Sosyal Medya

Güncel

Darbe girişimine karşı yazarlardan 'Şahitlik Bildirisi'

TYB İstanbul Şubesi, ESKADER, çeşitli kültür vakıfları ve kültür dernekleri çatısı altında toplanan bin yazar, darbe girişimine karşı "Şahitlik Bildirisi" yayınladı



Darbe girişimine karşı Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, ESKADER, çeşitli kültür vakıfları ve kültür dernekleri çatısı altında toplanan bin yazar, "Şahitlik Bildirisi" yayınladı.

TYB İstanbul Şubesi'nde bir araya gelen yazarlar adına TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı tarafından okunan bildiride, alçak saldırıyı lanetlemek ve seçilmiş Cumhurbaşkanı ile seçilmiş Başbakanın yanında olduklarını dosta, düşmana ilan etmek için, çağının vicdanı ve tanığı olan yazarlar olarak bir araya geldikleri belirtildi.

Asıl bildiriyi milletin yazdığını bildiklerini anlatan Bıyıklı, "Bizler de bu asil milletin fertleri olarak bu kahramanlığa ve FETÖ'nün memleketimize yaptığı zulme şahitlik ettiğimizi, tarihin kayıtlarına geçmek için bildirimizi 'Şahitlik Bildirisi' olarak adlandırdık." ifadelerini kullandı.

Åžahitlik Bildirisi'nde ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Bizler bu toprakların, tarihe ÅŸahitlik eden yazarları olarak, aziz milletimize karşı giriÅŸilen darbeyi ve FETÖ'cü darbecileri lanetliyoruz. Tarihe kayıt düşmek ve ÅŸahitlik adına millet tarafından seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanımızın, millet tarafından seçilmiÅŸ BaÅŸbakanımızın yanında olduÄŸumuzu bütün dünyaya ilan ediyoruz. Bu büyük ülkeye, Türkiye’mize karşı baÅŸlatılan iÅŸgal giriÅŸimini, soylu duruÅŸuyla püskürten aziz Türk Milletini saygıyla selamlıyoruz."

Darbe karşıtı bildiriye imza atan bin isimden bazıları şunlar:

"Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Taşgetiren, Ali Haydar Haksal, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Prof. Dr. Kemal Sayar, Sevinç Çokum, Yusuf Kaplan, Bahadır Yenişehirlioğlu, Sibel Eraslan, Rahim Er, Mürsel Sönmez, Ali Ural, Şule Yüksel Şenler, Mahmut Bıyıklı, İbrahim Tenekeci, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Cahit Koytak, Ahmet Yenilmez, Mehmet Şeker, Nasuhi Güngör, İsmail Güneş, Mehmet Nuri Yardım, Şeref Akbaba, Abdurrahman Şen, Nurettin Durman, Ahmet Kekeç, Ömer Lekesiz, Prof. Dr. Bedri Gencer, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Sefa Saygılı. Resul Tosun, Prof. Dr. Rıdvan Canım, Hüseyin Akın, Demirhan Kadıoğlu, Turan Kışlakçı, Yavuz Bahadıroğlu, Yıldız Ramazanoğlu, Cihan Aktaş, Bülent Parlak, Zafer Acar, Esra Elönü, Osman Özbahçe, Güray Süngü, Cemal Şakar, Gökhan Akçiçek, İlhami Işık, Dursun Ali Taşçı, Ekrem Kızıltaş, Bestami Yazgan, Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, Ali Sözer, Abdullah Yıldız, Adem Özköse, Ahmet Turgut, Prof. Dr. Turan Koç, Abdurrahman Dilipak, Şerif Aydemir, Nidayi Sevim, Mehmet Paksu, Metin Karabaşoğlu, Prof. Dr. Turan Karataş, Senai Demirci, Salih Zengin, Prof. Dr. Edibe Sözen, Üstün İnanç, Zeynep Arkan, Fatma Şengil Süzer, Fadime Özkan, Fatma Gülşen Koçak, Demet Tezcan, Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Nurullah Genç, Yard. Doç. Dr. Mustafa Demirci."

"DESTANSI BÄ°R MÃœCADELE"

Bildirinin okunmasının ardından açıklamada bulunan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Ülkemiz büyük bir darbeyle karşı karşıya. Bu durumda en fazla sesini yükseltmesi gereken yazarlar ve aydınlar olarak, tarihe şahitliğimizi bildiriyoruz. Biz, safımızı belli etmek için buradayız. Biz, açık bir şekilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) karşısında ve seçilmişlerin yanında olduğumuzu apaçık bir şekilde ilan ediyoruz." dedi.

