Sosyal Medya

Güncel

Darbe girişimine dünyadan sivil tepki yağdı

Filistin, Lübnan, Avrupa ülkeleri, ABD başta olmak üzere birçok yerde Türkiye'deki darbe girişimi protesto edildi



Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türkler ve Müslümanlar, Türkiye'de yaşanan darbe girişimini protesto etti ve Türkiye halkına destek verdi.

GAZZE'DEKİ PROTESTOLARDA ÇOCUKLAR DA VARDI

Gazzeliler, darbe girişimine tepki için gösteri düzenledi.

Hamas'ın çağrısıyla Gazze'nin Han Yunus kentindeki belediye meydanında bir araya gelen yüzlerce eylemci, Türkiye ve Filistin bayrakları taşıyarak slogan attı. Bazı göstericilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterlerini öptüğü görüldü. Eylemde, "Gazze, zor zamanlarında Türkiye'nin kendisine verdiği desteği unutmayacak", "Allah'ım Türkiye'yi ve halkını koru" yazılı dövizler taşındı.

Öte yandan Hamas'ın çağrısıyla Gazze'nin doğusundaki Filistin meydanında bir araya gelen çocuklar da Türkiye'ye destek gösterisi düzenledi. Gazzeli çocuklar Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını taşıdı.

SURÄ°YE

Esselame Kampı ve tampon bölgedeki Suriyeliler, darbe girişimine tepki gösterdi.

Alınan bilgiye göre, Öncüpınar Gümrük Kapısı karşısında kurulan Esselame Kampı ve tampon bölgede toplanan Suriyeliler, darbe girişimini protesto etti.

Türk ve Suriye bayraklarıyla sınır hattına yakın bölgelerdeki zeytinlik alanlarda buluşan Suriyeliler, "Türkiye'nin yanındayız", " Sonuna kadar Erdoğan'ı destekliyoruz", "Türkiye'nin acısını paylaşıyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Gümrük Muhafaza personeli ve emniyet görevlileri, protesto gösterisi sırasında güvenlik önlemleri aldı.

Ä°DLÄ°B

Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin denetiminde bulunan Ä°dlib'te yüzlerce kiÅŸi, Türkiye’deki darbe giriÅŸimini protesto ederek Türk halkına destek verdi.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan ve rejim güçlerinin her gün saldırılarına maruz kalan İdlib kent merkezinde aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu yüzlerce Suriyeli, ellerine Türk ve Suriye devrim bayrakları alarak bir araya geldi.

Meydandaki Suriyeliler, Türkçe ve Arapça ''Türkiye, benim onurumun yüceliğidir. Erdoğan kalıcıdır.'' yazılı dövizler taşıdı.

Destek gösterisine katılan Ahmed Rahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Suriye'de devrimin başından bugüne kadar Suriyelilerin yanında olan Türk halkının yanında olduğumuzu belirtmek için burada toplandık.'' dedi.

''Erdoğan seninle ölüme kadar varız. Erdoğan Suriye senin yanındadır. Türkiye seninle ölüme kadar varız.'' diye slogan atan Rahim, Arapça marşlar okudu.

ÃœSKÃœP

Makedonya’nın baÅŸkenti Ãœsküp’te ülkenin dört bir tarafından gelen kalabalık bir grup Türkiye’deki darbe giriÅŸimini protesto ederek hükümete desteÄŸini açıkladı.

Makedonya Türk Sivil Toplum TeÅŸkilatları BirliÄŸi (MATÃœSÄ°TEB) BaÅŸkanı Tahsin Ä°brahim, eylemde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye Cumhuriyeti’nde Türk Silahlı kuvvetlerinin içerisinde yuvalanmış bir hain grup tarafından Türk halkının iradesine ve demokrasiye yönelik meydana gelen yasadışı ve hukuksuz kalkışma giriÅŸimini ÅŸiddetle kınadıklarını belirtti.

Tahsin İbrahim konuşmasını şöyle devam etti:

“Anavatanımızın istikrarını zedeleme amacını taşıyan bu eyleme amacına ulaÅŸamadan millet tarafından gerekli karşılığı verilmiÅŸtir. Yüce Türk halkı demokrasinin ve devletin korunması hususunda gösterdiÄŸi destansı mücadele ile bir kahramanlık öyküsü daha yazmıştır. Hukukun üstünlüğü ile milli iradeyi hiçe sayarak, ülkesine ve milletine ihanet eden bu hainler en kısa sürede adalet önünde hesap vermelidirler. Aziz milletimiz, hiç tereddüt etmeden canı pahasına meydanlara çıkarak vatanını kurtarmıştır.”

