Sosyal Medya

Güncel

1200 er serbest bırakıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak yaptığı açıklamada, darbe suçuna karışmamış 1200 erin serbest bırakıldığını açıkladı.



Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kodalak, "Halka ateş açmamış, halkın üzerine askeri araç sürmemiş, ne olduğunu bilememiş erleri hızla ayıklayacağız. O hainlerin Ergenekon, Balyoz soruşturmalarında yaptıkları gibi, masum askerleri de tabii ki katmayacağız. Bizim soruşturmamız onlarınkine benzemeyecek. Biz adil davranacağız. Biz devletin savcılarıyız, onlar örgütün hakim, savcıları idi" dedi.
 
"Torba yargılama olmayacak"
 
Kodalak, geçmiÅŸte Balyoz ve Ergenekon gibi kumpas davalarında yaÅŸanan “torba yargılamalar”a ve hukuksuzluklara asla müsaade edilmeyeceÄŸini vurguladı. Kodalak bunu söylerken çarpıcı bir örnek de verdi:
 
“Çatışma bölgelerinde gözaltına alınan bir yarbay o gece nöbetçi olduÄŸunu ve darbecilere direndiÄŸini söyledi ifadesinde. Kendisinin anlattıklarını doÄŸrulayacağını iddia ettiÄŸi 5 tanık gösterdi. Ancak bu yarbay hakkında da tüm deliller henüz toplanmadığı için tutuklamaya sevk ettik ve tutuklandı. Ancak baÄŸlı bulunduÄŸu birliÄŸin albayı bir yazı gönderdi ve o yarbayın kendisi tarafından görevlendirildiÄŸini, nöbetçi olduÄŸunu doÄŸruladı. Åžimdi bu yarbayla ilgili o gösterdiÄŸi 5 tanığı dinleyeceÄŸiz. EÄŸer doÄŸrularlarsa tutukluluÄŸuna sonra vereceÄŸiz. SoruÅŸturmayı bu ÅŸekilde titizlikle yürütüyoruz.”
 
70 savcı görevlendirildi
 
Kodalak'ın verdiği bilgilere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 30 soruşturma savcısı askerlerle ilgili, 30 savcı da hakim-savcılarla ilgili görev yapıyor. Savcılar hem sorgulara giriyor hem de delilleri topluyor. 10 savcı ise olay yeri incelemeleri yapıyor. Soruşturmada 70 savcı gece gündüz çalışıyor. Hakimlik sorgusu için 8 olan Sulh Ceza Hakimi sayısı da 16'ya çıkarıldı.
 
"Erlerin haberleri olmayabilir"
 
15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından baÅŸlatılan soruÅŸturma ve operasyonların titizlikle yürütüldüğünü belirten Kodalak, gözaltına alınan veya tutuklanan erler konusunda “Sayı veya oran vermek mümkün deÄŸil, ancak birçok erimizin o gece nereye, niçin götürüldüğünü bilmediÄŸini düşünüyoruz” dedi.
 
Kodalak, kalkışma hızla bastırılsın ve delil toplamada zafiyet yaÅŸanmasın diye hızlı hareket edildiÄŸine dikkat çekerek, şöyle dedi: “Tutuklu erlerimiz içinde masumlar olabilir. Bunlar süreç içerisinde seri ÅŸekilde deÄŸerlendirilecektir. Er aileleri müsterih olsunlar. Bilhassa erler için baÅŸlangıçta tutuklanmış olması mutlaka darbeci olduÄŸu anlamına gelmez.”
 
Nöbet çizelgeleri inceleniyor
 
BaÅŸsavcı Kodalak, darbe giriÅŸimi soruÅŸturmasının titizlikle yürütüldüğünü belirterek,  ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:
 
“Henüz soruÅŸturmaların başındayız. Güvenlik kameralarının kayıtları toplanıyor, incelenecek. Tanık beyanları henüz alınmadı. TSK'nın darbeciler tarafından deÄŸiÅŸtirilmemiÅŸ nöbet çizelgeleri incelenecek. Bunların şüpheli ifadeleriyle karşılaÅŸtırılması sonrası soruÅŸturma ilerleyecek.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.