edebilirdim ama iÅŸte hiç deÄŸilse koleji bitirsinler, kolejde okusunlar diye düşündüm. Aslında doÄŸru deÄŸildi. (‘Savcı olurken kolejde mi okudunuz' sorusu üzerine) Hayır devlet okulunda okudum.

HAKLARINI HELAL ETSÄ°NLER

(‘PiÅŸmanlıklarınız neler' sorusuna) Rektör yardımcısının intiharı, elbette ailesine çok acılar yaÅŸattı. Allah gani gani rahmet eylesin. Çok üzüldüm. O dönem duyunca ÅŸokoldum. Hemen iddianameyi hazırlayıp mahkemeye sundum. Ä°ÅŸ iÅŸten geçince pek bir ÅŸey olmuyor, ama gerçekten haklarını helal etsinler. Elbette insan piÅŸman olmaz mı? Hele haksızlık yapılmışsa çok vahim. Kul hakkıdır bu. Biz inançlı insanlarız, bilerek yapmadım. Kader dediÄŸimiz böyle bir ÅŸey. Bunun mazereti yok.

BÃœYÃœKANIT MAÄžDUR EDÄ°LDÄ°

Ben kullanıldım, bilmeyerek kullanıldım. Yargı eliyle birçok kişi mağdur edildi. Yaşar Büyükanıt mağdur zaten. Büyükanıt ve ismi geçen komutanlar için pişmanlığımı dile getirdim. O dönemde vazifemiz olmayan işler yaptık. Rektör Yücel Aşkın da benden kaynaklı olarak mağduriyetler yaşamıştır. Sonucun böyle olacağını bilemezdim. Ama ihale dosyası çok netti. Bu dosyada bile bile yanlış yapmadım. Ama Büyükanıt dosyasında bir şekilde yanlış yaptım.

DARBE HAİNLİĞİN ZİRVESİ

Darbe gecesi evde vatan ve millet için dua ettik. Darbe giriÅŸiminden sonra Mehmet Saltan beni aradı, ‘Ne zaman döneceksiniz, bu iÅŸten haberiniz var mı' diye sordum. ‘Ne münasebet' dedi. ‘Allah belanızı versin' diye kapattım telefonu. Darbe giriÅŸimi hainliÄŸin en zirve noktasıdır.”

KUCAKLARINA DÜŞMÜŞTÃœM

- “Cemaatten sadece Mehmet Saltan'ı tanıyordum. Sadece maaşımı getiriyordu, yılda bir kere de çocukların okul parasını getiriyordu. Cemaatle baÄŸlantım, buydu. O da kucaklarına düştüğüm için kabul ediyordum. Beni kendilerine mecbur ettiler. Ama bir taraftan da konuÅŸmamı ‘Bu iÅŸi cemaat yaptı' dememi engellemek için beni götürdüler yurtdışına.

OH, Ä°YÄ° KÄ° PARALARINI ALMIÅžIM

Kendi kendime bazen bunlar devletten milletten, himmet, kurban adı altında almışlar, almışsam zaten milletin parasını almışım. Bazen ‘oh iyi ki almışım' dediÄŸim de oldu. Bir savcı arkadaÅŸ ‘KeÅŸke fazla alsaydın' dedi. Yok dedim. Sonuçta milletin parası bu. Himmet vermedim. Ä°stediler ama kabul etmedim.” 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.