Sosyal Medya

Güncel

ABD'den flaş 'incirlik' ve 'Gülen' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın Türkiye ziyaretine ilişkin bir açıklama yayınladı.



Genelkurmay Başkanı Akar ile Dunford arasındaki arkadaşlığa dikkat çekilen açıklamada, Türk yetkililerin görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaptığı belirtildi.

Dunford’ın 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından Türkiye’yi ziyaret eden ilk yabancı yetkili olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, “Dunford ‘General (Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi) Akar’ı çok uzun zamandır tanıyorum’ dedi. General arkadaşının iyi olduÄŸunun emin olmak istediÄŸini söyledi” ifadelerine yer verildi.

Ä°NCÄ°RLÄ°K VE DÄ°YARBAKIR'DAKÄ° ÃœSLERÄ°N KULLANIMI

Açıklamada Dunford-Akar görüşmesiyle ilgili ÅŸu ifadeler kullanıldı: “ Dunford, Akar’ın ziyaretten memnun olduÄŸunu söylediÄŸini ve Türkiye’nin NATO ve DAEÅž’le mücadele baÅŸta olmak üzere ABD ile iÅŸbirliÄŸini sürdürmek istediÄŸini doÄŸruladığını aktardı. BaÅŸkan, Türkiye’nin Ä°ncirlik ve Diyarbakır’daki Türk üslerine eriÅŸim saÄŸlamaya devam edeceÄŸi konusunda Akar tarafından kendisine garanti verildiÄŸini söyledi.”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in eÅŸlik ettiÄŸi Dunford’ın BaÅŸbakan Binali Yıldırım’la gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşme hakkında ise açıklamada ÅŸu ifadeler yer aldı: “Dunford, tüm görüşmelerde, Türkiye ile ABD’nin iÅŸbirliÄŸi yapmasını gerektiren bölgedeki sorunları dinlediÄŸini söyledi. Dunford, ‘Günün teması, başından sonuna dek, ABD-Türkiye iliÅŸkilerinin öneminin yeniden tasdik edilmesiydi’ diye de ekledi. Dunford, tüm görüşmelerdeki tonun ‘suçlayıcı’ deÄŸil, olumlu olduÄŸunu da aktardı.”

GÃœLEN HAKKINDAKÄ° Ä°ADE TALEPLERÄ°

Dunford’ın Yıldırım’la yaptığı görüşme sırasında Ankara’nın Washington’dan iadesini istediÄŸi Fethullah Gülen hakkındaki talepleri dinlediÄŸi belirtilen açıklamada, ABD Genelkurmay BaÅŸkanı’nın “Onlara, Türklerin bakış açısının liderliÄŸime iletileceÄŸinden emin olduÄŸumu anlattım” ifadelerine de yer verildi.

Açıklama ÅŸu ifadelerle devam etti: “BaÅŸkan, sadece iki ülke arasındaki askeri iliÅŸkileri deÄŸil aynı zamanda daha kapsamlı iliÅŸkileri de teÅŸvik etti. ‘DAEÅž’le mücadele konusunda bazı farklılıklarımız var’ diyen Dunford, ‘Bu konular üzerinde çalışmaya istekli olunduÄŸunun ifade edilmesi ve bakış açılarının paylaşılmasının bölgenin istikrar anlamına geldiÄŸine inanıyorum’ ifadelerini kullandı.”

Akar’ın bu ay içinde Washington’a gideceÄŸinin belirtildiÄŸi açıklamada, iki genelkurmay baÅŸkanının DAEÅž’le mücadele ve üsler baÅŸta olmak üzere konuÅŸacak çok fazla konusu olduÄŸu ancak bu baÅŸlıkların Ankara’da ele alınmadığı kaydedildi.

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.