Tahsin İbrahim, ayrıca girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allahten rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

“Saygı deÄŸer halkımız, gün onurumuzu koruma günüdür, gün sesimizi yükseltme günüdür, birlik olma günüdür, gün kenetlenme günüdür diyenTahsin Ä°brahim, “Evladi fatihan torunları olarak her zaman olduÄŸu gibi bugün de Makedonya Türk halkı, Türkiye Devleti ve milletinin yanında olmuÅŸtur ve sonuna kadar yanında olacaktır. Yüce Türk halkı, Dik dur eÄŸilme Evladı Fatihan seninle” ifadelerini kullandı.

Mitingte Tahsin Ä°brahim’in konuÅŸması “Dik Dur eÄŸilme, Balkanlar seninle”, Åžehitler ölmez, vatan bölünmez” ve “Ä°dam isteriz” sloganları ile bölündü.

"Milli iradeye destek, darbeye hayır" mitingi Makedonya Sivil Toplum TeÅŸkilatlar BirliÄŸi MATÃœSÄ°TEB’in çaÄŸrısı üzerinde düzenlendi.

KUDÃœS

Türkiye'nin Kudüs Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup Filistinli, darbe girişimini protesto ederek Türk halkı ve hükümetine destek gösterisi düzenledi. Gösteride yer alan engelli kadınlar, ellerinde Türk bayrakları taşıdı.

KANADA

Darbe giriÅŸiminin olduÄŸu gece Kanada’nın Toronto kentindeki Türkiye BaÅŸkonsolosluÄŸu önünde bir grup vatandaşın toplanmasının ardından, dün de baÅŸkent Ottawa’da bir araya gelen Türkler, Gülen cemaatine ait Anadolu Kültür Merkezi'ne girmeye çalıştı.

Ottawa Polisi’nin önlem almasıyla içeri giremeyen Türkler, burada sloganlar atarak protestoda bulundu. Yaklaşık iki saat süren protesto eylemi boyunca, Anadolu Kültür Merkezi'nde bir hareketlilik görülmedi.

Türkiye’nin Ottawa büyükelçiliÄŸi önünde gerçekleÅŸtirilen gösteriye çoÄŸunluÄŸu Montreal’den ve Ottawa'dan yüzlerce vatandaÅŸ katıldı. Protesto gösterisinin organizasyonunu Montreal Kanada-Türk Platformu ve Montreal Kültür Merkezi birlikte gerçekleÅŸtirdi.

Darbe girişimini kınayan ve demokrasiye sahip çıkılması istenen bildiriler okunan protesto gösterisinde, "Terörist FETÖ", "İblis Haşhaşi FETÖ", "Reis Ölümüne Yanındayız", "Sayın Cumhurbaşkanımızın Yanındayız", "Darbeye Karışan Teröristlerin Kökünün Kazınması En Ağır Cezaya Çarptırılmasını İstiyoruz" ve "Vatan Millet Düşmanlarına Geçit Yok, Hür İradeye Saygımız Sonsuz" yazılı pankartlar taşındı.

Gösteride yer alan Türkler, elçilik binası önünde dev Türkiye ve Kanada bayrakları açarak, saygı duruÅŸunda bulundu. Protestocu grup, buradan Ottawa’da 2012 yılında 3 milyon dolara yaptırılan ve dönemin Kanada hükümetinin de 500 bin dolar hibe yardımda bulunduÄŸu FETÖ merkezlerinden Anadolu Kültür Merkezi’ne geçti. Ottawa polisinin müdahale etmediÄŸi gösteri olaysız sona erdi.

BRÃœKSEL

Belçika’nın baÅŸkenti Brüksel’de çok sayıda Türk, darbe giriÅŸimini protesto için Türkiye BüyükelçiliÄŸi önünde toplandı.

Yüzlerce kişi, alkış ve sloganlarla hükümete desteklerini gösterdi. Protestoya Brüksel Parlamentosu milletvekilleri Hasan Koyuncu ve Şevket Temiz, Uluslararası Aktif Saygı İnisiyatifi Başkanı Tekin Deniz, UETD ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de katıldı.

