Sosyal Medya

Dünya

Merkel'e göre Türkiye'de darbecilere sert davranılıyor

Berlin’de basının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Merkel, Tükiye'de darbe girişimi sonrasında alınan önlemleri “Çok sert bir prosedür uygulanıyor” diye nitelendirdi



Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından Türk hükümetine ölçülülük çağrısı yaptı. Darbecilere karşı atılacak adımların tüm meşruluğuna rağmen bir hukuk devletinde ölçülülük ilkesinin her koşul altında sağlanması gerektiğine dikkat çeken Merkel, özellikle de Almanya'da Türk kökenli üç milyonu aşkın kişinin yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda Alman hükümetinin bu konuya büyük önem verdiğini vurguladı.

'DARBECİLERE KARŞI ÇOK SERT HAREKET EDİLİYOR!'

Türkiye'deki son gelişmeleri endişeyle izlediğini belirten Merkel, "Endişenin nedeni çok sert bir şekilde hareket edilmesi ve ölçülülük ilkesinin her zaman merkezde yer almaması" diye konuştu.

Almanya Başbakanı, "Türkiye'nin içinde bulunduğu gibi bir durumda hukuk devletinin tüm araçları kullanılarak darbecilere karşı harekete geçilmesi doğal ve anlaşılır bir durum. Ama bir hukuk devletinde 'ölçülülük ilkesi' her zaman için mutlaka uygulanmak zorundadır" dedi.

ErdoÄŸan ile yakın gelecekte bir görüşme yapıp yapmayacağına iliÅŸkin bir soruya Merkel, en geç eylül ayında G20 Zirvesi’nde bir araya geleceklerini belirterek, en son VarÅŸova’da bir araya geldiklerini, görüşmelerin de samimi ve dürüst bir ortamda yapıldığını belirtti.

"TERÖRİZMLE MÜCADELEDE TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÜLKE"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile terör örgütü PKK ile mücadele konusunu çoÄŸu kez ele aldıklarına iÅŸaret eden Merkel, ""Terörizmle mücadele konusunda Türkiye önemli bir ülkedir. PKK’nın bizde yasak olduÄŸunu ve terör örgütü olarak sınıflandırıldığını söyledim. Her dosyayı takip ediyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ancak bu konunun Almanya’daki hukuk devleti sürecine baÄŸlı olduÄŸunu belirten Merkel, "Burada hukuk devleti ilkelerini takip etmemiz lazım. Bu, Türkiye ile birlikte PKK ile mücadele etmiyoruz anlamına gelmiyor. Aksine mücadeleyi yapıyoruz. BaÅŸka suçların yapıldığına iliÅŸkin eÄŸilimler ve kanıtlar varsa elbette Türkiye ile yakın bir ÅŸekilde çalışacağız" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.