Sosyal Medya

Güncel

'Hastaneye 110 ceset geldi'

Güney Sudan'da iç çatışmalar 10 eyalete yayılırken, başkent Cuba'daki hastanelere ulaşan cesetlerin sayısı 100'ü geçti.



Sudan'dan ayrıldıktan sonra iktidar çatışmasının yaÅŸandığı Güney Sudan'da 10 eyalette ÅŸiddet olayları meydana geldi.  Hükümete baÄŸlı güvenlik güçleriyle ÅŸehirdeki silahlı muhalif gruplar arasında çıkan ilk çatışmalarda sadece baÅŸkentte en az 110 kiÅŸi öldü. 

Cuba'daki EÄŸitim Hastanesi'nden bir doktor AP'ye yaptığı açıklamada ölenlerin toplam sayısının belirlenemediÄŸini çünkü askerlerin ölü ve yaralıları muayene etmelerine izin vermediÄŸini söyledi. Doktor ölenlerin çoÄŸunun asker olduÄŸunu da ekledi. 

Devlet BaÅŸkanı Salva Kiir ile muhalif BaÅŸkan Yardımcısı ve eski isyancı lider Riek Machar'ın baÅŸkentteki görüşmesi sırasında çatışma çıkmıştı. 

İç savaş uyarısı

Çatışmalar 25 bin kiÅŸini kaldığı BM kampı dışında da sürerken, BM'den iç savaÅŸ uyarısı gelmiÅŸti. 

Son olarak BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün, Wau'da yaklaşık 70 bin kiÅŸinin yerinden olmasına neden olan çatışmanın derin endiÅŸe uyandırdığını kaydeden bir bildiri yayımlarken,  bildiride, yardıma muhtaç sivillere insani yardım ulaÅŸtırılması için ateÅŸkes çaÄŸrısı yapıldı. 

BMGK üyeleri, taraflardan barış anlaÅŸmasının tüm yönlerini uygulamasını istendi. 

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Kaynak: AP, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.