Darbe giriÅŸiminde hayatını kaybedenlerin anıldığı ve duaların edildiÄŸi etkinlikte ortak bildiri okundu. Bildiride, "Silah zoru, algı operasyonları ve insanların medya yoluyla korkutulmaya çalışıldığı bu darbe teÅŸebbüsü, Türk halkının cesareti ve dik duruÅŸu sayesinde bertaraf edilmiÅŸtir." ifadeleri kullanıldı. GerçekleÅŸtirilen terör eyleminin, demokrasiye, insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzenine karşı yapılmış bir darbe giriÅŸimi olduÄŸuna dikkat çekilen bildiride, ÅŸunlar kaydedildi:

"Türk halkı demokrasiyi savunarak meydanlara inmiÅŸtir. Avrupa’nın birçok ÅŸehrinde Türk kökenli insanlar ve Türkiye dostları, Türk temsilcilikleri önünde demokratik iradesi, özgürlük ve Türkiye’nin bağımsızlığı için ayaÄŸa kalkmış, yüzde 52’lik bir oy oranı ile halk tarafından seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı’nı desteklemiÅŸtir."

Bildiride, Türkiye Cumhuriyeti’nin meÅŸru demokratik seçilmiÅŸ hükümetine yapılmak istenen bu tip giriÅŸimlerin gelecekte de baÅŸarısız olmaya mahkum olduÄŸu belirtilerek, "Özgür dünyanın ve bütün demokratik devletlerin dayanışması beklenmekte ve talep edilmektedir." ifadesi yer aldı. Bildiride, bu giriÅŸimden sorumlu darbecilerin Türk halkı ve adaleti önünde hesap verecekleri vurgulandı.

Yolda zırhlı araçlarla barikat kuran Belçika polisi, Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerini taşıyan kalabalığı binaya yaklaştırmadı. Gece geç saatlere kadar Fethullah Gülen aleyhinde slogan atan grup olaysız dağıldı.

BATI TRAKYALI TÜRKLER, DEDEAĞAÇ'TA TOPLANDI

Batı Trakyalı Türkler de darbe giriÅŸiminde yer alan 8 kiÅŸinin bulunduÄŸu helikopterin iniÅŸ yaptığı DedeaÄŸaç havaalanında gösteri yaptı. Gümülcine ve Ä°skeçe’den otobüs ve özel araçlarıyla DedeaÄŸaç havaalanına gelen yaklaşık 500 kiÅŸilik grup, Türk askeri helikopterinin bulunduÄŸu pistin karşısında toplanarak Türkiye'yi destekleyen slogan attı.

Gösteri sırasında “Darbeye hayır, demokrasiye evet”, "Darbecilere sığınma hakkı darbecilere destektir”, “Darbecilere kucak açmak komÅŸu ülkeye ihanettir” yazılı pankartlar açan grup hainlerin Türkiye’ye teslim edilmesini istedi.

DedeaÄŸaç havaalanındaki gösterinin ardından Gümülcine'ye geçen grup Türkiye’nin Gümülcine BaÅŸkonsolosluÄŸuna giderek, BaÅŸkonsolos Ali Rıza Akıncı’ya dayanışma ve geçmiÅŸ olsun dileklerini sundu.

ABD'DE PROTESTOLAR PENSÄ°LVANYA, OHÄ°O VE CHÄ°CAGO'DA

ABD'de yaÅŸayan Ahıska Türkleri, darbe giriÅŸimini en sert ÅŸekilde kınayarak ABD yönetiminden Gülen’e sığınma hakkı verilmemesini istedi.

Ahıska Türkleri, Ohio'nun Dayton kentindeki Ahıska Türk-Amerikan Dernekleri Konseyi binası önünde toplanarak hep birlikte gelişmeleri takip etti ve darbe girişimini protesto etti.

Akademik çalışmalar için ABD’de bulunan Sakarya Ãœniversitesi (SAÃœ) öğretim üyeleri, Türkiye’nin Chicago BaÅŸkonsolosluÄŸu önünde "darbeye hayır", "Türkiye teslim olmayacak" ve "Türkiye düşmeyecek” yazılı pankartlarla bir araya geldi.

Ä°stiklal Marşı’nı okuyan yaklaşık 20 akademisyenden oluÅŸan grup, daha sonra Ä°ngilizce ve Türkçe basın açıklaması yaptı.

