Sosyal Medya

Güncel

İlk söz Kayseri'den geldi; 'Rant alanı olmayacak'

Kayseri Büyükşehir Belediyesince, şehir merkezinde kalan askeri alanların envanteri çıkarılarak, boşalan alanların kesinlikle rant kaynağı haline gelmesine izin vermeyecekleri belirtildi



Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, şehir merkezinde kalan askeri alanların envanterinin çıkarıldığını bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, FETÖ darbe girişimi sonrası şehir merkezinde kalan askeri alanların şehir dışına çıkarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklamalar doğrultusunda detaylı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin "Hava İkmal Şehir Parkı" projesinin bu konuyla ilgili örnek bir çalışma olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu projeyle ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların sonuna yaklaştık. Dolayısıyla askeri bir tesisin şehir dışına taşınmasıyla ilgili izlenecek yol haritası konusunda mesafeler kat ettik ve deneyim sahibi olduk. Tüm askeri alanların şehir dışına taşınması ülkemiz gündemine girince, bu proje tüm Türkiye'ye model olacak bir çalışma haline geldi. Buradaki 3,5 milyon metrekare alanın 2 milyon metrekarelik kısmının yeşil alan olarak değerlendirilmesi, belli kısmının imara açılması ve oradan elde edilecek gelirle Hava İkmal Ana Bakım Merkez Komutanlığının taşınması projesine devam ediyoruz."

ÅžEHÄ°R MERKEZÄ°NDE 24 ASKERÄ° ALAN

Şehir merkezindeki askeri alanların tamamının envanterini çıkardıklarını belirten Çelik, çalışmayı şöyle anlattı:

"Hava İkmal, Köşk Kışla, Ana Tamir, Talas Jandarma, Esenyurt, Sancaktepe, Boztepe bölgesindeki cephanelik alanlar, Argıncık Jandarma, Erkilet Havaalanı, Askerlik Şubesi, Orduevi, Sümer Lojmanları, Forum Kayseri yanındaki askeri alan, eski terminal karşısındaki lojmanlar, eski hal karşısındaki lojmanlar, OSB ile Serbest Bölge altındaki sazlık alan, Gesi'deki askeri alan, Boğazköprü civarındaki askeri alanlar, Sivas Yolu üzerindeki askeri alan, Pastırmacılar Parkı yanındaki Jandarma, NATO Boru hattı, Talas Ali Dağı yanındaki askeri alan, Zincidere'deki askeri bölge ve Doğumevi yanındaki Merkez Komutanlığı. Bu alanların hangilerinin hangi usullerle taşınacağı kararı tabii ki Milli Savunma Bakanlığımızdadır ve tabii ki hükümetimizin vereceği bir karardır. Ancak biz de Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin gerçeklerini, imar durumunu en iyi bilen bir konumda olarak gerekli çalışmaları yapacağız."

Çelik, havaalanı, askerlik şubesi, orduevi ve lojmanların askeri birlik hüviyetinde olmadığını, bu nedenle buraların şehir içinde kalmalarında kendileri açısından bir sakınca bulunmadığını dile getirdi.

Şehir merkezinde kalmış bu alanların bir takım rant çevrelerinin iştahını kabarttığına dikkati çeken Çelik, bu alanların kesinlikle rant kaynağı haline gelmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Ä°STANBUL'UN EN DEÄžERLÄ° ARAZÄ°LERÄ° NE OLACAK?

Ä°stanbul’un en deÄŸerli arazilerine sahip onlarca dönümlük kışla ve okulların ‘ne olacağı sorusu’ cevap arıyor. BaÅŸbakan Binali Yıldırım ‘piknik alanı yapılacak, güzel mekânlar yapılacak’ açıklamasına karşın bazı arazilerin ve binalarla ilgili ‘imara açma planları’ geçmiÅŸe dayanıyor. Ä°ÅŸte kapatılan okullar ve deÄŸerli arazileri:

KULELÄ°

Ãœsküdar’da bulunan Kuleli Askerî Lisesi ilçenin en deÄŸerli arazisine sahip. Ä°stanbul BoÄŸazı’na neredeyse sıfır konumunda olan okul Fatih Sultan Mehmet’in Ä°stanbul’u fethetmesinin ardından yeniçeri ordusunca kışla olarak kullanılmış. Neredeyse 500 yıllık bir tarihe sahip olan bu okulun arazisi üzerinde otel yapılacağına dair iddialar uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor.

HEYBELÄ°ADA

Heybeliada Deniz Lisesi Ä°stanbul’un turizm mekânlarından biri olan Heybeliada sahilinde yer alıyor. 

TUZLA

Deniz Harp Okulu da Tuzla sahilinde yer alıyor. Kıyının en ucunda yer alan arazi bölgenin en değerlilerinden. Geçen yıllarda bu alanın imara açılıcağına dair iddialar yer aldı.

YEŞİLYURT

Hava Harp Okulu Ä°stanbul en deÄŸerli yerlerinden biri olan YeÅŸilyurt’ta yer alıyor. Bakırköy’e baÄŸlı bu semtte satılık ev fiyatları yaklaşık 1 milyon TL’den baÅŸlıyor. Bölge Atatürk Havalimanı’na da yakın olması nedeniyle daha da önem kazanıyor.

MALTEPE

Anadolu Yakası’nda ise Maltepe’deki Ä°stanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın da yer aldığı kışla. Maltepe’deki arazi Marmara Denizi’ne bakan tepesiyle dikkat çekiyor.

HASDAL

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Ä°stanbul Emlak Bölge BaÅŸkanlığı’nın, Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal Kışlaları için istediÄŸi imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisi’ne 2014 yılında gelmiÅŸti.

Ä°BB Planlama Müdürlüğü’nün, MSB’nin baÅŸvurusu ile ilgili olarak yaptığı deÄŸerlendirmede, imar deÄŸiÅŸikliÄŸi ile 610 bin 402 metrekare inÅŸaat alanı ve bu alanda 17 bin 440 nüfusun yaÅŸamasının öngörüldüğünü belirtti. BüyükÅŸehir Belediye Meclisi, Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal Kışlaları ile ilgili plan deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifini “1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda düzenleme yapılmasının ardından deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸi” gerekçesiyle bakanlığa geri göndermiÅŸti.

GATA 

Kararnameyle birlikte GATA ve askeri hastaneler de SaÄŸlık Bakanlığı’na baÄŸlandı. HaydarpaÅŸa’da ve Taksim’de bulunan GATA’ya baÄŸlı deÄŸerli hastane arazilerinin yerinde kalıp kalmayacağı ise yine soru iÅŸaretleri arasında.

SELÄ°MÄ°YE

Darbe giriÅŸiminin bastırılmasında kilit rol oynayan 1. Ordu’nun karargâhının bulunduÄŸu Selimiye Kışlası’yla ilgili geçmiÅŸte satılacağı ve kongre merkezi ya da otel olacağı iddia edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.