Sosyal Medya

Güncel

Yüzde 1.5 demeye gerek var mıydı

Önceki günkü ihraçlar, istifalar ve YAŞ kararları öncesi, Genelkurmay’ın personel sayısını en son 2 Temmuz 2016’da açıklamıştı. Buna göre TSK’da 358’i general ve amiral, 39 bin 287’si subay, 96 bin 391’i ise astsubay olmak üzere 570 bin 111 personel görev yapıyor.



Mustafa KartoÄŸlu - Star

 

Önceki günkü ihraçlar, istifalar ve YAÅž kararları öncesi, Genelkurmay’ın personel sayısını en son 2 Temmuz 2016’da açıklamıştı. Buna göre TSK’da 358’i general ve amiral, 39 bin 287’si subay, 96 bin 391’i ise astsubay olmak üzere 570 bin 111 personel görev yapıyor.

Genelkurmay, 15 Temmuz darbe giriÅŸimine iliÅŸkin son açıklamasında “Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe giriÅŸimine 8 bin 651 personel katıldı” rakamını verdikten sonra, bunlardan 1676’sının erbaÅŸ ve er, 1214’ünün ise askeri öğrenci olduÄŸunu belirterek, “bu rakamın ordunun yüzde 1,5’una denk geldiÄŸi, dolayısıyla Silahlı Kuvvetler’in kâhir ekseriyetinin bu hâin giriÅŸime ÅŸiddetle karşı bulunduÄŸunu” vurguladı.

Ordunun kahir ekseriyetinin bu hain giriÅŸime ÅŸiddetle karşı olduÄŸuna kimsenin şüphesi yok. Tankların önüne göğüslerini siper edenlerin ve iki haftadır meydanları dolduran milyonlarca kiÅŸinin TSK’ya da Mehmetçik’e de sahip çıkması bunun kanıtı.

Rahatsızlık yaratan bu ‘yüzde 1.5’ vurgusu.

Neden?

Orduda emir komuta zincirinden doÄŸan bir doÄŸal ‘niteliksel ağırlık’ var. Yani yüzbinlerce er ve erbaşın, general, amiral, subay ve astsubaylarla kıyaslanması doÄŸru deÄŸil.

General/amiral oranına bakıldığında;

Kara, hava ve deniz komutanlıklarında 325 general ve amiral var. Jandarma (32) ve Sahil Güvenlik’tekilerin (1) dışında sadece bu üç kuvvet komutanlığından 149 ihraç oldu YAÅž öncesi. Bu da yüzde 40’ın üzerinde bir oran. Ve bunlarla sınırlı kalmayacağı düşünüldüğünde general ve amirallerde ihraç oranının yüzde 50’yi geçeceÄŸi söylenebilir.

Subay oranına bakıldığında;

Darbe girişimine katılan 8.651 askerden er ve öğrencileri çıkarınca, geriye 5.761 subay ve astsubay kalıyor.

Bu toplam rakamı ihraç edilen subay ve astsubay sayısıyla kıyaslamak mümkün. 

TSK’dan YAÅž öncesi 1.099 subay ve 436 astsubay ihraç edildi. Yani subay sayısının yaklaşık yarısı kadar astsubay var ihraç listesinde. Darbe giriÅŸimine katılan 5.761 kiÅŸide de aynı oranın olduÄŸu varsayılsa bile -ki subay oranının daha yüksek olduÄŸu deÄŸerlendiriliyor- general ve amiral dışında 4 bin civarında subayın olduÄŸu düşünülmeli.

Bu da TSK’daki 39 bin 287 subayın yüzde 10’undan fazlasını ifade ediyor.

Astsubaylar bakımından oran oldukça düşük. Bunu da anlamak mümkün. Zira bu terör örgütü, komuta, kontrol, sevk ve idare noktalarına yerleşmesiyle tanınıyor. Bu nedenle başta kurmay sınıfı olmak üzere subaylar arasında yoğunlaşıyor.

Genelkurmay’ın, kurumsal korumacılıkla hareket etmesi bir ölçüde normal karşılanıyor.

Zira Ergenekon, Balyoz ve Casusluk davaları/kumpasları ile çok sayıda personelini ‘kaybetmiÅŸ’ olmanın verdiÄŸi bir koruma refleksi kabul ediliyor.

Ancak, artık bir FETÖ kumpası olduÄŸu netleÅŸen bu kumpaslardaki yıpranmışlığın, bu kez FETÖ’nün TSK’dan temizlenmesine yönelik çalışmalara engel olmaması da gerekiyor.

Genelkurmay, 15 Temmuz’dan sonra da, bugün darbecilikten tutuklu bulunan emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’e iliÅŸkin açıklamasında, Öztürk’ün arabuluculuk için arandığını belirten bir açıklama yayınlamıştı. Bu açıklama ‘Öztürk aklandı’ ÅŸeklinde anlaşılınca, bu kez bir ‘gayrıresmi bilgilendirme’ ile “Öztürk’ün arandığı, ancak bunun, o anda darbe giriÅŸiminin ana üssü olan Akıncılar’da bulunmasını normal olduÄŸunu göstermeyeceÄŸi” vurgulandı.

Tartışmanın bir boyutunda da, TSK’nın açıklamalarının ‘resmi, hukuki’ metin olduÄŸu, gayrıresmi bilgilendirmenin ise böyle bir kıymeti olmamasına dikkat çekiliyor.

Hem Akın Öztürk’e iliÅŸkin açıklama, hem de yüzde 1.5 açıklaması bu bakımdan sorunlu.

TSK’nın daha açık, net ifadeler kullanması ve milletin gördüğünü saklama gayretinde olmadığını ortaya koyması gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.