Sosyal Medya

Güncel

'Er aileleri müsterih olsun'

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bastırılan darbe girişimi soruşturmasını 70 savcıyla yürütüyor. TSK’daki tüm birliklerin 15 Temmuz gecesine ait nöbetçi çizelgelerinin bile incelendiği soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü söyleyen Başsavcı Kodalak, “Birçok erimizin o gece nereye, niçin götürüldüğünü bilmediğini düşünüyoruz. Aileler müsterih olsun” dedi.



Paralel ihanet ÅŸebekesinin darbe giriÅŸimini soruÅŸturan ekibin başındaki isim, Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Harun Kodalak ilk kez KARAR’a konuÅŸtu. Darbe giriÅŸiminde kullanılan erlerin ailelerine “Müsterih olun” mesajı veren Kodalak, soruÅŸturmayla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HABERLERÄ° OLMAYABÄ°LÄ°R

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından baÅŸlatılan soruÅŸturma ve operasyonların titizlikle yürütüldüğünü belirten Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Harun Kodalak, gözaltına alınan veya tutuklanan erler konusunda “Sayı veya oran vermek mümkün deÄŸil, ancak birçok erimizin o gece nereye, niçin götürüldüğünü bilmediÄŸini düşünüyoruz” dedi.

ER YAKINLARINA MESAJ 

Kodalak, kalkışma hızla bastırılsın ve delil toplamada zafiyet yaÅŸanmasın diye hızlı hareket edildiÄŸine dikkat çekerek, şöyle dedi: “Tutuklu erlerimiz içinde masumlar olabilir. Bunlar süreç içerisinde seri ÅŸekilde deÄŸerlendirilecektir. Er aileleri müsterih olsunlar. Bilhassa erler için baÅŸlangıçta tutuklanmış olması mutlaka darbeci olduÄŸu anlamına gelmez.”

NÖBET ÇİZELGELERİ...

BaÅŸsavcı Kodalak, darbe giriÅŸimi soruÅŸturmasının titizlikle yürütüldüğünü belirterek,  ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: “Henüz soruÅŸturmaların başındayız. Güvenlik kameralarının kayıtları toplanıyor, incelenecek. Tanık beyanları henüz alınmadı. TSK’nın darbeciler tarafından deÄŸiÅŸtirilmemiÅŸ nöbet çizelgeleri incelenecek. Bunların şüpheli ifadeleriyle karşılaÅŸtırılması sonrası soruÅŸturma ilerleyecek.”

‘TORBA YARGILAMA’ OLMAZ

Darbe giriÅŸiminden sonra Paralel ihanet çetesinin yeni bir kalkışmaya giriÅŸmemesi ve delillerin karartılmaması için savcılıklar ve Emniyet’in yanı sıra diÄŸer devlet kurumları hızlı hareket etti. Art arda yaÅŸanan gözaltılar ve tasfiye açıklamaları soru iÅŸaretlerini de beraberinde getirdi. En büyük endiÅŸe, rütbeli-rütbesiz masum askerlerin ve memurların ‘darbeci’ diye tutuklanması. Bu endiÅŸeyi sorduÄŸumuz Kodalak, geçmiÅŸte Balyoz ve Ergenekon gibi kumpas davalarında yaÅŸanan “torba yargılamalar”a ve hukuksuzluklara asla müsaade edilmeyeceÄŸini vurguladı. Kodalak bunu söylerken çarpıcı bir örnek de verdi:

TUTUKLU YARBAY ÖRNEĞİ

“Çatışma bölgelerinde gözaltına alınan bir yarbay o gece nöbetçi olduÄŸunu ve darbecilere direndiÄŸini söyledi ifadesinde. Kendisinin anlattıklarını doÄŸrulayacağını iddia ettiÄŸi 5 tanık gösterdi. Ancak bu yarbay hakkında da tüm deliller henüz toplanmadığı için tutuklamaya sevk ettik ve tutuklandı. Ancak baÄŸlı bulunduÄŸu birliÄŸin albayı bir yazı gönderdi ve o yarbayın kendisi tarafından görevlendirildiÄŸini, nöbetçi olduÄŸunu doÄŸruladı. Åžimdi bu yarbayla ilgili o gösterdiÄŸi 5 tanığı dinleyeceÄŸiz. EÄŸer doÄŸrularlarsa tutukluluÄŸuna sonra vereceÄŸiz. SoruÅŸturmayı bu ÅŸekilde titizlikle yürütüyoruz.”

70 SAVCI GÖREVLENDÄ°RÄ°LDÄ°

Kodalak’ın verdiÄŸi bilgilere göre Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nda 30 soruÅŸturma savcısı askerlerle ilgili, 30 savcı da hakim-savcılarla ilgili görev yapıyor. Savcılar hem sorgulara giriyor hem de delilleri topluyor. 10 savcı ise olay yeri incelemeleri yapıyor. SoruÅŸturmada 70 savcı gece gündüz çalışıyor. Hakimlik sorgusu için 8 olan Sulh Ceza Hakimi sayısı da 16’ya çıkarıldı.

‘ÖZEL YETKÄ°LÄ°’ YARGILAMA OLMAYACAK

Darbe soruşturmasını yürüten savcılık kaynaklarının ilk tespitlerine göre, kalkışmaya Fethullahçı subaylarla farklı ideolojiden olan bazı askerler kısmen destek verdi. Bunların bir kısmı da sessiz kalarak kolaylaştırıcı rol oynadı. Öte yandan darbe yargılaması için özel mahkemeler ve özel yetkili savcılık olmayacak. OHAL yönetimi soruşturma ve yargılamayı etkilemeyecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.