Sosyal Medya

Dünya

Stratfor darbeyi işte böyle okudu...

‘Gölge CIA' olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Türkiye'deki darbe girişimininde kilit rolün Gülenci cunta tarafından oynandığını, ancak Gülen hücrelerinin, TSK içerisindeki Erdoğan muhaliflerince maşa olarak kullanıldığını iddia etti



ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Türkiye'deki darbe girişimi ile ilgili kurumsal kimlike bir yazı kaleme aldı.

TSK içerisindeki darbe giriÅŸiminde en kilit rolü Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'ye ait hücrelerin rol oynadığı belirten Stratfor, "Darbe teÅŸebbüsünde ordu içerisindeki ErdoÄŸan muhaliflerinin Gülencileri maÅŸa olarak kullandığı" ifadesine yer verdi. 

Darbenin ErdoÄŸan tarafından sahnelendiÄŸi iddialarına da deÄŸinen Stratfor "Bütün bu ifadeler darbenin ErdoÄŸan tarafından planlandığı anlamına gelmiyor, ancak Türkiye'nin darbelerle dolu geçmiÅŸine sünger çekme adına anayasada reform yapma planlarını hızlandırmak için bunu  istismar edecektir. Bu da ona CumhurbaÅŸkanı olarak gücünü arttırma imkanı verip muhaliflerinin üzerine gitmesi için daha çok alan açacaktır." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki muhafazakar sınıfın yükseliÅŸinin de anlatıldığı makalede, "Türkiye geniÅŸlemeci yoluna devam edecek: öyle bir yol ki birbiriyle uyumsuz bir grup Ä°slamcı ve milliyetçilerin öncülüğündeki geliÅŸigüzel bir darbe ile bile kısa devre yapması ihtimal dahilinde deÄŸildi. Türkiye tarihin bu fasılasında böyle bir rotada, çünkü jeopolitik bunu istiyor. Ama kimse bunun sakin bir yolculuk olacağını söylemedi" vurgusu yer aldı. 

Oldukça subjektif duygularla kaleme alınan makalede, ilginç kıyaslar da yer buldu: "Erdoğan şevkle ve olanca hiddetiyle konuşurken, arkasındaki büyük portrede, Mustafa Kemal Atatürk karamsar bakışlarla doksan sene önce kurduğu cumhuriyetin akıbetine şahitlik ediyordu."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.