Bildiride ilk imzayı atanların kadın yazarlar olduğunu ifade eden Bıyıklı, darbenin ilk gününden bu yana meydanlarda kadınların destansı bir mücadele verdiğine dikkati çekti.

"ÇANAKKALE RUHU"

"Kendimizi yaşayan bir tarihin ortasında bulduk." diyen Bıyıklı, şunları söyledi:

"Bu ruh, Çanakkale ruhudur. Eylem sırasında hemen yanımda üstü başı kanlı bir şekilde duran amcamız üzerindeki kanların bir yakınının kanı olduğunu söyledi. Yaralı akrabasını sırtında hastaneye taşıyan bir insandan söz ediyoruz. Bir genç gördüm meydanda. Bu genç hiçbir derneğe üye olmadığını, kahvede okey oynarken birinin meydanda 'vatan' diye bağırdığını ve meydana koştuğunu anlattı. Bu yaşananların hiçbiri tiyatro değil. Destansı bir mücadele."

"VARLIK YOKLUK SAVAÅžI"

Yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu, bildirinin okunmasının ardından, şunları söyledi:

"Zor zamanlar yaşıyoruz. Ben birçok darbeye şahitlik etmiş biriyim. Ben bugünkü gibi bir darbeyi ne gördüm ne işittim. Bu darbe çok eski yıllara dayanan bir projenin tezahürüdür. Bu vatanımızı yok etmeye çalışan bir işgal girişimidir. Hangi kesimden olursa olsun bu varlık yokluk savaşına katılması gerekiyor. Bu zorlukları atlatacağımıza bütün kalbimle inanıyorum."

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ise insanlık tarihinin en gayri ahlaki bir hareketiyle karşı karşıya kalındığını belirterek, ileriye yönelik bu harekete karşı hiçbir şekilde iyi niyet beslenilmemesi ve sokaklardaki tablonun ise asla unutulmaması gerektiğini aktardı.

"EMPERYALÄ°ST BÄ°R SALDIRIYLA KARÅžI KARÅžIYAYIZ"

Gazeteci- yazar Rahim Er, "İstiklalimize ve istikbalimize emperyalist bir saldırıyla karşı karşıyayız. Son asırda görülmemiş çapta bir saldırı bu. Bu saldırı aynı zamanda dinimize de bir saldırıdır. İslamiyetin içini boşaltarak, dinler arası diyalog adı altında bir operasyona kalkıştılar. Allah bin yıldır bu topraklarda İslamiyete bayraktarlık yapan bu milleti korudu. Bu saldırılar olurken Sultan Abdülaziz'e, Sultan Abdulhamid'e, Adnan Menderes'e ve Erbakan'a sahip çıkılamamıştı. Ama şükürler olsun bu kez öyle olmadı." diye konuştu.

"SİYONİZM GÜDÜLÜ EMPERYALİZM"

Şair- yazar Mürsel Sönmez, "Ortada zaten değişik destansı bir şey var. Yazar, şair arkadaşlarımızın bunları tarihe birer kayıt olarak düşürmeleri gerekiyor. Bu lokal bir hadise değil. Karşımızdaki, küresel emperyalizm ya da siyonizm güdülü emperyalizm." diye konuştu.

Emperyalizmin, insanı tüketen bir aygıta dönüştürdüğünü ifade eden Sönmez, şöyle konuştu:

"Direnen Ortadoğu halkı ve Asya halklarıydı. Çin, 30 dolara çalışan fare gibi deliğe girip çıkan yaratıklara dönüştürüldü. Geriye İslam dünyası kaldı. Ben de Boğaziçi Köprüsüne doğru gidiyordum ve mermiler geliyordu. Garibanlar, yoksullar o insanlar merminin üzerine nasıl gidiyordu, tahmin bile edemezdim. Bunu tarihe not düşmek gerekiyor."

"HAÇLI SEFERLERİNİ KARŞILAYAN İMAN VE MİLLİ DURUŞ NEYSE BİZ DE AYNI DURUŞU SERGİLEMELİYİZ"

Yazar Şerif Aydemir, tarihi iyi anlamamız gerektiğini hatırlatarak, "Bizim necip milletimiz büyük Haçlı seferlerini nasıl karşıladı, en çok kendimize bunu sormalıyız. Onu karşılayan zihniyet, iman, milli duruş ve inanç neyse bugün biz de aynı duruşu sergilemeliyiz." görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin millet olarak 31 Mart ayaklanmasından 15 Temmuz’a kadar bir yokuÅŸu çıktığını söyleyen yazar Ãœstün Ä°nanç ise darbeler boyunca Türk halkının aşı olduÄŸunu, fakat son kalkışmada insanların aşılı olduÄŸunu darbecilerin anlayamadıklarını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.