Sosyal Medya

Güncel

Dunford: Hulusi Akar beni iki defa aradı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de çıkan ABD'yi suçlayıcı haberler, Washington'da ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın önceki gün düzenlediği basın toplantısında gündeme geldi. Dunford, Hulusi Akar'ın kendisini iki kez aradığını belirtti.



Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Darbeyi Amerikalı bir emekli orgeneralin organize ettiÄŸi iddialarını kesin bir dille reddeden General Joseph Dunford geçen hafta Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın kendisini iki kere aradığını, Türkiye'nin taahhütlerine baÄŸlı olduÄŸu mesajı verdiÄŸini söyledi.

Dunford, önceki gün hükümete yakın bir gazetenin gündeme getirdiÄŸi, 15 Temmuz darbesinin planlayıcısının Mayıs'ta görevinden emekli olan ABD'nin Afganistan'daki kuvvetlerinin komutanlığını yürütmüş Orgeneral John Campbell olduÄŸu yönündeki haberle ilgili ÅŸunları söyledi: 

"O haberi gördüm. Orgeneral Campbell'ın cevabını da gördüm. Başka biri daha iyi cevap verebilir miydi emin değilim. Orgeneral Campbell'in bir şekilde böyle bir şeyin içinde olduğunu dile getiren absürd bir haber. Kendisi benim dostum ve şu anda birçok şey yaptığını fakat bunların arasında Türkiye'de bir darbe planlamak olmadığını biliyorum. Bu haberin nereden geldiğini de gerçekten bilmiyorum."

'ETKİSİNİ AZALTMAYA ÇALIŞACAĞIZ'

Dunford, darbe giriÅŸiminin baÅŸta IŞİD'le mücadele, iki ülke arasındaki askeri iliÅŸkileri nasıl etkileyeceÄŸi konusunda ise Hulusi Akar'ın kendisine geçen hafta iki kere telefon ettiÄŸini ve Türkiye'nin hem IŞİD karşıtı koalisyona hem de daha geniÅŸ çaplı bir iÅŸbirliÄŸine olan taahhütlerine baÄŸlı olduÄŸunu belirttiÄŸini ifade ederek, "Türkiye'den yürüttüğümüz operasyonlar neredeyse normale döndü (16 Temmuz'da Ä°ncirlik Ãœssü'nde kesilen elektrik 22 Temmuz'da geri geldi). O yüzden geçen hafta yaÅŸanan ÅŸeyin Türkiye içinde etkisi olacaktır. Fakat biz elimizden geldiÄŸince bunu azaltmak için yakın çalışacağız" dedi. 

'IŞİD'LE SAVAŞ AKSAMAYACAK'

Dunford'ın ardından konuyla ilgili yorum yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da, geçen hafta kendisinin de mevkidaşı Savunma Bakanı Fikri Işık'la telefonda görüştüğünü belirtip "Her ikisi de (hem Genelkurmay Başkanı Akar hem de Bakan Işık) IŞİD'le olan savaşın aksamadan devam edeceği taahhüdünü yinelediler" dedi.

'CAMPBELL Ä°DDÄ°ALARI REDDETTÄ°'

Yeni Åžafak gazetesinin baÅŸarısız darbe giriÅŸimini organize edenler arasında olduÄŸunu ileri sürdüğü ABD'li emekli general John Campbell iddiaları reddetti. Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuÅŸan emekli general Campbell, "Bu tamamen saçmalık" diyerek, "olayın yanıt bile gerektirmediÄŸini" söyledi. 

Geçtiğimiz mayıs ayına kadar Afganistan'daki ABD liderliğindeki koalisyonun (ISAF) komutanlardan olan Campbell emekli olmuştu. Yeni Şafak gazetesi, darbe sürecinin arkasında ISAF Komutanı General John F. Campbell'ın bulunduğu ve darbeye destek amacıyla Nijerya'da bulunan UBA Bank şubesinden Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) aracılığı ile yüklü miktarda para akışı sağlandığını öne sürmüştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.