Sosyal Medya

Dünya

Kazakistan 'FETÖ okullarını kapatın' talebine reddetti

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Basın Servisini kaynak göstererek Bakanlığın ülkedeki Kazak-Türk lisesi faaliyetleri hakkında resmi konumunu ifade ettiğini bildirdi.



Dünya Bülteni'nin "zakon.kz" sayfasından aktardığı habere göre Bakanlık yaptığı açıklamada, Kazakistan'da sayısı 27 olan Kazak-Türk Liseleri faaliyetlerine deÄŸiÅŸim olmadan devam edeceÄŸini bildirdi.

Bakanlığın bildirisinde, bu liselerin Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Nazarbayev'lerin desteği ile açıldığı ve burada eğitim alan öğrencilerin yüksek başarı gösterdiğinin altı çizildi.

Kazakistan EÄŸitim ve Bilim Bakanlığı Basın Servisini açıklamasında, "Kazak-Türk Liselerinin ülke milli eÄŸitimdeki kendi yeri vardır ve bunu diÄŸer ülkelerdeki siyasi geliÅŸmelere baÄŸlamak doÄŸru deÄŸildir. Kimsenin bu okullara baskı yapma hakkı yoktur, bu okullar Kazakistan'ın okulları ve burada çalışanlar ve eÄŸitim görenler bizim vatandaÅŸlarımız. Biz bu okulların ve yönetiminin deÄŸer ülkelerdeki hükümetler, kurumlar ve bireyler ile iliÅŸkisi olmadığını resmen teyit ediyoruz” denildi.

KAZAKİSTAN'DA FETÖ VARLIĞI

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından 1993'te bu ülkede faaliyetlere baÅŸlayan FETÖ, 1997 yılında, eÄŸitim adı altındaki kuruluÅŸlarını Kazak-Türk EÄŸitim Vakfı (KATEV) ÅŸemsiyesinde topladı. Karaganda, Cezkazgan, Şımkent, Kızılorda, Taldıkorgan, Taraz, Astana, Almatı, Atırau, Aktau, Ust-Komenogorsk kentlerinin yanı sıra Batı Kazakistan ve Karaganda eyaletlerindeki 29 lise, bir üniversite, bir kolej, bir ilkokul ile bir orta okul, KATEV bünyesinde faaliyetlerini hala sürdürüyor. KATEV bünyesindeki Süleyman Demirel Ãœniversitesi'nin, yine FETÖ'ye yakın iÅŸadamlarının kontrolünde olduÄŸu belirtilen Kazakistan-Türkiye Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi'nce (KATÄ°AD) desteklendiÄŸi vurgulanıyor. Kazakistan'da, FETÖ'ye yakın okullardan mezun olanlara, KATÄ°AD aracılığıyla iÅŸ imkanı saÄŸlandığı, böylece bu okullarının cazip hale getirildiÄŸi ifade ediliyor. 1995 yılında kurulan KATÄ°AD'ın, çoÄŸunluÄŸu FETÖ'ye yakın olarak bilinen 300 civarında üyesi bulunuyor. Dernekte, son üç yılda, FETÖ baÄŸlantılı iÅŸadamları sayısının artığına iÅŸaret ediliyor. FETÖ'nün, "imam" ve "aÄŸabeyleri" aracılığıyla KATÄ°AD üyelerinden himmet topladığına, FETÖ'ya yakın iÅŸadamlarının KATEV'e maddi destek saÄŸladığına dikkat çekiliyor. Kazakistan merkezli "stephaber.kz" ve "kazakistan.kz" gibi internet siteleri, FETÖ'ye yakın haberleriyle biliniyor. Daha önce Türkiye'deki Cihan Haber Ajansının Kazakistan muhabirliÄŸini yapanlarca kurulan bu siteler, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinden haberler yayınlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.