Chicago’daki gösterilerin ikincisi ise kentte yaÅŸayan Müslümanlar tarafından gerçekleÅŸtirildi. Türk bayraklarının yanı sıra "Türkiye’yi destekliyoruz" ve "darbeye hayır" yazılı pankartlar taşıyan grup, darbe giriÅŸiminin kabul edilemez olduÄŸu mesajını verdi. Göstericiler, Türk halkı ve Recep Tayyip ErdoÄŸan’a destek olmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

ABD'de yaşayan Türkler, Fetullah Gülen'in yaşadığı Saylorsburg bölgesindeki çiftlik önünde darbe girişimini protesto etti.

ABD’nin New York, New Jersey, Maryland eyaletlerinin yanı sıra baÅŸkent Washington’ın da aralarında bulunduÄŸu birçok kentten gelen Türk-Amerikan toplumu üyesi yüzlerce kiÅŸi, sabah saatlerinden itibaren Gülen’in kaldığı çiftliÄŸin önünde toplanmaya baÅŸladı.

Ay yıldızlı tişört giyen kalabalık giderek artarken, göstericiler Türk bayraklarının yanı sıra CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın posterlerini taşıdı.

“Millet burada darbeciler nerede”, “Dik dur eÄŸilme bu millet seninle” yazılı pankartlar taşıyan kalabalık sık sık “Devran döndü sıra sana geldi”, “Obama Gülen’i eve gönder”, “Ä°dam gelsin ihanet bitsin” ÅŸeklinde slogan attı.

Gösteride İstiklal Marşı ve darbe girişiminde şehit olanlar için Kur'an-ı Kerim okundu.

İSVİÇRE

İsviçre'nin Zürih kentinde toplanan yaklaşık 500 Türkiye, Somali, Arnavutluk ve Bosna Hersek vatandaşı, darbe girişimine lanetleyerek kınadı. Oldukça coşkulu geçen gösteride katılımcılar, milli iradenin, cumhurbaşkanının, hükümetin ve TBMM'nin yanında yer aldıklarını belirten sloganlar attı.

Gösteriye Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) öncülüğündeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Aslı Oral, UETD İsviçre Başkanı Murat Şahin katıldı.

İSVEÇ

İsveç'te yaşayan Türk vatandaşları, darbe girişimini protesto etti. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından organize edilen gösterisi, İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde yapıldı. Protesto gösterisine Türklerin yanı sıra Somali ve Özbekistan vatandaşları katıldı.

Gösteride, büyükelçilik önüne dev bir Türkiye bayrağı asıldı.

Kosova'nın güneybatısında bulunan Prizren şehrinde yaşayan Kosovalı Türk, Arnavut ve Boşnaklar, darbe girişimine tepki gösterdi.

Prizren'deki Şadırvan Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, ellerinde Türkiye bayrakları eşliğinde, ''Biz Ümmeti Muhammediz'', ''Dik dur eğilme, Kosova seninle'' ve "Türkiye ile Kosova omuz omuza, Hz. Muhammed'in ümmeti senin yolunda'' yazılı dövizler açtı. Şehirdeki Sinan Paşa Camisi'nde de darbe girişiminde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Kalabalık ayrıca, Türkiye'nin Prizren Konsolosluğuna giderek desteklerini ifade etti.

SURÄ°YELÄ°LER DE TÃœRKÄ°YE'YE DESTEK VERDÄ°

Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin denetiminde bulunan İdlib'te yüzlerce kişi, darbe girişimini protesto ederek Türk halkına destek verdi.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan ve rejim güçlerinin her gün saldırılarına maruz kalan İdlib kent merkezinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Suriyeli, ellerine Türk ve Suriye devrim bayrakları alarak bir araya geldi.

Meydandaki Suriyeliler, Türkçe ve Arapça ''Türkiye, benim onurumun yüceliğidir. Erdoğan kalıcıdır.'' yazılı dövizler taşıdı. ''Erdoğan seninle ölüme kadar varız", "Erdoğan Suriye senin yanındadır" diye slogan atan Suriyeliler, marşlar okudu.

MACARÄ°STAN

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaşayan Türkler, darbe girişimini Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto ederek hükümete desteklerini dile getirdi.

Ülkedeki Türklerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen gösteriye, sağanak yağmura rağmen çok sayıda kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete destek mesajları verilen gösteride, darbe girişimi reddedildi. İstiklal Marşı'nın okunduğu ve saygı duruşunda bulunulduğu gösteride, şehitler için dua edildi.

AZERBAYCAN

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanan Türk ve Azerbaycanlılar, darbe girişimini protesto etti.

Azadlık Caddesi’nde toplanan grup ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla darbe giriÅŸimini kınadı.

