Ekonomi
Japonya'dan sonra Avrupa'yı da düşük enflasyon korkusu sardı
Düşük enflasyonu yükseltmek için neredeyse 30 yıldır mücadele eden Japonya’da çarklar durma noktasına gelirken Avrupa’yı da aynı korku sardı. Fiyatlar düşeceği için alışverişler erteleniyor, şirketler tasarrufa gidiyor, işsizlik artıyor.
Türkiye’nin ekonomisinin tarihine baktığımızda sürekli yükselen fiyatlar yani enflasyon korkulu rüyamız oldu. Hatta ‘enflasyon canavarı’ dahi türettik. ‘Nasıl düşürürüz ÅŸu enflasyonu’ diye yazılar yazıldı, iktisatçılar hararetli tartışmalara girdi. Fakat Türkiye’den çok uzaklarda, ‘Samuray’ların ana vatanı Japonya’da ekonomi enflasyonun yüksek olmasından deÄŸil çok düşük olmasından yana dertli.
Öyle ki bu sorun yüzünden çarklar durma noktasına gelince Japonya Başbakanı Shinzo Abe haftasonu kazandığı seçim zaferinin ardından bir türlü yükseltemedikleri enflasyonu göz önüne alarak yeni bir ekonomik teşvik paketi hazırlanması talimatını verdi. Peki gereğinden fazla düşük olan enflasyon neden başa bela oluyor?
SORUN NEREDE?
Düşük enflasyon 3 temel probleme neden oluyor.
1- Düşük enflasyon ortamında firmalar fiyat artıramıyor ve maliyetlerde kısıtlamaya gitmek zorunda kalıyor. Bir firmayı çarkın dişlisi olarak kabul edersek harcamalarında kısıtlamaya gitmesi halinde, çarkın diğer dişlilerini de kısıtlamaya zorluyor.
2- Enflasyon düşük olunca tüketim yapılmıyor. Nasıl olsa altı ay sonra fiyatlar artmayacak hatta daha da düşecek. Alımlar erteleniyor. Bu erteleme nedeniyle talep olmadığından fiyatlar daha da düşüyor. Alımın zayıflaması ile işsizlik sorunu başa bela oluyor.
3- İşsizlik arttıkça maaşlar da düşüyor. Vatandaş bu defa da alım gücü düştüğü için harcama yapamıyor. Ürünlere talep azalıyor, ardından ekonomide durgunluk ve gerileme başlıyor.
AVRUPA'YI KORKU SARDI
Japonya’daki düşük enflasyon sorunu ÅŸimdi de Avrupa’yı tehdit ediyor. Avrupa Ä°statistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avrupa Bölgesinde (AB) yıllık enflasyon nisan ayında eksi 0,2 iken mayıs ayında eksi 0,1 olarak ölçüldü. AB’de mayısta 16 ülkede negatif yıllık enflasyon yaÅŸanırken en düşük yıllık enflasyon eksi 3’le Romanya’da belirlendi.
Bunu eksi 2,5 ile Bulgaristan izledi. AB’de bu dönemde en yüksek yıllık enflasyona sahip ülkeler yüzde 1,6 ile Belçika ve yüzde 1’le Malta olarak kaydedildi.
HEDEF YÃœZDE 2-3 OLMALI
Finans dünyası ekonominin iyi işleyebilmesi ve sağlıklı büyüyebilmesi için yüzde 3 seviyesindeki enflasyonu ideal kabul ediyor. Japon Merkez Bankası da yıllık yüzde 2 enflasyon hedefi koydu ve bu rakama ulaşabilmek, tüketimi canlandırarak, ekonominin çarklarını hızlandırabilmek için yoğun gayret gösteriyor.
kaynak: KARAR
Henüz yorum yapılmamış.