Sosyal Medya

Dünya

500 kadın yiyecek bulabilmek için sınırını geçti

Venezuela'da gıda sıkıntısı devam ederken Tachira eyaletinden 500 kadar kadın yiyecek bulmak için Kolombiya sınırını geçti.



Kadınlar ülkelerindeki gıda sıkıntısı yüzünden ailelerinin açlıkla yüzyüze olduÄŸunu söylediler. Sınırı geçerek komÅŸu Kolombiya’ya giren kadınlar bir kaç saat sonra buldukları temel gıda maddeleriyle Venezuela milli marşını söyleyerek ülkelerine geri döndüler.

WHATSAPP ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENDİLER

BBC Türkçe’nin haberine göre kadınlar WhatsApp üzerinden haberleÅŸip sınırda buluÅŸmak üzere randevulaÅŸtıklarını anlatıyor.

Venezuela’nın Urena kentini Kolombiya’nın Cucuta kentine baÄŸlayan köprü üzerinde toplanan beyazlar giyinmiÅŸ 500 kadar kadın, bir yıla yakın süredir kapalı olan sınırı tutan Venezuelalı muhafızları itip geçtiler. Kolombiya medyasına konuÅŸan kadınlardan biri “Çaresiziz. YaÄŸ, ÅŸeker, pirinç, hiç bir ÅŸeyimiz yok” dedi.

Kadınlar Venezuela’da kıtlığı çekilen yiyecekleri aldıktan sonra yeniden bu kez sınırın Kolombiya tarafında toplanıp Kolombiyalı sınır muhafızlarından geçiÅŸ izni istediler.

DÖNÜŞ YOLUNDA MİLLİ MARŞ

Elleri kolları yiyecekle dolu kadınların bir kısmı dönüş yolunda Venezuela milli marşı söyleyerek bazıları da “evet, yapabiliriz” diye slogan atarak yürüdü.

NEDEN KITLIK ÇEKİLİYOR?

Venezuela ekonomisi büyük ölçüde petrol üretimine bağımlı ve gıda ihtiyacını dış alımla karşılıyor. Petrol fiyatlarının baÅŸaÅŸağı düşmesi hükümetin kasalarının boÅŸalmasına yol açtı. Dolar rezervlerinin kuruması ülkenin ithalat kapasitesini iyice düşürdü.

Sosyalist hükümet 2003 yılında yoksul halkın alım gücünü korumak amacıyla temel gıda maddeleri fiyatlarını denetlemeye ve sübvanse etmeye baÅŸladı. Fakat ihtiyaca yetmediÄŸinden bu ürünlerin tahminen yüzde 40’ı kaçak olarak Kolombiya’dan getirilip karaborsada yüksek fiyatlarla satılmaya baÅŸlandı.

HÜKÜMET KAÇAKÇILIĞI ÖNLEMEK İÇİN SINIRI KAPATMIŞTI

Muhalefet kıtlıktan hükümetin kötü yönetimini sorumlu tutuyor. Hükümet ise gıda sıkıntısının kendisine karşı yürütülen ekonomik savaşın bir sonucu olduÄŸunu söylüyor. Venezuela, Kolombiya ile sınırının büyük bir kısmını 2015 AÄŸustos ayında kaçakçılığı önleme gerekçesiyle kapattı.

Kolombiya ile sınırı olan eyaletlerden bu ülkeye geçmek isteyen Venezuela vatandaÅŸlarının özel bir izin almaları gerekiyordu. Fakat Venezuela’daki gıda sıkıntısı büyüdükçe, kaçak geçiÅŸler de artış gösterdi.

Kolombiyalı yetkililer Haziran ayında Cucuta’nın kuzeyindeki Puerto Santander’den de yine aynı sebeple 400 Venezuelalının sınırı geçip, gıda maddeleri aldıktan sonra döndüklerini hatırlatıyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.