Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu'ya Uganda'da 'Filistin' sürprizi

İsrail Başbakanı Netanyahu, abisinin öldüğü ünlü Entebbe Baskını'nın 40. yıldönümünde Uganda Filistin gerçeği ile bir kez daha yüzleşti.



Dünya Bülteni'nin haberine göre; Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, komando olan aÄŸabeyinin yönetirken öldüğü ünlü ‘Entebbe Baskını' olarak de bilinen rehine kurtarma operasyonunun 40. yıldönümünde Uganda'daydı. Sahra altı Afrika gezisinin duraklarından biri olan Uganda'da düzenlenen törenin ayrıntıları yeni ortaya çıkmaya baÅŸladı The Guardian'da yer alan habere göre, Uganda'nın 30 yıllık devlet baÅŸkanı Yoweri Museveni, törende, hem Entebbe baskını için "çok üzücü" tanımlaması yaptı, hem de Filistin'i devlet olarak vurguladı. Museweni'nin bu açıklamaları Netanyahu'yu ve Ä°sraillileri ise çok kızdırdı. Museveni, konuÅŸmasında, Entebbe'yi Filistin'i Afrika'ya baÄŸlayan bambaÅŸka bir baÄŸ olarak da gösterdi.

FİLİSTİN'LE BİRLİK ÇAĞRISI

Museveni'nin konuÅŸmasında, Ä°srail ile Filistin arasında birlik çaÄŸrısında bulunması ve kendisinin arabuluculuk yapabileceÄŸini açıklaması da Ä°sraillilerce, 'kendilerinin küçümsendiÄŸi' ÅŸeklinde yorumlandı. Museveni, "40 yıl önce yaÅŸanan üzücü olay, kutsal Ä°srail-Filistin toprakları için birleÅŸtirici bir dönüm noktasıydı. Tüm Afrika ve Uganda'nın Devlet BaÅŸkanı olarak aramızda bir baÄŸ oluÅŸturduÄŸu için tüm kalbimle teÅŸekkür ediyorum" dedi.

40 yıl önce yaÅŸanan baskın ile ilgili yaptığı konuÅŸmada Ä°srail'i küçümseyici sözlerini, Netanyahu'nun duygusuz bir yüz ifadesiyle dinlemesi kameralara takıldı. Netanyahu konuÅŸma sırası kendine geldiÄŸinde ise baskının bir baÅŸarı hikayesi olduÄŸunu iddia etti

İsrail basınında ise Uganda Devlet Başkanının konuşması "başıboş" olarak yorumlandı.

FÄ°LÄ°STÄ°N'Ä°N DEVLET OLARAK TANIMLANMASINA YAHUDÄ°LERDEN TEPKÄ°

Museweni'nin bu açıklamasına binlerce Ä°srailli sosyal medyadan tepki göstererek, Uganda devlet baÅŸkanına diktatör yakıştırmasında bulundu

Tepkiler sonrası, bu kez Devlet Başkanı Museveni'nin basın sözcüsü Don Wanyama bir açıklama yapmak zorunda kalarak, "1948 yılında İsrail bölgeye gelip kök saldığında, orada bir Filistin devleti vardı" dedi.

ENTEBBE BASKINI

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı militanlar 3-4 Temmuz 1976 tarihinde 40 yıl önce Tel Aviv-Paris seferini yapan Air France uçağını kaçırarak Entebbe Uluslararası Havalimanı'na indirmişlerdi.

İsrail'in bir buçuk saat süren operasyonunda 102 rehine kurtarılmış, militanlar öldürülmüş, 3 rehine hayatını kaybetmişti. Ölen tek İsrail askeri, operasyonu yöneten Benyamin Netanyahu'nun abisi Yonatan Netanyahu'ydu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.