ÃœRDÃœN

Darbe girişimi Ürdün'de de protesto edildi. Başkent Amman'daki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, ellerinde Türk bayrakları ve "Tek millet, tek vatan, tek devlet, tek millet" ve Arapça "Üzülme Allah seninle", "Yanınızdayız" yazılı pankartlar taşıyarak Türkiye ve Türk halkı ile dayanışma içinde olduklarını duyurdu.

Ürdün'de yaşayan Türklerin, burada eğitim gören Türk öğrencilerin ve Ürdünlülerin katıldığı protesto, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Okunan bildiride darbe girişimi şiddetle kınandı. Darbeye direnenlerin desteklendiği belirtilen bildiride, Arap coğrafyasına ve diğer ülkelere darbeye karşı sesini yükseltme çağrısı yapıldı.

Protestoya katılan Ürdünlüler, darbe girişiminin püskürtülmesini kutlamak için gösterinin ardından çevredekilere tatlı dağıttı.

FRANSA'DA PROTESTOLAR BORDEAUX VE PARÄ°S'TE

Fransa'nın Bordeaux kentinde yaşayan Türkler darbe girişimine karşı Türkiye'nin Bordeaux Başkonsolosluğu önünde gösteri düzenledi. Yaklaşık 150 Türk vatandaşının katıldığı gösteride, darbe girişimine karşı koyarken şehit olan güvenlik güçleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ve Fransız milli marşı okundu.

Fransa'nın başkenti Paris'te de darbe girişimi yüzlerce Türk ve Afrika kökenli kişinin katılımı ile protesto edildi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen gösteride büyük bir Türk bayrağı açıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Göstericiler kırmızı ve beyaz renkli meşaleler yakarak ve "Kırmızı-Beyaz, en büyük Türkiye", "Her şey vatan için", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları atarak darbe girişimine tepki gösterdi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalnız bırakmamak, Türkiye'ye sahip çıkmak için meydanlara indiklerini söyledi.

LÜBNAN'IN BİRÇOK KENTİNDE PROTESTO

Lübnan'ın birçok kentinde de, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek gösterisi düzenlendi. Başkent Beyrut'un Tarik Cedid mahallesinde Lübnanlılar, araçlarına taktıkları ve yanlarında taşıdıkları Türk bayrakları ile bir araya geldi. Grup, yoldan geçenlere tatlı dağıtarak, darbe girişiminin başarısız olmasını davul zurna eşliğinde kutladı.

Mahalle çevresinde birçok dükkanın duvarlarının Türk bayraklarıyla süslenmesi dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hükümeti ve halkı lehine tezahürat yapan Lübnanlılar, Türkiye'yi hedef alan terör saldırılarını sloganlarla lanetledi. Türk bayraklarıyla süslenmiş motosiklet ve araçlardan konvoy oluşturan vatandaşların havai fişekler eşliğinde meydandan ayrılması renkli görüntüler oluşturdu.

Benzer şekilde, Lübnan'ın kuzeyinde Akkar kentindeki Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kuveşra köyünde, yüze yakın kişi ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto etti. Grup, Türkiye'yi hedef alan saldırılar aleyhine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye hükümeti ve halkı lehine slogan attı.

Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde darbe girişimini protesto etmek için toplanan Türkiye ve Lübnan bayrağıyla süslenmiş yaklaşık 50 araç konvoy oluşturdu.

ALMANYA

Almanya’nın baÅŸkenti Berlin'de, binlerce kiÅŸi darbe giriÅŸimini protesto etti. Türkiye’nin Berlin BüyükelçiliÄŸi önünde Türk sivil toplum kuruluÅŸlarınca düzenlenen gösteride CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve hükümete destek mesajları verildi, darbe giriÅŸimine tepki gösterildi. Ä°stiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruÅŸuyla baÅŸlayan gösteride ÅŸehitler için dua edildi.

Ellerinde Türk bayrakları ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın fotoÄŸraflarını taşıyan göstericiler, "Dik dur eÄŸilme, millet seninle", "Recep Tayyip ErdoÄŸan", "Åžehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Biz Fatih’in nesliyiz" sloganları attı.

Gösterisi sırasında yoğun güvenlik önlemi alan polis, elçilik önündeki caddeyi trafiğe kapattı.

Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelen Türkler de darbe girişimine tepki gösterdi. Ellerinde Türk bayraklarıyla tarihi Köln Katedrali önünündeki meydanı dolduran Türklere, Suriyeliler başta olmak üzere diğer Müslümanlar da destek verdi.

