Coğrafyamız
Güney Sudan'da bir haftada 300 ölü
Birleşmiş Milletler, iç savaş korkusunun yaşandığı Güney Sudan’ın başkenti Cuba’da 8 Ağustos’tan bu yana en az 300 kişinin öldüğünü duyurdu. Kentten 42 bin kişi de kaçtı.
Güney Sudan’da yeniden baÅŸlayan çatışmalar hakkında açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) baÅŸkent Cuba’da bir haftada en az 300 kiÅŸinin öldüğünü duyurdu. BMMYK Sözcüsü William Spindler, en az 42 bin kiÅŸinin de Cuba’dan kaçtığını söyledi. “KomÅŸu ülkelerdeki mültecilerin ÅŸu anki sayısı 835 bin” dedi.
Dünya SaÄŸlık Örgütü sözcüsü Tarik Jasarevic de “8 AÄŸustos’tan bu yana ölenlerin sayısı 300’ü geçti” dedi.
2 yıl süren iç savaşın ülke çapında açlığa neden olduÄŸu Güney Sudan’da yeniden iç savaÅŸ yaÅŸanma ihtimali korkuya neden oluyor. Devlet BaÅŸkanı Salva Kiir ve eski isyancı BaÅŸkan Yardımcısı Riek Machar sükûnet çaÄŸrısında bulunurken, onlara baÄŸlı savaşçılar birbirleriyle çatışıyordu. Kentte Pazartesi gününden bu yana çatışma sesleri azaldı.
Çatışmalar nasıl yeniden başladı?
7 Temmuz’da PerÅŸembe günü Kiir’e baÄŸlı askerlerin, Machar’a baÄŸlı güçlerin araçlarını durdurarak aramak istemesi üzerine çatışma yaÅŸanmış, 5 kiÅŸi ölmüştü. 8 Temmuz’da da Kiir ve Machar CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda basın açıklaması yapmak üzereyken iki lidere baÄŸlı güçler Saray etrafında çatışmıştı. Cuma günkü çatışmalarda en az 150 kiÅŸinin öldüğü tahmin ediliyor.
Bağımsızlığın ardından iç savaş
Güney Sudan, 2005'te varılan barış anlaşması gereği, 2011'de yapılan referandumda halkın yüzde 98'inin oyuyla Sudan'dan ayrılmış, 9 Temmuz 2011'i bağımsızlık günü ilan etmişti.
Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.
15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan muhalif lider Riek Machar, Yukarı Nil eyaletinde isyancı güçlerin bulunduğu, Güney Sudan ile Etiyopya arasındaki bir bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü. Ağustos 2015'te merkezi Salva Kiir yönetimiyle Machar güçleri arasında barış anlaşması yapılmış; anlaşmanın ardından Machar eski görevine geri dönmüştü.
10 binlerce kişi öldü
Güney Sudan’da 2013 Aralığında baÅŸlayan iç savaÅŸ, on binlerce kiÅŸinin ölümüne ve 2 milyonu aÅŸkın kiÅŸinin yaÅŸadığı yerden ayrılmasına neden oldu.
Güney Sudan nüfusunun yarısı aç
Dünya Gıda Programı'nın (WFP) açıkladığı rapora göre, 2011'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra şiddetin pençesinden kurtulamayan Güney Sudan'da nüfusun yarısı aç.
Kaynak: Al Jazeera ve AFP
Henüz yorum yapılmamış.