Sosyal Medya

Güncel

Yüksek Askeri Şura'da değişiklik

OHAL kapsamında alınan yeni kanun hükmünde kararname ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı da Yüksek Askeri Şura'ya dahil edildi. Harp akademileri ve askeri liseler kapatıldı. Milli Savunma Üniversitesi kuruldu.



Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan "OlaÄŸanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Ãœniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında, kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanı'na baÄŸlandı. 

Bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler saklı bırakıldı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği de karara bağlandı.

Yüksek Askeri Åžura'nın yapısı da deÄŸiÅŸti. 

Kararname'de, "Yüksek Askeri Åžura'nın üyeleri: BaÅŸbakan, Genelkurmay BaÅŸkanı, BaÅŸbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, DışiÅŸleri Bakanı, İçiÅŸleri Bakanı ve Kuvvet Komutanlarıdır" ifadeleri yer aldı. 

Milli Savunma Ãœniversitesi kuruldu

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.

 

[[AA-ARŞİV]]

 

Kanun Hükmünde Kararname kapsamında harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatılırken bu okullarda okuyan öğrencilerin durumu hakkında da çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile jandarma dahil astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu'nca üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecekler.

Askeri liseler ile astsubay hazırlama okullarında öğrenimine devam eden öğrenciler ise Milli Eğitim Bakanlığınca giriş sınavlarının yapıldığı tarihte aldıkları ortaöğretim yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun okullara kaydedilecek.

Rütbe alamayacaklar

Yapılan düzenleme ile 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin subay ve astsubaylığa nasbı da (yerleştirme) yapılmayacak.

Bu durumdaki öğrencilere üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek, ayrıca bu madde kapsamında hakkında işlem tesis edilenlerden herhangi bir tazminat alınmayacak.

Maddenin uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görev ve yetkili kılındı.

Bu KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihe kadar (31 Temmuz 2016) herhangi bir sebeple TSK'ya bağlı askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan askeri öğrencilere ilgili mevzuat uyarınca borç çıkarılmayacak, çıkarılmış borçlar tahsil edilmeyecek ve başlatılmış işlemler durdurulacak ancak bu amaçla yapılmış olan tahsilatlar iade edilmeyecek.

Milli Savunma Bakanlığı'nın görev ve teşkilatı hakkındaki 1325 sayılı kanuna eklenen bir madde ile ihtiyaç duyulması halinde lise ve dengi okulları bitirerek fakülte ve yüksekokullara devam hakkını kazanmış olanlar ile fakülte veya yüksekokullarda okudukları sınıfı başarıyla geçen öğrencilere, seçildikleri takdirde yurtiçi ve yurtdışındaki yüksekokullarda askeri öğrenci olarak öğrenim yapma imkanı getirildi.

Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve işgal ettikleri kadrolar hakkında, ilgisine göre 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nun geçici 4. maddesi ile 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu'nun geçici 7. maddesi hükümleri uygulanacak.

Diğer personel, Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşundaki uygun kadrolara atanacak.

1389 ihraç

Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname kapsamında, "milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askeri personel" Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi.

Ä°hraç edilen personelden 1196'sı Jandarma Komutanlığı'ndan. 

Başyaver ihraç edildi

15 Temmuz'daki darbe girişiminde ismi geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Ali Yazıcı da Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildi.

Resmi Gazete'deki kanun hükmündeki kararname kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilenlerin arasında,  Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile Milli Savunma Bakanı Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök de yer aldı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.