Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin Gülen söylemi değişiyor

ABD'den, Fethullah Gülen'in darbe girişimi içinde yer aldığına dair ilk farklı açıklama geldi. ABD Büyükelçisi John Bass, "Türkiye’de ikamet eden biri olarak, Cuma gecesi yaşananlar ve onun (Gülen’in) çok sayıda destekçisinin açıkça bu işe karışmış olması, bu ülkenin güvenliğine yönelik kuvvetli ve vahim bir tehdit" dedi.



CNN Türk’e konuÅŸan ABD'nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili olarak "Türk hükümetinden, Gülen’e yönelik davalarına ve onun yasaları ihlaline dair kanıtlarına iliÅŸkin yasal belgelerin gelmesini bekliyorduk. Åžimdi Türkiye’de ikamet eden biri olarak, Cuma gecesi yaÅŸananlar ve onun çok sayıda destekçisinin açıkça bu iÅŸe karışmış olması, bu ülkenin güvenliÄŸine yönelik kuvvetli ve vahim bir tehdit" ifadelerini kullandı. 

Bass, “ABD, Fethullah Gülen’i koruyor mu, himaye mi ediyor? Neden? Bu kadar zor mu Fethullah Gülen’i iade etmek?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Açıkça söyleyeyim, ABD hükümeti olarak Fethullah Gülen ya da grubuyla çalışmıyoruz, doÄŸrudan bir baÄŸ ya da bir görüşmemiz yok. Ä°ade iÅŸlemine gelince, Türk hükümetinin bugün Amerikan hükümetine bir iade talebini sunduÄŸuna iliÅŸkin haberleri gördüm. Bu talebi kendim görmedim, Washington’da sunulacağını sanıyorum. Elimize ulaÅŸtıktan sonra da Adalet Bakanlığımızdaki hukuk uzmanlarımız tarafından deÄŸerlendirileceÄŸine, sunulan kanıtlara bakılacağına ve yasaların ihlali açısından deÄŸerlendirileceÄŸine güvenim tam. Ve burada kuvvetli bir dava varsa, eminim ona uygun ÅŸekilde hareket edeceÄŸiz.

Bunun neden bu kadar uzun sürdüğüne iliÅŸkin sorunuza gelince, bizim açımızdan, biz Türk hükümetinden, Gülen’e yönelik davalarına ve onun yasaları ihlaline dair kanıtlarına iliÅŸkin yasal belgelerin gelmesini bekliyorduk.

Åžimdi Türkiye’de ikamet eden biri olarak, Cuma gecesi yaÅŸananlar ve onun [Gülen’in] çok sayıda destekçisinin açıkça bu iÅŸe karışmış olması, bu ülkenin güvenliÄŸine yönelik kuvvetli ve vahim bir tehdit. Ve bu durum, konunun soruÅŸturulması ve sorumluların adalet önüne getirilmesi için ciddi bir yasal süreç gerektiriyor. Ancak biz sürecin, burada ya da Amerika’da olsun, hukuk kuralları çerçevesinde ve yargı dahil demokratik kurumlara tamamıyla saygı duyulacak ÅŸekilde iÅŸletilmesinin önemli olduÄŸuna da inanıyoruz.”

‘ABD'nin bilgisi yok, yönlendirmedi ve desteklemedi’

Bass, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı öldürmeye çalıştıkları iddiasına kesin bir dille karşı çıktı:

“Bu iddia son derece ölçüsüz ve çirkin. Hiçbir somut veri ile desteklenmediÄŸini düşünüyorum. ABD’nin bu darbe giriÅŸimine iliÅŸkin öncesinden bir bilgisi yoktu. Olayı yönlendirmedi ve desteklemedi. Önceden bilgimiz olsaydı da bu giriÅŸimi desteklemez, bilgiyi meÅŸru hükümete sunmaktan baÅŸka bir ÅŸey yapmazdık.

Planlar hakkında ilk kez bilgi sahibi olduÄŸumuz an, benim ve çalışma arkadaÅŸlarımın ÅŸehir merkezinin üzerinde alçak uçuÅŸ yapan uçakları, helikopterleri gördüğümüz andı. Bir ÅŸeylerin olacağına dair öncesinden herhangi bir bilgi veya belirtiye sahip deÄŸildik. Kesinlikle bir süre boyunca, ne olup bittiÄŸini anlayamadık. BüyükelçiliÄŸe hemen gitme nedenimiz de Washington’a doÄŸru bilgi aktarabilmekti. Kanunsuz bir giriÅŸim olduÄŸunu anlayabildik. Reddettik ve kınamayı da sürdürüyoruz.”

Kaynak: CNN Türk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.