Sosyal Medya

Güncel

Ala: Darbe ortamını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapacağız

İçişleri Bakanı Efkan Ala Habertürk TV'de 15 Temmuz gecesi yaşananlar ile ilgili darbe girişimini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılacağını açıkladı.



Türkiye'nin ihtiyaç duyduÄŸu kararlar alınmaya baÅŸlandı ve YAÅž öne alındı. Çünkü Türkiye'nin gerçekten ağır bir ihanet arkasından, memleketimizin ihtiyaç duyduÄŸu kararların çok hızlı alınmasına ihtiyaç var. 

Türkiye'nin ihtiyacına göre artık kararlar alınacak, bu inisiyatif kesinlikle ortaya kondu. Sokakta darbeyi önleyen, sayın CumhurbaÅŸkanımızın millete çaÄŸrısı ve sokaÄŸa milletimizin çıkması. 

Ä°ÅŸi rayına oturtan ÅŸey sayın CumhurbaÅŸkanımızın gösterdiÄŸi liderlik ve arkasından milletin liderinin arkasında duruÅŸu. Tankları, uçakları durdurdu. 

"TÃœRKÄ°YE DEMOKRASÄ° TARÄ°HÄ°NE ALTIN BÄ°R Ä°MZA ATTI"

Türkiye bir demokrasi tarihi yazdı, demokrasi tarihine altın bir imza attı. Bu rezilliÄŸi Türkiye'ye reva görenler, ihanetin en büyüğünü gösterdiler. Tarihimizde bunun eÅŸine az rastlanır. 

Hem Jandarma hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı İçiÅŸleri'ne baÄŸlandı. Darbenin ihtimalini bile ortadan kaldıracak düzenlemeleri yapacağız. 

Bu neden önemli? 17-25 Aralık'tan sonra bi iç güvenlik paketi götürdük. O zaman yaptığımız deÄŸiÅŸikliklerle Emniyet'in içinde 35 bin kiÅŸinin yerini deÄŸiÅŸtirdik. Bütün yönetim kademelerindeki, paralel yapıdaki kiÅŸileri aldık, soruÅŸturma açtık. Jandarma için kısmen yetki aldık, soruÅŸturma açabilme, görevden uzaklaÅŸtırabilme, alay komutanlarını tayin etme yetkisi aldık. 

Biz bu değişiklikleri yaptığımız için Türkiye genelinde Emniyet inanılmaz bir performans gösterdi. Sokaklarda nasıl bir mücadele verildiği çok ortada. Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Merkezi işgal edilmişti, gidildi ve alındı orası. Kişileri idare edelim derken memleketi idareyi kaçırıyoruz.

Bunların sivil otoriteye baÄŸlanması tehlikeyi bertaraf etme açısından önemlidir. 

Milletimize vereceÄŸimiz hesabı düşünüyoruz, düşünmek zorundayız. Bürokraside kapalı bir sistem, bakın kaç darbe üretti. Darbenin ihtimalinin bile ortadan kalkması için yapısal deÄŸiÅŸikliklere ihtiyaç var. Bu deÄŸiÅŸiklikleri yaptık, daha da yapılacak. 

Jandarma'da, Sahil Güvenlik'te bütün rütbeler duruyor ama kimin albay kimin general olacağını, oradaki terfiler ve tayinler, bakanlıkta olacak. 3'lü kararname ile. Bu hesap verebilirliÄŸi artıracak. 

Her bir birimin kendi alanında ayrı ayrı güçlü olması, ama Meclis kararıyla hepsinin bir araya gelmesi önem arz eder.

"MÄ°T'Ä°N CUMHURBAÅžKANLIÄžI'NA BAÄžLANMASI MASADA"

MÄ°T'in CumhurbaÅŸkanlığı'na baÄŸlanması masada, deÄŸerlendiriliyor. Çok ağır bir travma yaÅŸadı, büyük bir ihanete ÅŸahit oldu Türkiye ama geleceÄŸini hep birlikte düşüneceÄŸiz. Hiçbir adımımız refleksif olmamalı. 

Jandarma okullarının düzenlenmesi masamızda. Askerin ihtiyaç duyacağı insan kaynağını MEB'in vermesi daha doğru.

Jandarma'nın içerisinde bir istihbarat birimi var. Daha önceki MÄ°T tırları saldırısında büyük bir faciaydı yaptıkları. Harekat Merkezi'nin iÅŸgal edilmesine kadar plan yapıyorlar ama jandarma istihbarat bilgi vermiyor. Bunu niye örtbas edelim? Ä°stihbarat var ama paylaşılmıyor, çünkü iÅŸin içerisinde. 

Ä°stihbarat teÅŸkilatlarında reformlar yapacağız. Hem MÄ°T'te hem diÄŸer istihbarat birimlerinde, nasıl daha iyi olur, eksikler nerede, daha hızlı daha kapsamlı deÄŸiÅŸiklikler yapmalıyız. 

"BAKANIM DARBE OLUYOR"

Bu hareketlilik olduÄŸunda uçaktaydım. Baktım, Hakan Fidan arıyor; sayın bakanım darbe oluyor, dedi. Oradan baÅŸladık konuÅŸmaya. Benim MÄ°T müsteÅŸarımızla o an için diyalogum bu. Daha önce öğleden sonra almış bir bilgiyi, Genelkurmay'la paylaÅŸmış, sadece bir suikast ÅŸeklinde deÄŸil ama biraz daha kapsamlı, bir ÅŸeyler oluyor, MÄ°T'e şöyle şöyle yapacaklar deyince hemen bunu Genelkurmay'a iletiyorlar. O süre içerisinde birtakım görüşmeler oluyor. Bana ya da CumhurbaÅŸkanımıza bilgi aktarılmadı. Bir sistem açığı olduÄŸu çok açık. Ä°stihbarat eksiÄŸinin olduÄŸu çok açık, bu kadar iÅŸ yapılıyor nasıl haber verilmez? 

