Sosyal Medya

Güncel

'Åžifreli' mesajlaÅŸan 56 bin kiÅŸi

Gülen örgütünün, MİT'in takibine takılmamak için 2014 yılından itibaren özel şifreyle mesajlaşmaya başladığı, şimdiye kadar 56 bin kişinin bu şifreli uygulamayı kullandığı tespit edildi.



15 Temmuz'daki darbe giriÅŸiminin önceden haber alınamamasında 'istihbarat zafiyeti'nin payı olduÄŸu CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından da dile getilirken, MÄ°T’in Gülen örgütünü kullandığı ÅŸifreli mesajlaÅŸma uygulamasını kırdığı ve ilk etapta 40 bin kiÅŸiyi tespit ettiÄŸi ortaya çıktı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, MÄ°T'in takibini önceden farkeden Gülencilerin yeni iletiÅŸim yöntemleriyle haberleÅŸtiÄŸini yazdı. 

‘Gülen telefon kullanmayı bıraktı’

Gazetenin haberine göre, MÄ°T içindeki üst düzey analiz uzmanları, gizli mesajlaÅŸmaları çözebilmek için Fethullah Gülen'in takipçilerini ve Gülen'in 'vaazlarını, vaazları sırasındaki mimik ve hareketlerini' takibe aldı, Gülen örgütü içindekiler de bu durumun farkına varınca emekli askeri istihbaratçıların da yardımıyla iletiÅŸim sistemlerine 'katı disiplin' getirdi. 

Gazeteye konuÅŸan Türk istihbarat yetkililerine göre, Gülenciler 2014 yılından itibaren ByLock adlı ÅŸifreli bir mesajlaÅŸma uygulamasını kullanmaya baÅŸladı. 

Geçen yıl kış aylarında MÄ°T, grubun mesajlaÅŸtığı kanalları tespit edip, sayısı milyonlarla ifade edilen mesajları deÅŸifre edebilmek için yoÄŸun bir mesai harcamaya baÅŸladı. 40 bin isim tespit edildi. Bunların arasında Gülen örgütüyle baÄŸlantılı olduÄŸundan şüphelenilen 600 rütbeli askerin de bulunduÄŸu farkedildi.  

Al Jazeera'nın edindiği bilgilere göre şifreli sistemi kullanan kişi sayısı iki ay önce 40 bin olarak tespit edilmişti ancak sonrasındaki tespitlerle bu sayı 56 bini buldu. Süreç devam ediyor ve kullanıcı sayısının 100 bini geçebileceği düşünülüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bu sistemi kullandığı tespit edilenlerin sayısı da 11 Temmuz itibariyle 600. Bu sayının da artması bekleniyor.

Al Jazeera'nin konuÅŸtuÄŸu kaynaklar, mesajların içeriÄŸinin hâlâ çözülemediÄŸini belirtirken, çalışamaların devam ettiÄŸini ancak bunun "vakit alan zahmetli bir iÅŸ" olduÄŸunu vurguluyor. 

Kaynak: WSJ, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.