Sosyal Medya

Güncel

Fehman Hüseyin Bahoz Erdal kimdir?

Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in Suriye'de öldürüldüğü haberi gündeme bomba gibi düştü. AA'nın son dakika haber olarak geçtiği bilgi henüz teyit edilemedi. Peki Fehman Hüseyin kimdir? Fehman hüseyin nasıl ve kim tarafından öldürüldü? Terör örgütünün üst düzey yöneticisi Suriyeli Fehman Hüseyin Suriye'deki PKK uzantısı YPG'yi yönetiyordu. Öcalan'ın çözüm sürecinde PKK yönetiminde yaptığı son değişiklikle PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin başından alınmıştı. TAK adlı PKK uzantısı grubu kuran ve Beşar Esed'in sınıf orkadaşı olan Hüseyin'in Suriye'de olduğu biliniyordu.



Terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Dr. Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in TSK'nın operasyonunda öldürüldüğü yönündeki son dakika haberi heyacana neden oldu. Anadolu Ajansı'nın geçtiÄŸi flaÅŸ haber tüm medya organları tarafından son dakika haber olarak geçilirken, yabancı ajanslarda geliÅŸmeyi iddia diye verdi. Hüseyin'in Suriye'de Kamışlı'ya giderken Tel Hamis Tugayları tarafından arabasının havaya uçurulduÄŸu ve aralarında korumalarının da bulunduÄŸu 8 kiÅŸiyle birlikte öldüğü de iddia edildi. Peki Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin kimdir? Terör örgütü PKK'daki konumu nedir? Ayrıntılar haberimizde. 

FEHMAN HÜSEYİN'İ IŞİD ÖLDÜRDÜ İDDİASI DOĞRU ÇIKMADI

Daha önce de Fehman Hüseyin'in terör örgütü IŞİD tarafından öldürüldüğü ileri sürülmüştü. Ancak bu haber doÄŸru çıkmamıştı. Bahoz Erdal'ın, Kuzey Irak'tan PKK'nın uzantısı YPG çetelerine moral vermek ve direniÅŸi organize etmek için Kobane'ye gittiÄŸi burada öldürüldüğü iddia edilmiÅŸti. Åžehrin "Azadi" (Özgürlük) meydanında incelemelerde bulunurken IŞİD'in ani sadırısında yüzü parçalanarak öldüğü iddiası doÄŸrulanamamıştı.

PKK AÇIKLAMA YAPMADI

AA'nın geçtiÄŸi son haberde Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in Suriye'de öldürüldüğü ileri sürüldü. Ancak bu bilgi henüz baÅŸka kaynaklarca doÄŸrulanmadı. Terör örgütü PKK tarafından da henüz açıklama yapılmadı. 

FEHMAN HÃœSEYÄ°N KÄ°MDÄ°R?

Dr. Bahoz Erdal adıyla bilinen asıl adı Fehman Hüseyin olan terörist 1969 yılında Suriye'de doÄŸdu. Gençlik yıllarında Åžam'da tıp eÄŸitimi aldı. Öcalan'ın yakalanmasının ardından Murat Karayılan ve Cemil Bayık'la birlikte örgüt yapılanmalarının kontrolünü ele geçirdi. 2004 ve 2009 yılları arasında örgütün askeri kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) kumandanlığını yaptı. Kürdistan Özgürlük Åžahinleri (TAK) adlı PKK baÄŸlantılı çeteyi kurdu ve bu grubu yönetiyordu.

PKK'DAKİ SON DEĞİŞİKLİK

Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan'ın  Ä°mralı'dan gönderdiÄŸi mektuplarla ÅŸekillendirdiÄŸi yeni KCK/PKK yapılanmasında Murat Karayılan'la Cemil Bayık'ın yer deÄŸiÅŸtirilmiy, Karayılan silahlı güçlerin başına geçmiÅŸti. Örgütün yaÅŸayan beÅŸ kurucusundan biri olan Cemil Bayık ise Karayılan'ın koltuÄŸuna getirilmiÅŸti. 

FEHMAN HÜSEYİN'İ GÖREVDEN ALDI

Öcalan'ın yaptığı deÄŸiÅŸiklikte Karayılan'ın başına getirildiÄŸi HPG olarak tanımlanan güçlerin bugüne deÄŸin en önemli iki yöneticisisinden biri olan Fehman Hüseyin'in de görevi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸti. Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı Dr. Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin yıllarca bu gücün tek sorumlusu oldu. Hüseyin'in bir süre önce bu görevini devrettiÄŸi isimde yine bir Suriyeli olan Sofi Nurettin' kod adlı Nurettin Halef Al Muhammed oldu. Silahlı militanların çok uzun yıllardır denetim ve yönetiminin bu iki Suriye'li PKK'lıya verilmesinin temel nedenlerinden biri hiç kuÅŸkusuz örgütteki Suriye'li militan sayısının önemli ölçüde artmasıydı. Ä°kinci neden ise özellikle Bahoz Erdal'ın Suriye'deki Esad yönetimiyle yakın iliÅŸkileri hatta BeÅŸar Esad'ın okul arkadaşı olması.

BEÅžAR ESAD'IN SINIF ARKADAÅžI

Son deÄŸiÅŸiklikle biraz daha perde gerisine çekilen, kimi çevrelere göre pasifize edilen bu iki Suriye'liden Fehman Hüseyin örgüt içinde Dr.Bahoz Erdal kod adıyla tanınıyor.1969 yılında Suriye'de doÄŸdu. Suriye'de tıp eÄŸitimi aldığı sırada PKK'ya katıldı. Yaklaşık 23 yıldır örgüt içinde. BeÅŸar Esed ile sınıf arkadaşı olduÄŸu belirtilen Hüseyin örgüt içinde özellikle savaşçı tavrıyla hızla yükseldi. 1992'de Şırnak kırsalında  Cudi bölge sorumluluÄŸu yaptı. 2004 yılında ise HPG ana karargah komutanlığına getirildi. 2009'a kadar örgütün bütün askerî faaliyetlerinin en üst düzeyde sorumluluÄŸunu yaptı. Bu süre içinde çok sayıda askerin ÅŸehit düştüğü DaÄŸlıca ve  Aktütün Jandarma Karakolu baskınlarının yanısıra bir çok kanlı eylemin planlamasını yapıp talimatını veren isim olarak öne çıktı. 2009 yılında görevini bir baÅŸka Suriyeli Nurettin Sofi'ye devretti.Emniyet kaynaklarına göre  Bahoz Erdal da örgütün özel ordusu olarak nitelenen, intihar eylemleri ve suikastleri gerçekleÅŸtirmek üzere eÄŸitilen Kürdistan Özgürlük Åžahinleri isimli birimin sorumluluÄŸuna getirildi.

KIRMIZI KATEGORÄ°DE

Teröris başı Bahoz Erdal'ın Åžubat 2013'te de kolon kanseri olduÄŸu iddia edilmiÅŸit. Suriye'de 2013'te  IŞİD tarafından öldürüldüğü iddiası da haber kaynaklarına yansıyan Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin  28 Ekim 2015'den beri, Türkiye Cumhuriyeti İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler" listesinin kırmızı kategorisinde yer almaktadır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.