Sosyal Medya

Coğrafyamız

DAEŞ, başlattığı terör akımıyla 8 ülkeyi kana buladı

DAEŞ, Ramazan’ın sonlarında başlattığı yeni terör dalgasıyla Ortadoğu ve Güney Asya’da sekiz ülkeyi kana buladı.



Uzmanlar, ilk kez Müslümanların kutsal bir mekanını hedef alan örgütün iki bölgeye farklı mesajlar verdiğini söylüyor.
Uzun süredir Suriye ve Irak’ta gerileyen DAEÅž, dünya genelindeki terör eylemlerini artırıyor. Ramazan ayının sonlarına doÄŸru yeni bir terör dalgası baÅŸlatan örgütün bu seferki hedefleri OrtadoÄŸu ve Güney Asya ülkeleri oldu. DAEÅž militanları bir hafta içinde Türkiye, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Endonezya, Malezya, Tayland ve BangladeÅŸ’te ÅŸehirleri hedef aldı. Örgüt bu iki bölgedeki saldırılarında farklı amaçlar güdüyor.

TÃœRKÄ°YE’YE SAVAÅž

Son bir yılda uluslararası koalisyonun aldığı tedbirler sayesinde DAEÅž hem toprak kaybetti, hem de örgüte militan ve para akışı önemli ölçüde azaldı. Hava saldırılarıyla yerel gruplar desteklenirken, Türkiye baÅŸta olmak üzere örgütün dünyaya açılan sınırlarındaki kontrol artırıldı. Ancak DAEÅž’le mücadeledeki bu ilerlemeler, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerini örgütün açık hedefi haline getirdi. Geçen haftalarda DAEÅž’in Türkçe yayınlarında Türkiye tehdit edilirken, Ankara saldırısının soruÅŸturmasında da örgütün Türkiye’ye savaÅŸ açtığı tespitine yer verildi.

Suriye’de muhalifleri destekleyen ülkelerin daha çok Esad’ın devrilmesine odaklandığı dönemde daha rahat hareket eden DAEÅž, ÅŸimdi bu ülkelere terör saldırılarıyla “Bana dokunmayın” mesaj veriyor. Öte yandan örgütün farklı ülkelerde seçtiÄŸi farklı hedefler de dikkat çekiyor. Türkiye’de düzenlenen saldırılarda turistler veya turistlerin bulunduÄŸu bölgeler hedef alınırken, diÄŸer OrtadoÄŸu ülkelerinde Åžii mezhebinden halkın bulunduÄŸu yerlere saldırılar düzenleniyor.

SON HEDEFÄ° MESCÄ°D-Ä° NEBEVÄ°

Son saldırı dalgasında ise DAEÅž, arefe gününde Suudi Arabistan’ın Medine kentinde Hz. Muhammed’in kabrinin de bulunduÄŸu Mescid-i Nebevi’yi hedef aldı. Ä°slam dünyasında Mekke’de bulunan Mescid-i Haram’dan sonra en kutsal ikinci mescit olarak kabul edilen Mescid-i Nebevi yakınlarındaki polis kontrol noktasına düzenlenen bombalı araç saldırısında dört güvenlik görevlisi öldü, beÅŸi yaralandı. Böylece örgüt ilk kez Müslümanların kutsal kabul ettiÄŸi bir mekanda saldırı düzenledi.

GÃœNEY ASYA A

DAEÅž’in Güney Asya’da birbirine komÅŸu dört ülkeyi hedef alması ise bu bölgeye de açılmayı hedeflediÄŸini gösteriyor.BangladeÅŸ’teki diplomatik bölgede düzenlenen ve 26 kiÅŸinin öldüğü rehine eylemini Washington Post gazetesi için deÄŸerlendiren Julfikar Ali Manik, örgütün artık OrtadoÄŸu’nun ötesine de gözünü diktiÄŸini belirtiyor. DAEÅž’in BangladeÅŸ’in genç nüfusu arasında büyük bir örgütlenme faaliyeti yürüttüğünü belirten Manik, bunu Irak ve Suriye’deki sıkışmışlığa verdiÄŸi bir yanıt olarak görüyor.

"FETÄ°H VE YAÄžMA AYI"

Radikalizm üzerine çalışmaları bulunan Ä°ngiliz vatandaşı akademisyen Åžiraz Mahir, BBC için kaleme aldığı yazıda DAEÅž’in Ramazan’daki terör dalgasını deÄŸerlendirdi. Mahir, Müslümanların Ramazan’ı günahlardan arınma ve aşırılıktan kaçınma zamanı olarak gördüğünü, DAEÅž gibi örgütler içinse Ramazan’ın ‘fetih ve yaÄŸma ayı’ olduÄŸunu belirtti. El-Kaide’nin Ramazan’ı daha önce ‘fetihler ayı’ olarak tanımladığına dikkat çeken Mahir, DAEÅž’in de Ramazan öncesi yaptığı açıklamada tüm dünyadaki militanlarını bulundukları ülkelerde eylem yapmaya çağırdığını hatırlattı.

BİLANÇO AĞIR

Ramazan ayının baÅŸlamasından birkaç gün önce yayınladığı mesajda “Allah’ın izniyle Ramazan’ı dünyanın her yerindeki kafirler için ızdırap ayına çevirme” çaÄŸrısının ardından örgüt militanları tarafından düzenlenen saldırılarda 800’den fazla kiÅŸi hayatını kaybetti. Amerika’dan Asya’ya, Avrupa’dan OrtadoÄŸu’ya çok geniÅŸ bir alanda düzenlenen saldırıların en kanlısı, arefe gününde sahur vakti Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’ta düzenlenen bombalı araç saldırısı oldu. Bu saldırıda 213 kiÅŸi hayatını kaybetti.

 

Kaynak: gerçekgündem

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.