Sosyal Medya

Dünya

Alman hakimler FETÖ için somut delil istiyor

Alman Hakimler Birliği, Türkiye'nin FETÖ'cülerin iadesiyle ilgili talebinin tek başına yeterli olmadığını bildirdi.



Alman Hakimler BirliÄŸi (DRB), Türkiye'nin Gülen'e yakın hakim ve savcılarla ilgili iade çaÄŸrısı konusunda somut kanıt talebinde bulundu. DRB BaÅŸkanı Jens Gnisa, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Türk hükümetinin çaÄŸrısının iade için tek başına yeterli olmadığını vurguladı. Gnisa, Türkiye'de yargıç, savcı ve diÄŸer vatandaÅŸlara yönelik operasyonları ise 'hukuk devleti ilkelerinin kaba ihlali' olarak eleÅŸtirerek, Almanya'nın bu tür eylemleri kesinlikle destekleyemeyeceÄŸini kaydetti.

"SOMUT BELGE Ä°STÄ°YORUZ"

Alman Hakimler BirliÄŸi BaÅŸkanı, Türkiye'nin iade talebi ile ilgili olarak, "Alman yargısı tüm iade taleplerini hukuk devletinin temel ilkeleri doÄŸrultusunda kapsamlı bir ÅŸekilde inceleyecektir. Ä°adenin söz konusu olabilmesi için Alman yargısının, Almanya'da yaÅŸayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının Türkiye'deki darbe giriÅŸimine karıştığı yönünde somut, kanıtlanabilir dayanak noktalarına ihtiyacı vardır" diye konuÅŸtu.

İADE PROSEDÜRÜ

Almanya'da iade, genelde uzun bir bürokratik süreç sonrasında gerçekleşiyor. İade talebinin diplomatik yollarla Alman Dışişleri Bakanlığı'na iletilmesinin ardından belgeler adli makamlara ve ilgili eyaletin Adalet Bakanlığından yetkili savcılığa gönderiliyor. Yabancı ülke vatandaşlarının iadesi için, Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin onay kararı ve bu kararın Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasındaki istişare sonucu onayı gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu perşembe günü CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada, Gülen'e bağlı bazı hakim ve savcıların Almanya'da bulunduğunu söyleyerek, "Paralelin bazı hakim ve savcıları Almanya'da, onların da iadesi gerekiyor" demişti.

"4 BİN ABİ ALMANYA'YA KAÇTI"

DiÄŸer taraftan, gözaltına alınan Eskihisar Jandarma Karakol Komutanı TeÄŸmen Ahmet Akalın, emniyetteki ifadesinde, Gebze Ä°lçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdülkadir Öz'ün kendilerine "4 bine yakın aÄŸabeyimiz Almanya'ya kaçtı. Allah izin verirse 04.00 gibi yönetime el koyacağız. CumhurbaÅŸkanını özel kuvvetler gözaltına alacak" dediÄŸini belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.