Sosyal Medya

Güncel

Kapatılan askeri liselerin binaları ne olacak?

Bakan Fikri Işık, binaların tarihi değerlerini bildiklerini ve ona göre hareket edeceklerini söylerken Mimarlar Odası, binaların yine eğitim için kullanılmasını istiyor.



15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında OHAL kararnamesiyle kapatılan ve BoÄŸaziçi’nin Çengelköy ile Vaniköy arasındaki sahilinde bulunan Kuleli Askeri Lisesi’nin hayatına nasıl devam edeceÄŸi yeni bir tartışma konusu. Mimarlar Odası kapatılan askeri okulların binalarının eÄŸitim yapıları olduÄŸunu söyleyerek bu yapıların eÄŸitim yapısı olarak korunmasını istedi.

Büyükkent Åžube Sekreteri Ali HacıalioÄŸlu, kentsel yapılanmayla ilgili olarak Anadolu yakasında bulunan ve Kuleli Askeri Lisesi gibi kentin simgesel yapılarından biri olan HaydarpaÅŸa Garı’nı örnek gösterdi. Bu tür yapıların kent hafızasında önemli bir yere sahip olduÄŸunu hatırlatan HacıalioÄŸlu, "Kent içindeki bu yapılar adeta kentin biblolarıdır. Fonksiyonu ile bütünleÅŸmiÅŸ yapılardır" dedi. Kuleli’nin okul olarak yoluna devam etmesi gerektiÄŸini savunan HacıalioÄŸlu, "Hükümetin eÄŸitim sistemindeki deÄŸiÅŸikliÄŸe iliÅŸkin kararı eÄŸitim yapılarını niçin tartışmalı hale getirsin" diye konuÅŸtu.

"ASKERİ ALANLAR YENİ RANT ALANLARI OLARAK GÖRÜLMEMELİ"

Kent dışına taşınması planlanan askeri alanların kamusal alan olduğunun altını çizen Hacıalioğlu, askeri alanların kamusal alan olduğunu unutmadan, yeniden kamusal alan olarak kullanılmasını rant olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

KULELÄ° ASKERÄ° LÄ°SESÄ°’NÄ°N TARÄ°HÄ° 1845’E DAYANIYOR

Ä°stanbul Ansiklopedisi’nde Kuleli Askeri Lisesi hakkında Kenan Sayacı’nın kaleme aldığı metne göre okulun temeli 1845’te atıldı. 1872 yılında Kuleli Askeri Ä°dadisi olarak anılmaya baÅŸlayan Kuleli Kışlası bu binada 2 yıl kalabildi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sebebiyle hastaneye dönüştürülen kışla, faaliyetlerine Pangaltı’ndaki Mekteb-i Harbiye binasında devam etti. 1913 sonunda yeniden kendi kışlasına döndü. Ä°stanbul’un 16 Mart 1920’de Ä°tilaf Devletlerince iÅŸgal edilmesi üzerine, Ä°ngilizler tarafından depo ve transit ambarı olarak kullanılmak üzere boÅŸaltıldı ve Ermeni Eytam mektebi (Ermeni Yetimleri Okulu) olarak Ermenilere verildi. 1923’te tekrar Kuleli Kışlasına dönüştürüldü. Tevhid-i Tedrisat Kanunuyla 1924-1925’te Kuleli Lisesi adıyla Milli eÄŸitim Bakanlığına baÄŸlanarak sivil lise haline getirilen okul 1925’te tekrar eski statüsüne döndürüldü ve bu tarihten itibaren Kuleli Askeri Lisesi almıştır.

BAKAN CANLI YAYINDA AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, CNN Türk canlı yayınında askeri liselerin binalarının ne olacağı sorusuna cevap verdi ve şöyle konuştu:

Şuan bir karar verilmiş değil. Buraların manevi değerini biliyoruz. Mezun olan öğrenciler için değerini biliyoruz. Tüm bunları değerlendirerek bir karar veririz.

 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.