Sosyal Medya

Kürsü

İyilerin ülkesi yok!

Erdemli insanların ülkesi yoktur, onlar yaşadıkları toplumun yetimleridir.



Kim ne derse desin kardeÅŸim, iyilerin bu dünyada bir ülkesi yok. Dünyaya karşı ahiret geçimliÄŸini satın alan erdemli insanlar diÄŸerlerinin nazarında yeteneklerini kullanamayan baÅŸarısız kimseler olarak görülüyor. Rabbimiz insanları iman edenler ve etmeyenler olarak deÄŸerlendirir. Yani iyiler ve kötüler. Günümüz insanları ise varlıklı ve mevki sahibi olanlar ve yoksullar olarak kategorize ediyorlar. Bütün yaÅŸamlarını erdem ve faziletler ekseninde sürdürseler dahi hiçbir yoksulun adı köprülere, okullara, parklara verilmiyor. Ne kadar yüksek sesle konuÅŸurlarsa konuÅŸsunlar onların seslerini iÅŸiten olmuyor. Oysa bu insanlar kul hakkı yemezler, yalan ve hileden uzaktırlar, ihtiraslı deÄŸillerdir, ihlasla Allah’a baÄŸlıdırlar fakat insanlığın beÅŸ para etmediÄŸi bir çaÄŸda onlar hep kıyıda yaÅŸamaya mahkûm olurlar.

 

Erdemli insanların ülkesi yoktur, onlar yaşadıkları toplumun yetimleridir. Kimse onların yanında yer almaz, savundukları doğruları destekleyip ellerinden tutmazlar. Sen doğru söylüyorsun derler ama asla onların çağrılarına katılmazlar, yakınlarında yer almak istemezler. Onların doğruyu söylemekle çok şey kaybettiklerine inanırlar. Oysa erdemli insanlar dünyaya karşı ahiret kazancını tercih etmiş ve bunun için bedel ödemeyi baştan kabul etmişlerdir. Kötülüklerin sağanak sağanak yağdığı bir dünyada onların kendilerini koruyabilmek için yaslandıkları tek şey inanç ve değerleridir. Kalelerini erdem tuğlaları ile örerek varlıklarını korumaya çalışırlar. Yalnızlık onların kaderidir, doğruyu söylemiş ve dokuz köyden kovulmuşlardır. Ama onlar bu yalnız ve mazbut hayatlarından hiç şikâyet etmezler.

Ä°slam ahlaki ile bütünleÅŸen birey ve toplumlarda kardeÅŸlik ahdi vardır, fertler birbirlerini öz kardeÅŸleri gibi görür ve özel bir deÄŸer biçerler. Fakat bugün, küresel kültürün istilası altında kaybolan deÄŸerler, yerini rekabet, kin ve öfkeye bırakmıştır. Hobbes’in “insan insanın kurdudur sözünü” ilk okuduÄŸumda, “olur mu öyle ÅŸey insan insanın dostudur, kardeÅŸidir“ diye savunmaya geçmiÅŸtim. Fakat çevremde olup bitenlere baktığımda zihnimdeki insanlık ülkesinin çok ötelerde kaldığını fark ediyorum. Artık insan insanı kardeÅŸi olarak deÄŸil, rakibi, hasmı olarak görüyor. Kapitalist öğretiler insanı ekonomik bir varlığa, gözü doymak bilmeyen bir kurda dönüştürüyor. Bu öğretilerin etkisinde kalan fertlerde iki faktör öne çıkıyor: Para hırsı ve rekabet…

Vaktimizi ve emeğimizi acımasızca öğüten kapitalist kültür bizi yoksullaştırmakla kalmıyor, çıkmaz sokaklara sürüklüyor. Adalet, şefkat ve paylaşım gibi değerleri zayıflatarak, rekabeti öne çıkarıyor ve insanları birer yarış atına çeviriyor. Fakat hiç birimiz bu yarışa kimlerin teşvikiyle ve hangi gerekçe ile girdiğimizi sorgulamıyor, tereddütsüz teslim oluyoruz.

Fatma Tuncer

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.