Sosyal Medya

Güncel

Yaver ve emir subaylarının ihaneti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaverleri, Genelkurmay Başkanı Akar’ın Özel Kalem Müdürü ve Milli Savunma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Umut’un FETÖ/PDY üyesi olduğu saptandı ve gözaltına alındı



15 Temmuz gecesi yaÅŸanan darbe giriÅŸiminde, CumhurbaÅŸkanı’nın yaverleri ile üst düzey komutanların emir subaylarının önemli bir bölümünün rol alması dikkat çekti. Yapılan gözaltılar, paralel yapı mensuplarının uzun yıllardır CumhurbaÅŸkanı ve komutanların en yakınında görev yaptığını ortaya koyuyor. Akıncı Ãœssü’nden kurtarılmasının ardından, Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte helikopterle Çankaya Köşkü’ne giden Tümgeneral Mehmet DiÅŸli’nin gözaltına alınması ise akılları iyice karıştırdı. Tümgeneral DiÅŸli’nin kardeÅŸi AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Åžaban DiÅŸli, Twitter’da “Biz Türkiye’miz ve ay yıldızlı bayrağımızın emrindeyiz. Liderimiz dünya lideri Recep Tayyip ErdoÄŸan’dır. Soyadı DiÅŸli olan tümgeneral kardeÅŸim de olsa, duruÅŸumuz deÄŸiÅŸmez, aksine katmerlenir” diye yazdı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, baÅŸyaveri Tank Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban’ın görevi Topçu Kurmay Albay Ali Yazıcı’ya devrettiÄŸi gün baÅŸyaverler ve yaverlerle hatıra fotoÄŸrafı çektirdi. Bu fotoÄŸraf karesinde yer alan Bekir Furkan Özdaban hariç baÅŸyaver ve yaverler; darbe giriÅŸimine katılmaları nedeniyle gözaltına alındı.

 

ERDOÄžAN, YAVERLERÄ°NÄ° ALMADI

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, geçen hafta başında Marmaris’te dinlenmeye çekilirken, baÅŸyaverini ve yaverlerini yanına almamıştı. Darbe giriÅŸimi öncesinde baÅŸyaver ve yaverlerin ErdoÄŸan’ın bulunduÄŸu konumu öğrenmek için çaba harcadığı ileri sürülüyor. ErdoÄŸan, Marmaris’e yaverleriyle birlikte gitmiÅŸ olsa, bulunduÄŸu otele darbeciler kısa süre içerisinde ulaşıp CumhurbaÅŸkanı’nı da rehin alabilecekti. Yaverlerin, ErdoÄŸan’ı taşıyan pilotu 15 kez arayarak “CumhurbaÅŸkanı’mız nerede?” diye sorduÄŸu ortaya çıkan bilgiler arasında. Darbecilerin CumhurbaÅŸkanı’na havada planladığı suikast için BaÅŸyaver Albay Ali Yazıcı, ErdoÄŸan’ın koruma ekibine Marmaris’teki TC-ATA uçağının koordinatlarını sordu. Ekip şüphelendi, ÅŸaşırtma için ATA yolcu uçağı koduyla kalktı, iki THY uçağı daha ardı ardına havalandı. Yavere de “Rota belli deÄŸil” denildi.

GÃœL’ÃœN BAÅžYAVERÄ°

11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün baÅŸyaverliÄŸini yapan Bolu 2. Komando Tugay Komutanı TuÄŸgeneral Ä°smail GüneÅŸer de “darbe” suçlamasıyla gözaltına alınan askerler arasında yer alıyor.

Darbe giriÅŸimi kapsamında gözaltına alınanlar arasında 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün yaverliÄŸini yapan Ä°smail GüneÅŸer de bulunuyor. Bolu Ä°kinci Komando Tugay Komutanı olan TuÄŸgeneral Ä°smail GüneÅŸer, Hakkâri’nin Åžemdinli Ä°lçesi’nde gözaltına alındı. GüneÅŸer, 14 Temmuz 2008-Temmuz 2012’ye kadar dönemin CumhurbaÅŸkanı Gül’ün baÅŸyaverliÄŸini yapmıştı.

