Sosyal Medya

Dünya

Hedefteki ülke Fransa

Fransa, 7 Ocak 2015'ten bu yana birçok saldırının hedefi oldu. Son dönemde Avrupa'da en fazla saldırı bu ülkede gerçekleşti. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazaneuve'ün “Teröristlerle savaştayız” demesine neden olan, toplamda 230'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıları derledik.



7 Ocak 2015 - "Charlie Hebdo"

Paris'te gerçekleşen ve tüm dünya liderlerinin katıldığı Charlie Hebdo yürüyüşü
 
[[FotoÄŸraf: AFP]]

2011'de Hazreti Muhammed'in karikatürlerini yayımlayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine saldırı düzenlendi. 12 kiÅŸi hayatını kaybetti. Yemen El Kaidesine baÄŸlı saldırganlar, 9 Ocak'ta Paris'in polisin operasyonunda öldürüldü. Saldırgan Åžerif ve Said Kouachi kardeÅŸlerin 32 ve 34 yaÅŸlarında Paris doÄŸumlu, Cezayir kökenli iki Fransa vatandaşı olduÄŸu açıklandı.

9 Ocak 2015 - Yahudi marketinde rehine krizi
 
 
[[Reuters]]

Paris’te bir Yahudi marketine giren bir saldırgan markettekileri rehin aldı. Polis saldırganın önceki gün bir kadın polis memurunun ölümüyle sonuçlanan saldırının şüphelisi olarak görüldüğünü açıkladı. Markette düzenlenen operasyonun ardından biri saldırgan, dördü rehine beÅŸ kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi duyuruldu. 32 yaşındaki saldırgan Amedy Coulibaly, IŞİD’e baÄŸlılığını açıklayan Mali kökenli bir Fransızdı. Coulibaly, Charlie Hebdo’ya saldıran Kouachi kardeÅŸlerin arkadaşıydı.

13 Kasım 2015 - Eş zamanlı IŞİD saldırıları

 
 
 

Paris'te art arda silahlı ve bombalı saldırılar düzenlendi. Bir konser salonunda rehin alınan en az 89 kiÅŸi, polisin operasyonuna raÄŸmen, saldırganlar tarafından öldürüldü. 7 saldırıda toplamda 130 kiÅŸinin yanı sıra 7 saldırgan öldü. Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande ‘savaÅŸ nedeni’ olarak nitelendirdiÄŸi saldırıları IŞİD'in gerçekleÅŸtirdiÄŸini açıkladı.

Saldırıdan sonra Fransa’da olaÄŸanüstü hâl ilan edildi. 

14 Temmuz 2016 - Fransa Milli Günü'nde kamyonla saldırı

Kamyonu süren saldırgan, yerel saatle 23.30 sularında havai fişek gösterisini izlemek için toplanan kalabalığın içine girdi.
 
[[FotoÄŸraf: AFP]]

Hollande, iki kez uzatıldıktan sonra 26 Temmuz’da sona erecek olaÄŸanüstü hâlin uzatılmayacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanının açıklamasının ardından Nice kentinde Fransa Milli Günü kutlamaları sırasında bir saldırgan kullandığı kamyonu kalabalığın içine sürdü. En az 84 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla yaralı var. Nice Matin gazetesi saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli olduğunu yazdı.

OlaÄŸanüstü hâl 3 ay uzatıldı. Fransa İçiÅŸleri Bakanı Bernard Cazaneuve “Teröristlerle savaÅŸtayız” dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.