Sosyal Medya

Dünya

Beyazlar da silahlanıyor! ABD'de isyan yayılıyor

ABD’de iki siyahi gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar 10’dan fazla eyalete yayıldı. Atlanta’da göstericiler ‘olayları görmeyen’ CNN binasını basarken, birçok kentte polise saldırılar da sürdü.



ABD’de geçen hafta içi Salı günü Alton Sterling, ÇarÅŸamba günü de Philando Castile adlı siyahî gençlerin polis tarafından öldürülmesinin ardından baÅŸlayan protestolar ülkenin dört bir yanına yayılıyor. ABD medyasının ‘iç savaÅŸ’ olarak nitelediÄŸi kanlı olaylara da neden olan protestolar Cuma günü 10’dan fazla eyalete yayıldı. Atlanta, California, Arkansas, Georgia, New York, Washington ve Louisiana baÅŸta olmak üzere 10’dan fazla eyalette göstericiler, “Siyahların hayatı önemlidir” (Black Lives Matter) sloganları atarak ve “ismimi sosyal medya hesaplarında görmek istemiyorum”, “Adalet yoksa barış da yok” yazılı pankartlar taşıyarak sokaÄŸa çıktı.

CNN’E BASKIN

Protestolardan elbette en çok nasibini alan ABD tarihinin ilk siyahî BaÅŸkanı olan Barack Obama’ydı. BaÅŸkent Washington’da yüzlerce kiÅŸi siyahî gençlerin öldürülmesini Beyaz Saray’ın önünde toplanarak protesto etti. Illinois eyaletinde de göstericiler Obama’nın eskiden yaÅŸadığı evin önünde toplandı. Yere yatıp ölü taklidi yaparak olayları protesto eden göstericiler, polisler ile siyahlar arasında alevlenen ÅŸiddeti durdurmak için adım atılmasını istedi. Atlanta’da ise binlerce gösterici kent merkezinde trafiÄŸi durdurdu ve olayları görmeyen CNN binasına yürüdü. Eylemciler, ellerinde “Uyuma, uyanık kal” pankartları taşıyarak CNN’i protesto etti.

SALDIRILAR SÜRDÜ

Göstericiler Atlanta’da olduÄŸu gibi New York ve Philadelphia’da da yolları kapattı. Polis, Phoenix’deki gösterilerde eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Öte yandan Tennessee, Georgia ve St. Louis’te polise yönelik saldırılar devam etti. Georgia’da 911, arayan bir kiÅŸi polisi pusuya düşürerek ateÅŸ etti. Hem polis hem de saldırgan yaralandı. Tennessee’de ise otoyolda silahlı saldırı sonucu bir polis öldü 3 kiÅŸi yaraladı. Saldırganın 37 yaşındaki Lakeem Keon Scott olduÄŸu açıklandı. Olaylar nedeniyle saldırı korkusu yaÅŸayan beyazların da silahlandığı bilgisi geldi.

OBAMA, DALLAS'I ZÄ°YARET EDECEK

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, gelecek hafta, 5 polisin keskin niÅŸancı saldırısıyla hayatını kaybettiÄŸi Dallas kentini ziyaret edecek. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD BaÅŸkanı Obama’nın, Avrupa ziyaretini kısa keserek Belediye BaÅŸkanı Mike Rawlings’ten gelen davet üzerine Dallas’a gideceÄŸi belirtildi. NATO Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi için Polonya’da bulunan Obama Polonya’dan Ä°spanya’ya geçecek ama buradaki ziyaretini kısa kesecek.

ATLANTA'DA BÄ°R SÄ°YAHÄ° ASILMIÅž BULUNDU

ABD’de Atlanta ÅŸehrinde dün siyahi bir erkek aÄŸaca asılmış ÅŸekilde bulundu. Bu geliÅŸme, Klu Klux Klan (KKK) tartışmalarını yeniden baÅŸlattı. Yetkililer bunun bir intihar olabileceÄŸi üzerinde dururken, çevre sakinleri ABD’deki beyazların ırkçı örgütü Klu Klux Klan (KKK) üyelerinin bundan sorumlu olduÄŸunu iddia etti. Sosyal medya üzerinde yapılan tartışmada ise birçok kiÅŸi aynı parkta KKK üyelerinin el ilanları dağıttıklarını belirtti. Atlanta Valisi Kasim Reed de yaptığı açıklamada, tartışmaların doÄŸruyu yansıtmadığını kaydetti.

MİCAH'IN TERÖR BAĞLANTISI YOK

Dallas’ta PerÅŸembe akÅŸamı protestolar sırasında keÅŸkin niÅŸancı saldırısıyla beÅŸ polisi öldüren Micah Xavier Johnson’un eylemi tek başına gerçekleÅŸtirdiÄŸi açıklandı. ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Dallas saldırganının eylemi “yalnız başına gerçekleÅŸtirdiÄŸini” açıkladı. Johnson, düzenlediÄŸi basın toplantısında “tek bir saldırganın söz konusu olduÄŸunu” ve “herhangi bir uluslararası terör baÄŸlantısı olmadığını” vurguladı. Bir garajda polisin yönlendirdiÄŸi uzaktan kumandalı robotun taşıdığı bomba ile öldürülen Micah’ın, evinde yapılan aramada, bomba yapımında kullanılan birçok malzemenin, balistik yeleklerin, tüfeklerin ve çok sayıda mühimmatın ele geçirildiÄŸi bildirildi. 25 yaşındaki saldırganın ABD orusunda ihtiyat askeri olduÄŸu açıklanmıştı.

Kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.