Sosyal Medya

Güncel

Hakan Fidan: 'Emredin gereğini yapayım'

15 Temmuz gecesi darbe girişimini eniştesinden öğrendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a “Çok kötü sınav verdiniz” dediği, Fidan’ın da “Ne emrederseniz onu yapmaya hazırım” yanıtı verdiği öğrenildi.



DARBE giriÅŸiminin ardından en çok tartışılan konuyu, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ın durumu oluÅŸturuyor. CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, katıldığı televizyon programlarında istihbarat zafiyeti olduÄŸunu kendisine de söylediÄŸini dile getirirken, bir gün önce ErdoÄŸan ile Fidan arasında ilginç bir diyalog geçtiÄŸi öğrenildi. Darbe giriÅŸimi ihbarı üzerine Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı arayıp saat16.00’da toplantı düzenleyen ve önlemleri görüşen Fidan’ın ondan sonraki süreçte CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ı aramakta gecikmesi, ‘görev ihmali’ tartışmasını beraberinde getirdi. El Cezire televizyonu ve Reuters haberajansına verdiÄŸi röportajlarda darbe giriÅŸimini eniÅŸtesinden öğrendiÄŸini söyleyen ErdoÄŸan, edinilen bilgiye göre Fidan’a, “Süreci yönetemediniz, çok kötü sınav verdiniz” dedi. Fidan’ın ise “Ne emrederseniz onu yapmaya hazırım” yanıtı verdiÄŸi öğrenildi.

ErdoÄŸan’ın TSK, MÄ°T ve diÄŸer istihbarat birimlerinde görev deÄŸiÅŸikliÄŸi planladığı, ancak, ‘geçiÅŸ süreci’nde yeni zafiyet yaratmamak için aceleci davranmayacağı dile getirildi.

CÄ°DDÄ° BÄ°R KARAR

Parti içinde bazı kurmaylar, “Fidan’ı baÅŸarısız diye eleÅŸtirirken, yerine getirilecek isimle ilgili emin olmak gerekiyor. Hem daha baÅŸarılı olacağına, hem de güvenilir olacağına dair doÄŸru tespit yapmak lazım. Bu çok ciddi bir karar. CumhurbaÅŸkanı bu nedenle bir süre daha bekleyecek” deÄŸerlendirmesinde bulunuyor.

Bazı parti kurmayları ise “CumhurbaÅŸkanı YAÅž’la birlikte bir dizi görevden almaya karar verecek. Daha fazla beklemeyecek. Bunlardan biri de Fidan olacak. Fidan’la ilgili sorun ilk kez yaÅŸanmıyor. Açık bir istihbarat zafiyeti var. MÄ°T’e bilgi öğlen geliyor, öğleden sonra Genelkurmay’a gidiyor, toplantı yapıyor. Saat 21’den önce kendisine ulaşılamıyor. CumhurbaÅŸkanı saat 15.00 gibi eniÅŸtesinden gelen telefonla ‘bir hareketlilik’ olduÄŸunu öğreniyor” diye konuÅŸtu.

İSTİHBARATA ÇATI ÖRGÜT

Devletin zirvesinin bir araya geldiÄŸi güvenlik toplantılarında, istihbarat zafiyeti de tartışıldı. Daha önce ortak çalışmayı arttırmak için yapılan yasal düzenlemelerin de yeterli olmadığı konuÅŸuldu. Askeri istihbarat, emniyet istihbarat ve MÄ°T’in koordineli çalışmasını saÄŸlamak için “yeni bir çatı örgütlenmesine ihtiyaç olduÄŸu” ifade edildi. Bu çatı örgütün bir sivil kurum olması gerektiÄŸi dile getirilirken, yeni yapılanmada bu üst yapının MÄ°T olmasının doÄŸru olacağını söyleyenler oldu. Ancak köklü bir çalışma gerektiÄŸi ifade edildi. Toplantılarda, bu konuda yasal düzenlemeye iliÅŸkin çalışma yapılması ve bunun sonraki toplantılarda tekrar deÄŸerlendirilmesi karara baÄŸlandı. 

GÖREVDEN ALMA DA İSTİFA DA YOK

ErdoÄŸan’ın Fidan ile CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda görüştüğü haberi dün akÅŸamsaatlerinde açıklandı. Yaklaşık 2 saat süren görüşme talebinin Fidan’dan geldiÄŸi öğrenildi. Ä°stihbarat zafiyeti bulunduÄŸu açıklamaları göz önüne alındığında Fidan’ın istifası ya da görevden alınacağı beklentisi ortaya çıkmıştı. Ancak görüşmede bunların gündeme gelmediÄŸi iddia edildi. Bir yetkili, “Görevden alma da istifa da yok, Sayın MüsteÅŸar devam ediyor” dedi. Fidan’ın darbe giriÅŸimi ve sonraki süreçle ilgili ErdoÄŸan’a MÄ°T’in yaptığı analizle ilgili bilgi verdiÄŸi öğrenildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.