Sosyal Medya

Güncel

Beyaz Saray'dan 'FETÖ' açıklaması

Beyaz Saray, ABD’nin 15 Temmuz’daki başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin 'ardında yer almadığını' tekrarladı.



Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, günlük basın toplantısında, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasında yaşayan gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'ın darbe giriÅŸimine iliÅŸkin dünkü sözlerinin Türk yetkililerin sert tepkisini çektiÄŸinin hatırlatılması üzerine Schultz, ABD'nin darbe giriÅŸimini “güçlü bir ÅŸekilde” birçok kez kınadığına dikkati çekti.

Schultz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, demokratik yollarla seçilmiş Türk hükümetini ve demokratik kurumları desteklediklerine dair defalarca açıklamada bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

“ABD'nin darbe giriÅŸiminin ardında bulunduÄŸuna veya darbeyle ilgisi veya bundan bilgisi olduÄŸuna dair herhangi bir spekülasyon tamamen asılsızdır. Herhangi bir spekülasyonu reddediyoruz. BaÅŸkan'ın cuma günü dediÄŸi gibi bu spekülasyon bizim Türkiye ile olan iliÅŸkimizin etkilenmesine katkı sunar. Åžu anda Türkiye ile yakın bir iliÅŸkimiz var.”

“BaÅŸkan Obama, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı yakın bir müttefik olarak görüyor.” diyen Schultz, DAEÅž ile mücadelenin de aralarında bulunduÄŸu Türkiye ile ABD arasındaki birçok noktada yapılan iÅŸ birliÄŸine vurgu yaptı. Schultz, “Bu iliÅŸki güçlü olmayı sürdürüyor.” dedi.

Son haftalarda yaÅŸananlar göz önünde bulundurulduÄŸunda, iÅŸ birliÄŸinde kesintiler yaÅŸanmasının anlaşılabilir olduÄŸunu dile getiren Schultz, “EÄŸer bir kesim askeri yetkili burada da bir darbe yapmayı denese, uçaklar uçursa ve hükümeti devirmeye teÅŸebbüs etse bu bizi de etkilerdi.” diye konuÅŸtu. 

"BaÅŸkan Obama'nın, Türk hükümetinin yaptıklarını kabul edilemez olarak görüp görmediÄŸinin" sorulması üzerine ise Schultz, “Türk hükümeti, yüzlerce ölünün olduÄŸu ve kamu binalarının hasar gördüğü ÅŸiddet içeren bir darbe giriÅŸimiyle neredeyse devriliyordu. Dolayısıyla onların bu durumdan kurtulmasının biraz zaman alacak olması anlaşılabilir.” yanıtını verdi.

Amerikalı gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Schultz, ABD'li komutan Votel'ın Türkiye'deki darbe giriÅŸimiyle ilgisi bulunduÄŸu veya darbeyi desteklediÄŸine dair iddianın “tamamen asılsız” olduÄŸunu yineleyerek “Bunun hiçbir kanıtı yok.” ifadesini kullandı.

Schultz, bu tür yorumların Türkiye'deki Amerikalı hizmetlileri tehlikeye attığına iÅŸaret ederek, “Bu türde konuÅŸma ve spekülasyonlar yapıcı deÄŸil.” deÄŸerlendirmesi yaptı.

FETÖ ELEBAŞI GÜLEN'İN İADESİ

Schultz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin soruları da yanıtladı.

Türk hükümeti tarafından yapılan talebin uygun kanallar tarafından incelendiÄŸi bilgisini veren Schultz, “Ãœzerinde ayrıntılı biçimde çalışma yapacak spesifik kanallar var ve bu süreç ÅŸu anda iÅŸliyor.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.