Sosyal Medya

Dünya

İsveç: Türkiye'ye baskı yapılmalı

İsveçli bakan Wallström, darbe girişimi sonrası Türkiye'den endişeli olduğunu, baskı yapılması gerektiğini savundu



Ä°sveç DışiÅŸleri Bakanı Margot Wallström 15 Temmuz askeri darbe giriÅŸiminin ardından Türkiye’deki geliÅŸmeleri endiÅŸe ile izlediklerini söyledi.

Margot Wallström açıklamasında Avrupa BirliÄŸi ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in ÅŸimdi tepki göstermesi gerektiÄŸini savunarak “Türkiye’deki geliÅŸmeler ciddi, endiÅŸe verici ve kabul edilemez. Yeni bir darbe giriÅŸimine maruz kalmış bir ülkedeki durumun belirsizliÄŸi anlaşılabilir. Ancak uluslararası anlaÅŸmalar ve insan haklarına saygı gösterilmeli. Basının özgür olması, medya ve düşünce özgürlüğü demokratik bir ülkede vazgeçilemeyecek kadar önemlidir.

En azından AB açısından Türkiye’nin üyelik baÅŸvurusunu nasıl deÄŸerlendireceÄŸimiz açısından. Bu nedenle Türkiye’deki geliÅŸmeler protesto etmeli ve ülke üzerindeki baskıyı artırmalıyız. Ancak aynı zamanda Türkiye ile diyaloÄŸun sürdürülmesi için mevcut platformları kullanmalıyız.” dedi.

Ä°sveç’in Türkiye’deki geliÅŸmelere tepkisinin geciktiÄŸi yönündeki eleÅŸtirileri kabul etmeyen Ä°sveç DışiÅŸleri Bakanı Margot Wallström “Darbe giriÅŸiminden üç gün sonra AB DışiÅŸleri Bakanları durumu deÄŸerlendirmek için toplanarak itidal çaÄŸrısında bulunmanın yanı sıra yasalara, kurallara ve insan haklarına saygının temel alınmasının altını çizdik. Ancak yanlış yolda gittiÄŸini gördüğümüz Türkiye’deki geliÅŸmeleri bir müddet daha izlemeye devam etmeliyiz” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.