Sosyal Medya

Güncel

'Dere' daha geçilmedi

240'tan fazla vatandaşın hayatını kaybettiği 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararlar açıklandı. Genelkurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları görevlerinde kaldı. Genelkurmay İkinci Başkanı Güler Jandarma Genel Komutanı oldu. Jandarma komutanı dışındaki komutanların yine komuta kademesinde yer alması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının durumuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada 'dere geçerken at değiştirilmez' sözlerini akıllara getirdi.



Kararları Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı.

Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent BostanoÄŸlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ãœnal görevlerine devam ediyor. 

Genelkurmay 2. BaÅŸkanlığı'na 1. Ordu Komutanı Ãœmit Dündar getirilirken, Jandarma Genel Komutanı ise YaÅŸar Güler oldu. 

Ãœmit Dündar, darbe giriÅŸimi gecesinin kilit isimlerinden biriydi. Canlı yayına baÄŸlanıp giriÅŸimin ‘emir komuta’ zincirinde olmadığını açıklayan ilk askerdi. Dündar o gece, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la temas kurarak ‘Ankara’ya gitmeyin; Ä°stanbul’a gelin. Sizin güvenliÄŸinizi ben saÄŸlarım.” diyen komutandı. 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Kalın, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün, 1. Ordu Komutanlığına Orgeneral Musa Avsever'in, 2. Ordu Komutanlığına Orgeneral İsmail Metin Temel'in, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına Orgeneral Tahir Bekiroğlu'nun atandığını söyledi.

Kalın, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in de görevlerine devam edeceğini kaydetti.

"Dereyi geçerken at değiştirilmez"

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevlerinde kalması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dere geçerken at değiştirilmez' sözlerini akıllara getirdi.

France24 kanalına verdiği röportajda Erdoğan'a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevden alınıp alınmayacağı sorulmıuştu.

CumhurbaÅŸkanı soruya "Bizim gerek MÄ°T müsteÅŸarımız gerek Genelkurmay veyahut diÄŸer kuvvet komutanlarımızla ilgili buna benzer verdiÄŸimiz herhangi bir karar söz konusu deÄŸil. Biz bu kararları verirken veya verecek olursak, bunları Sayın BaÅŸbakanı'mla beraber yaparız. Bundan sonra son kararı veririz. Bizde bir deyiÅŸ var. Dereyi geçerken at deÄŸiÅŸtirilmez. Biz bu sürecin içerisinde de arkadaÅŸlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Åžunu çok açık ve net söylememiz lazım; bir istihbarat zaafı söz konusudur." yanıtını vermiÅŸti. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.