İNGİLTERE'DE PROTESTO BAŞBAKANLIK KONUTU ÖNÜNDE

Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’da yüzlerce kiÅŸi darbe giriÅŸimini protesto etti. Londra’da baÅŸbakanlık konutunun önünde toplanan kalabalık, ellerinde dövizler ve Türk bayrakları ile “Darbeye Hayır”, “YaÅŸasın ErdoÄŸan,” “Çok YaÅŸa Demokrasi”, “Türkiye’den ellerinizi çekin” ÅŸeklinde sloganlar attı. Dövizlerde “Gülenci terörü durdurun”, “Hain Gülen”, “Eli kanlı Gülen” yazması dikkati çekti.

Gösteriye başta Suriye, Mısır, Bangladeş ve Pakistan olmak üzere İslam dünyasının pek çok ülkesine ait sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Ä°TALYA

Ä°talya’da yaÅŸayan Türkler de darbe giriÅŸimini protesto için ülkenin kuzeyindeki Milano’daki Türk BaÅŸkonsolosluÄŸu önünde toplandı. Yaklaşık 200 kadar Türk, alkış ve sloganlarla CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve hükümete destek verdi.

Yapılan konuşmalarda darbe girişimi sert şekilde kınandı, kalkışma sırasında çıkan olaylarda yaşamını yitirenler için dua edildi.

PAKÄ°STAN

Pakistanlılar darbe girişimini başkent İslamabad'daki basın kulübü önünde toplanarak protesto etti. Türk bayrakları taşıyan Pakistanlılar Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek sloganları attı.

AVUSTURYA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaklaşık 6 bin kişi, darbe girişimini yürüyüşle protesto etti.

Türkler, Viyana'daki Christian Broda Platz Meydanı'nda toplandı. Grup "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme, Viyana seninle", "Darbelere karşı omuz omuza" şeklinde sloganlar atarak Heldenplatz Meydanı'na yürüdü.

SOMALÄ°'DEKÄ° PROTESTOYA BAKANLAR VE MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ° DE KATILDI

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bakanlar, milletvekilleri ve din adamlarının katılımıyla Türkiye'deki darbe girişimine tepki için gösteri düzenlendi. Türkiye'ye destek için meydanları dolduran yüzlerce eylemci, "Meşruiyete evet, darbeye hayır" sloganları atarak Türk bayrakları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterlerini taşıdı.

GÃœNEY AFRÄ°KA

Güney Afrika’da yaÅŸayan Türkler, darbe giriÅŸimini Türkiye'nin Pretorya BüyükelçiliÄŸi önünde protesto etti. BüyükelçiliÄŸin önünde toplanan Türkler, seçilmiÅŸ hükümetin darbe ile devrilmeye çalışılmanı kınadı.

KOSOVA

Türkiye’nin savaÅŸ sırasında ve sonrasında destek sunduÄŸu en önemli bölgelerden biri olan Kosova`da, Türkiye’de yaÅŸanan darbe giriÅŸimi yakından takip ediliyor. Gece geç saatlerinden itibaren gün boyunca Kosova`da Türk Televizyonlarından yaÅŸanan son geliÅŸmeler aralıksız takip ediliyor. Olaylar Kosova basınında sabah saatlerinden itibaren manÅŸetten verildi.

Türkiye’de yaÅŸanan gerginliklerin ardından, Türkiye ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a destek gösterileri düzenlendi. Dün geceden itibaren camilerde sela okutuldu.

Kosova’da Prizren kentinin ardından Türkiye’ye destek gösterileri Dragas kentinde de devam ediyor.

CumhurbaÅŸkanı Hâşim Taci, Türkiye’deki yasal kurumların zaferinin demokrasinin esas olduÄŸunu gösterdiÄŸini söyledi. Taci, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki darbe giriÅŸimi Kosova kurumlarınca da yakından takip edildi. Türkiye’nin istikrarı bölge istikrarının anahtarıdır. Türkiye’nin seçilmiÅŸ hükümeti, hukuku ve dizenini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

BaÅŸbakan Ä°sa Mustafa, Türkiye’de halk tarafından seçilmiÅŸ olan kurumları desteklediklerini açıkladı. Meclis Baskani Kadri Veseli de Türkiye’deki geliÅŸmeleri büyük bir kaygıyla takip ettiklerini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.