Sosyal Medya

Güncel

F16'lar nasıl saatlerce havada kaldı?

Darbe girişiminin ardında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve damadı Yarbay Hakan Karakuş olduğu ileri sürüldü. Öztürk'ün İstanbul semasında ki uçaklara hava ikmali yaptırdığı ortaya çıktı.



Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirildi. Ä°ki yıl komutanlık yaptıktan sonra AÄŸustos 2015’te görevi Orgeneral Abidin Ãœnal’a devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şûra (YAÅž) üyesi olarak devam ettirdi ve önümüzdeki 30 AÄŸustos’ta emekli olması bekleniyordu.

DARBE OLSAYDI GENELKURMAY BAÅžKANI OLACAKTI

EÄŸer darbe baÅŸarılı olsaydı, Akın Öztürk Genelkurmay BaÅŸkanı olacaktı. Orgeneral Akın Öztürk, önceki gece 22.00 sıralarında Ankara Akıncı 4’üncü Ana Jet Ãœs Komutanlığı’ndan F-16’ların kaldırılmasıyla operasyon için düğmeye bastı. Bu operasyon, Öztürk’ün damadı Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan KarakuÅŸ’un komutanı olduÄŸu Akıncı Ãœssü’ndeki 141’inci Filo’da baÅŸladı. Yarbay KarakuÅŸ, iki yıl önce Ankara’da Kuveytli diplomatlarla kavga etmiÅŸ ve çıkan arbedede darp edilince gündeme gelmiÅŸti. Hava Kuvvetleri’nin karargâh filosu olarak bilinen 141’inci Filo’nun personeli önceki öğleden sonra ‘Bugün filo komutanının emriyle erken paydos edilecek’ denilerek lojmana gönderilmiÅŸti. F-16’ların uzun süre havada kalabilmesi için Ä°ncirlik Hava Ãœssü’nden KC135R tipi iki tanker uçak görevlendirildi. Bu uçaklar önce Ankara’da sonra da Ä°stanbul’da görev yaparak F-16’ların saatlerce havada kalmasını saÄŸladı. Darbe giriÅŸimine Hava Kuvvetleri’nden Ankara Akıncı 4’üncü Ana Jet Ãœssü ile Ä°ncirlik Adana’daki 10’uncu Tanker Ãœs Komutanlığı’nın yanı sıra Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık ve Jandarma Havacılık birliklerinden bazı desteklerin verildiÄŸi de ifade edildi. Kalkan Sikorsky S-70’lerin yanı sıra Ankara’da AH-1 Kobra helikopterlerinin uçtuÄŸu, farklı bölgelerde ateÅŸ açtığı belirlendi. Bu geliÅŸmeler üzerine Hava Kuvvetleri, her an kalkışa hazır tüm üslerdeki F-16 uçaklarını havalandırarak Ä°stanbul ve Ankara’da uçan darbeci güçlerin kontrolündeki F-16’ların peÅŸine düştü. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından darbecilerin kontrolündeki F-16’lara ‘Vur’ emri verildi. Bir S-70 helikopteri ise Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 tarafından vuruldu.

Ä°STANBUL HAVA SAHASINDA HAVA Ä°KMALÄ°

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Dalaman’dan TC-ATA tescilli VIP uçağına binerek, Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’na hareket etti. Bir saate yakın Biga semalarında bekleyen uçaÄŸa, F-16’lar eÅŸlik etti. Ancak uçağın Ä°stanbul Atatürk Havalimanı’na 03.18’de inmesinden sonra darbeci F-16’lar Bandırma’dan kalkan F-16’lar tarafından kovalandı. TC-ATA uçağı indikten sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağı Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aÅŸarak çok alçaktan uçtu. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların Ä°stanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan olayları Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde takip ederken bir anda saat 10.35 sıralarında Florya üzerinde iki adet F-16 savaÅŸ uçağının geçmesi heyecan yarattı. F-16 uçakları derhal uçuÅŸ kulesi tarafından uyarılarak kendilerinden bilgi alındı. SavaÅŸ uçakları daha sonra üslerine döndü.

"HULUSÄ° AKAR'LA BÄ°RLÄ°KTE HAREKET ETTÄ°M"

DHA’nın Ankara’da gözaltına alındığını duyurduÄŸu Yüksek Askeri Åžura üyesi Orgeneral Akın Öztürk, yakınları aracılığıyla DoÄŸan Haber Ajansı’na ÅŸu açıklamayı yaptı: “Yüksek Askerî Åžura üyesi olarak milletinin emrinde olan ben Hava Orgeneral Akın Öztürk; kalkışma baÅŸladıktan itibaren kısa süre içerisinde bulundukları yere ulaÅŸarak sürekli Sayın Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte hareket ettim ve yanında bulundum. Milletimizi ve demokrasimizi hedef alan bu darbe giriÅŸiminin hiçbir aÅŸamasında yer almadığım gibi, ülkemiz açısından en az zararla atlatılabilmesi için elimden geleni yaptım. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ãœnal’ın isteÄŸi üzerine faillerle bizzat münazara ederek bir an önce hatalarından dönmeleri için gayret sarf ettim.”

AKINCI ÃœSSÃœ’NDE 72 GÖZALTI

Ankara Akıncı 4. Ana Jet Ãœssü’nde yürütülen darbe giriÅŸimine yönelik operasyonun sona ermesinin ardından gelen bir istihbarat bilgisi üzerine yapılan aramada beÅŸ kiÅŸi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısı 72’ye yükseldi.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün damadı olan 4. Ana Jet Ãœssü 141. Filo Komutanı Yarbay Hakan KarakuÅŸ komutasındaki Akıncılar Ãœssü’nde yürütülen darbe giriÅŸimine yönelik operasyonda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi kurtarıldı. Orgeneral Mendi, görevinin başına döndü.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre ilk etapta 67 kiÅŸilik grubun teslim olmasının ardından operasyon sona erdi. Ancak bir istihbarat bilgisi üzerine yapılan aramada 5 kiÅŸi daha gözaltına alındı. Operasyonda gözaltına alınanların sayısı 72’ye yükseldi.

 

 

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.