 

EMÄ°R SUBAYLARI Ä°ÅžBAÅžINDA

Genelkurmay BaÅŸkanı ile kuvvet komutanları, en yakınındaki özel kalem müdürü, emir subay ve astsubayları ile korumaları tarafından rehin alınmaktan kurtulamadı. Ä°lk olay Genelkurmay Karargâhı’nda yaÅŸandı. Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın özel kalem müdürü ile emir subayı, baÅŸta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak olmak üzere bazı generalleri, telefonla arayarak “Komutan çağırıyor” dedi ve karargâha davet etti. Bu sırada Genelkurmay 2. BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar Güler’in emir subayının da içerisinde bulunduÄŸu bir grup darbeci, Orgeneral Akar’ın odasını bastı. Çıkan çatışmada Orgeneral Akar’ın koruma müdürü yaralanırken, koruma ekibi içerisinde yer alan bir astsubay ÅŸehit oldu. Darbeciler arasında yer alan Orgeneral Güler’in emir subayı da öldü. Aynı dakikalarda Genelkurmay Karargâhı’na ulaÅŸan Kara Kuvvetleri Komutanı ile Kurmay BaÅŸkanı da rehin alındı. Komutanlar peÅŸ peÅŸe havalanan helikopterlerle Akıncı Ãœssü’ne götürüldü. Karargâhta bu olay yaÅŸanırken, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi konutuna ulaÅŸmak üzereydi. Orgeneral Mendi de emir subayının yer aldığı darbeciler tarafından rehin alındı.

Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar bir ÅŸehit cenaze töreninde. Akar’ın silah ve fiziki güç kullanılarak rehin alınması sırasında Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözel ve Emir Subayı Levent Türkkan da darbecilerle birlikte hareket edenler arasındaydı ve gözaltındalar.

 

HELÄ°KOPTERDEN Ä°NEN GENERAL

Orgeneral Akar, Akıncı Ãœssü’nden kurtarılmasının ardından helikopterle Çankaya Köşkü’ne gelmiÅŸti. Akar’ın emir subayı ve özel kalem müdürünün darbeciler arasında yer alması nedeniyle, helikopterde yanında Genelkurmay Proje Yönetim Daire BaÅŸkanı Tümgeneral Mehmet DiÅŸli bulunuyordu. DiÅŸli, karargâhta Orgeneral Akar’a yakın mesai içerisinde bulunuyordu. Ancak Tümgeneral DiÅŸli de dün gözaltına alındı. DiÅŸli’nin Genelkurmay Karargâhı’nda komutanları rehin alan ekipte yer aldığı iddia edildi.

DONANMA’DA SICAK SAATLER

Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Fenerbahçe Orduevi’ndeydi. Darbecilerin kendisini almak üzere orduevine hareket ettiÄŸi bildirilince, emir subayıyla birlikte sahildeki makam botuna binerek denize açıldı ve TCG Yavuz Firkateyni’ne geçti. Ancak gemi darbecilerin kontrolündeydi ve Oramiral Kösele derdest edildi. Gölcük Donanma Ãœssü’nde de Harp Filosu Komutanı Tümamiral Ä°skender Yıldırım 3 yardımcısı tarafından rehin alınarak tüm gemilere emir yaÄŸdırılmaya baÅŸlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent BostanoÄŸlu ise Marmaris’te tatildeydi. Bir televizyon kanalına baÄŸlanarak darbecilerin emirlerine uyulmaması emrini verince, denizdeki diÄŸer savaÅŸ gemileri Oramiral Kösele’nin rehin tutulduÄŸu TCG Yavuz Firkateyni’ni kuÅŸattı ve Donanma Komutanı kurtarıldı.

KOÅžANER’Ä°N ÖZEL KALEM MÃœDÃœRÃœ

Ankara Gölbaşı’daki Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargâhı’nda çıkan çatışmada öldürülen darbeci TuÄŸgeneral Semih Terzi, 2011 yılında istifa eden dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Işık KoÅŸaner’in özel kalem müdürüydü. Terzi, Özel Kuvvetler bünyesinde darbeyi örgütlemeye çalışırken, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’nın emir astsubayı tarafından vurularak öldürüldü.

ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DE DARBECİLER ARASINDA

Terör örgütü FETÖ/ PDY üyelerinin darbe soruÅŸturmasında gözaltına alınanlar arasında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın MüsteÅŸar Yardımcısı Tümgeneral Åžaban Umut ile Özel Kalem Müdürü Albay Tevfik Gök de yer alıyor. Tümgeneral Umut aynı zamanda “Milli Savunma Bakanlığı Milli Silahlanma Direktörü” olarak görev yapıyordu.

kaynak: habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.