Sosyal Medya

Güncel

Dikkat: Dolandırıcılar FETÖ soruşturmasını kullanıyor

Dolandırıcılar FETÖ soruşturmasını fırsata çevirmeye çalışıyor.



Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran "Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduğu hassas durumu istismar etmeye çalışıyor" dedi.
 
Dolandırıcıların, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ)  darbe giriÅŸimi kapsamında yürütülen soruÅŸturmayı kendileri için fırsata çevirmek  için sosyal medyada çeÅŸitli yollar denedikleri bildirildi.
 
Siber güvenlik uzmanı Alper BaÅŸaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Türkiye'nin FETÖ'nün darbe giriÅŸimi dolayısıyla çok büyük bir tehlike atlattığını  belirtti.
 
Son derece kritik günlerden geçildiğini dile getiren Başaran, şunları kaydetti:
 
"Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduÄŸu hassas durumu  istismar etmeye çalışıyor. Bu doÄŸrultuda telefonla ve sosyal medya üzerinden  vatandaÅŸlarla temasa geçerek 'Adınız darbe soruÅŸturmasında geçiyor' diyerek  Ã§eÅŸitli taleplerde bulunduklarına ÅŸahit olduk. Özellikle sosyal medyada yayılan  bazı mesajların bu kiÅŸilerin bir giriÅŸimi olabileceÄŸini düşünüyoruz." dedi.
 
"DURUM ÇOK CİDDİ"
 
Bu mesajların "durum çok ciddi" diye baÅŸlayarak vatandaÅŸlarda bir algı  oluÅŸturulduÄŸuna dikkati çeken BaÅŸaran, şöyle devam etti:
 
"Mesaj, 'Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için,  Jandarma Genel Komutanlığı BiliÅŸim Suçları Sosyal AÄŸ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin  (IP, fotoÄŸraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir ÅŸekilde  sahte kiÅŸilerce kullanılmasından ve doÄŸabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza  Kanunu maddeleri gereÄŸince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan baÅŸka bir hesabım  olmadığını bildirir ve gereÄŸinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz  ederim. NOT: PaylaÅŸmayın. Kopyalayıp durum bildirgesi olarak yapıştırın' diye  devam ediyor. Bu mesajı kullanarak vatandaÅŸta belli bir farkındalık  oluÅŸturuyorlar. Böylece, iletiÅŸim kurduklarında kurban bu konuda daha önce resmi  bir giriÅŸim bulunduÄŸuna inanmış oluyor. En azından bu konuda bir geliÅŸme olduÄŸunu  bir yerlerden hatırlıyor.  Bu hazırlık dolandırıcıların iÅŸini oldukça  kolaylaÅŸtırmaktadır."
 
ALINABİLECEK ÖNLEM
 
BaÅŸaran, bu nedenle vatandaÅŸların özellikle önümüzdeki günlerde,  "darbe soruÅŸturması" konusunda kendileriyle temasa geçen kiÅŸilere karşı çok  dikkatli olmaları gerektiÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
 
"VatandaÅŸlarımız telefonla veya sosyal medya üzerinden kendileriyle  temasa geçenlere itibar etmesinler. Teknoloji, arayan telefon numarasının ve  e-posta gönderilen adresin deÄŸiÅŸtirilmesine imkan saÄŸlamaktadır. Bu nedenle  kendilerini arayan numara 155 veya e-postayı gönderen adres Emniyet Genel  Müdürlüğü gibi görünse de bu sahte olabilir. Haklarındaki iÅŸlemleri durdurmak  için istenen paranın açıkça rüşvet olduÄŸunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, böyle  bir ÅŸeyin imkanı yok ama gerçek bir savcı veya polis bu parayı istese bile  vatandaÅŸ bu sefer de rüşvet vermiÅŸ oluyor. Bu nedene bu tür taleplere kesinlikle  itibar edilmemelidir. Kendini polis veya savcı olarak tanıtan ÅŸahıs vatandaÅŸa  'Sizinle birlikte gerçek darbecileri yakalayacağız. Operasyona destek olmanızı  istiyoruz, parayı çekin götürün' gibi bir senaryo uydurabilir. Yine imkansız  olmakla beraber, gerçekte bu tür bir operasyonun ortasında bulunmak hayati risk  taşıyacağı için ne güvenlik güçleri vatandaşı böyle bir tehlikeye atar ne de  vatandaşın bu riski alması mantıklı olur."
 
KAYNAKAA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.