Sosyal Medya

Güncel

Eski darbeci FETÖ'cü darbecileri beğenmedi

Talat Aydemir ile darbe girişimine karışan askerlerden Zihni Çetiner, 15 Temmuz darbesi ile kendi yaptıkları girişimi karşılaştırdı.



Talat Aydemir'le birlikte 1963’darbe giriÅŸiminde bulunan Harp Okulu öğrencilerinden Zihni Çetiner, 15 Temmuz darbecilerini ‘darbecilerin yüzkarası’ diyerek sert sözlerle eleÅŸtirdi.

Eski darbeci FETÖ'cü darbecileri beğenmedi

15 Temmuz darbe girişimini yapanları darbecilerin yüzkarası olarak nitelendiren Çetiner, darbecilerin halkın üzerine ateş açmasının kabul edilemez olduğunu ve asıl darbeyi millete karşı yaptıklarını belirtti. Milletin meclisinin bombalandığını ve gözlerin kırpılmadan kan akıtıldığını söyleyen Çetiner, böyle bir darbe girişiminin olamayacağını ifade etti.

Eski darbeci FETÖ'cü darbecileri beğenmedi

İKİ DARBE GİRİŞİMİ ARASINDAKİ BENZERLİKLER

15 Temmuz darbe giriÅŸimi ile yaptıkları 20 Mayıs 1963 darbesi arasında benzerlikler olduÄŸuna da iÅŸaret eden Çetiner, “Bizim yaptığımız hareketle, darbe giriÅŸimcilerinin yaptığı hareket arasındaki benzerlik; her iki harekette de birlikler arasında koordinasyon eksikliÄŸi bulunuyor. Biz Talat Aydemir’i evinden alıp Harp Okulu’na getirdiÄŸimiz zaman Ankara’daki birlikler arasında koordinasyonu saÄŸlayamadık. Ä°kinci benzerlik ise o zamanki radyo Ankara’nın merkezindeydi. Ankara radyo evini teslim aldık ama Etimesgut’daki verici istasyonu hükümet güçlerinin elindeydi. Etimesgut’u teslim alamadık. O zaman 28. Tümen Kurmayı Ali Elverdi radyoyu basıp, TSK’nın bu darbeyi desteklemediÄŸini söyledi. Burada da aynı ÅŸey oldu, özel kanalların yayınını kesemediler. TRT’yi kapattılar, diÄŸer kanalları kapatamadılar”dedi.

HAVA ÖRGÜTLENDİ, KARA ÖRGÜTLENMEDİ

15 Temmuz günü gerçekleÅŸtirilen giriÅŸimin Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından baÅŸlatıldığını ancak cumhuriyetine baÄŸlı askerlerin gerçeÄŸi anlayınca yerinden kıpırdamayarak birliÄŸi bozduÄŸuna dikkat çeken Çetiner, darbeyi milletin önlediÄŸi kadar bazı askerlerin de emre itaat etmemeleri sebebiyle önlediÄŸini söyledi. GiriÅŸim ordusunda bir başıbozukluk olduÄŸunu belirten Çetiner, “Hava kuvvetleri iyi örgütleniyor ama kara ordusu örgütlenmiyor. Kara ordusunun olmadığı harekat baÅŸarılamaz. Biz de, kara kuvvetleri harekete geçmek için geç kalmıştı” diye konuÅŸtu. Kendi yaptıkları darbe giriÅŸimiyle 15 Temmuz’daki darbe giriÅŸiminin ikisinde de hareketin kumanda merkezinin parçalanmış olduÄŸunu dile getiren Çetiner, herkesin istediÄŸi gibi hareket ettiÄŸine dikkat çekti.

"BÄ°Z DE ERKEN BAÅžLAMAK ZORUNDA KALDIK"

1963 yılında darbe yapacaklarını Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı’nın (MÄ°T) haberi olduÄŸunu öğrenince aynı 15 Temmuz darbecileri gibi alelacele hareket ettikleri dile getiren Çetiner,“Biz darbeyi gece yapacaktık ancak MÄ°T’in ihbar alması sebebiyle 23.30’da gerçekleÅŸtirdik. Zırhlı birlikler 23.30’da çıktık ama harp okulu 45 dakika geç çıktı ve 00.15’te geldi. Bu nedenle tanklar piyadesiz kaldı. MÄ°T, bunların da hareketinin istihbaratını alıyor. Darbeciler de alelacele harekete geçiyorlar. Karar verdikleri saatten tam 6 saat önce harekete geçiyorlar. Darbe giriÅŸimi hareketi istihbarat edildiÄŸi için 20.30-21.00 ‘de tanklar çıkmak zorunda kalıyor. Organizasyon var, örgütlenmiÅŸler ama ihbar edildiÄŸi için telaÅŸla hareket ediliyor. BaÅŸarısızlığın en büyük etkilerinden biri de bu” diye konuÅŸtu.

Darbe girişimcilerinin yaptıklarının hiçbir ulvi değerle izah edilemeyeceğini belirten Çetiner, bunun vahşet olduğunu söyledi.

"Ä°KÄ°NCÄ° DARBE YAPAMAZLAR"

FETÖ örgütü tarafından ikinci bir darbe yapılma ihtimalinin zayıf olduÄŸunu da dile getiren Çetiner, “Orduda belki yüzde 5 oranında unsurları kalabilir ama yeniden örgütlendirip de birlikleri harekete geçiremezler. FETÖ tarafından asla ikinci bir darbe olmaz. O iÅŸ bitti” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.