AK Parti hükümetlerine kadar MÄ°T'in içerisini de dizayn edenler darbeyi yapanlardı. 

Åžu ana kadar 3 bin 706 polis gözaltına alındı ve bunlarda bin 648'i rütbeli. Tutuklananlar ise bin 361 polis, 677'si rütbeli, 684'ü rütbesiz. 

Emniyet istihbaratın önüne, emniyet istihbaratı teslim almak üzere o gün, bizim ihraç ettiÄŸimiz, bir kısmını meslekten çıkardığımız eski istihbarat müdürleri gitti. Bu sefer o gidenler gözaltına alındı orada. Ä°stanbul'da tankın içinden de çıkan oldu.

Ä°htimali bile bertaraf etmek için, 10 bin 145 emniyet mensubunu da görevden aldık. Düşünün 17-25 Aralık'ta yaptığımız o deÄŸiÅŸiklikleri, 35 bin kiÅŸinin yerini deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, çoÄŸunu emekli etmiÅŸtik. 

Bakın oluÅŸturulan kapalı sistem nelere mal oldu. Ä°fadesi alınan bir albay ne diyor, 1988'de sınava girdim ve sorular bana verilmiÅŸti. Hepimiz kendi üzerimize düşen sorumluluÄŸu almalıyız. 

2002 Kasım'ında Ak Parti iktidar oldu. Bugün siyasetin bir arada olması büyük mutluluk Türkiye için. Ama 2003'te bir askeri liseye girmiÅŸ kiÅŸi ancak bugün üsteÄŸmen olabilir, yani daha yüzbaşı bile olabilecek durumda deÄŸil. Oysa bugün konuÅŸtuÄŸumuzun yarısından fazlası bu yapıya ait, asker elbisesi içerisine girmiÅŸ caniler. 

Ta 80'li 90'lı yıllardan itibaren buralara girmişler, hep birlikte sorumluyuz. Tuğgeneral olması için 1980'li 90'lı yıllarda girmiş olması lazım.

KRÄ°TÄ°K TARÄ°HLERDEN BÄ°RÄ° 28 ÅžUBAT

28 Åžubat olmasaydı bu yapı böyle güçlenir miydi? 

17-25 Aralık'a kadar bu yapıya ilişkin muhalefetin dediğini çok ciddiye almadık. Sonra "mücadele edelim" dedik, bu sefer kimse bize destek olmadı. Meclis'e götürdüğümüz iç güvenlik paketi buna örnek.

Bu darbe girişiminin siyasi ayağı kesine yakın bir ihtimalle vardır.

Meclis'te bir askeri birlik vardı, biz hükümetlerimiz döneminde ortadan kaldırdık. Allah muhafaza orada olsaydı, Meclis'i de ele geçirmeye çalışacaklardı. Her darbe koruması gereken bir makamı mevkiiyi ilk iÅŸgal eden mekanizmalara artık yeter, bunlar artık münferit arada bir olan iÅŸler deÄŸil. Bal gibi, gözümüzün önünde, darbe için kurgulanmış yerlerdir. 

"DÃœZENLEMELER YAPIYORUZ"

Sayın CumhurbaÅŸkanımızı aldıklarını düşünebiliyor musunuz, ne hale gelirdi Türkiye? 

Yeniden kurguluyoruz hem savunma sistemlerini hem de doÄŸru dürüst birimlerle korunmasını saÄŸlayacak düzenlemeleri yapıyoruz. 

Meclis'i bombalıyorlar, Külliye'yi bombalıyorlar, MİT binasını bombalıyorlardı, müsteşarıma talimat verdim, havadan taarruzu durduracak ne varsa oraya yönlendirin dedim ve o iki yerde hava bombardımanına karşı gerekli atışlar yapıldı. Füzelerle karşılık verildi.

FETÖ TEMİZLENECEK

Devletin temizlenmesi yönünde atılması gereken adımlar atılacak. Çok hassas davranılıyor ama bunların zaten temel özelliÄŸi, Ä°slam'da, insanlıkta ne varsa alt alta yazın bunlarda yok. Bu kurumlarda çalışanlar birbirinin ne olduÄŸunu biliyor, kim aktif olarak bunların içinde, kim yanlışlıkla düşmüş, kim imam, kim militan biliniyor. Bu çerçevede çalışmalar yürütülüyor. O çalışmalarda olabildiÄŸince hassas davranılarak yanlış yapılmamasının saÄŸlanmasına çalışılıyor. Ama sabote etmek için ihbarlarda bulunmaları da mümkün, onlar da ayırt edilebilir. Yıllardır herkes birbirini biliyor, diyeceksiniz ki neden o zaman daha önce hassasiyet gösterildi? 

Her bakanlığın aynı hassasiyeti gösterdiÄŸini söyleyemeyiz, açık yüreklilikle söylüyorum. Ordu içinde zaman zaman açıklama bile yaptılar "bizde böyle ÅŸey yoktur" dediler, keÅŸke "yok" demekle bir takım problemler yok olsa. Olmuyor. PeÅŸinen ret ya da kabule gerek yok, deÄŸerlendirirsiniz. Åžu an biliyorum, ordunun içindeki vatansever her rütbedeki insan inanılmaz derecede üzgün. Benim gördüğüm en üzüntülü dönemini yaşıyor. 

Tehlikenin ortaya çıkmaması için her gün bir adım atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız çıkıp söyleyecektir, o günü beklemek lazım, o zamana kadar demek ki ihtimali devam ediyor. Biz duruma hakimiz ama hassasiyetin devam ettiğini söylüyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.