Sosyal Medya

Güncel

'HoÅŸgeldin Juno'

ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011'de fırlatılan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından Jüpiter'in yörüngesine girdi.



Dünyaya 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleÅŸen tarihi olayı ABD’nin California eyaletine baÄŸlı Pasadena ÅŸehrindeki NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory'den (JPL) yöneten Juno Misyon ekibi, uzay aracının yörüngeye yerleÅŸmesiyle büyük heyecan yaÅŸadı.

ABD’nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz’da gerçekleÅŸen tarihi olay, Türkiye saatiyle 06.18’de baÅŸladı. On üç aÅŸamadan oluÅŸan misyonun sekizinci aÅŸamasını oluÅŸturan Jüpiter Yörüngesine YerleÅŸme sırasında Juno'nun "Perijove 0" noktasına (uzay aracının Jüpiter’e en yakın olduÄŸu nokta) ulaÅŸmasının ardından, uzay aracı yavaÅŸlatılarak ana motorun yanması saÄŸlandı. 35 dakika süren bu iÅŸlem 06.53’te tamamlandı ve Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesine baÅŸarıyla yerleÅŸtirildi. Yörüngeye yerleÅŸme öncesi bin 232 kilogram yakıt taşıyan Juno’nun yavaÅŸlama sürecinde 447 kilogram yakıt tükettiÄŸi belirtildi.

“Jüpiter’i anlamak GüneÅŸ Sistemi'ni anlamak demek”

JPL'de görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, “Juno, bugüne kadar Jüpiter'in en yakınına kadar gelip yörüngesine giren bir uzay aracı olarak Jüpiter hakkında bugüne kadar bildiklerimizi kökten deÄŸiÅŸtirebilir. Juno ile Jüpiter'in aşırı yoÄŸun manyetik alanının neden oluÅŸtuÄŸunu anlamamızın yanında, atmosferinin altında gerçekten neler olduÄŸunu da öğrenebileceÄŸiz. Aslında GüneÅŸ 4,5 milyar yıl önce daha yeni oluÅŸurken, ilk gezegen olarak Jüpiter'in oluÅŸtuÄŸunu tahmin ediyoruz. Jüpiter'i anlarsak, GüneÅŸ Sistemi'nin de, gezegenlerin de nasıl oluÅŸtuÄŸuna ışık tutabiliriz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°lklerin uzay misyonu

Jüpiter’in iç yapısını inceleyecek Juno’nun, görevi sırasında gezegenin çekim kuvveti, manyetik alanları, ve atmosferik dinamiklerine dayanan veriler üzerinden Jüpiter’in oluÅŸum ve evrimine iliÅŸkin sırları çözmesi bekleniyor.

Bilim insanları, çapı ve yüksekliÄŸi 3 buçuk metre olan ve 9 metreye 2,6 metre uzunluÄŸunda üç adet güneÅŸ paneli taşıyan uzay aracının, Jüpiter’in çevresini kaplayan yoÄŸun bulutları aÅŸarak bilim tarihinde bugüne dek söz konusu gezegenin en yakın ve yüksek çözünürlüğe sahip fotoÄŸraflarını çekeceÄŸini belirtiyor.

Dünya’ya mesafesi en uzak ilk güneÅŸ enerjili uzay aracı Juno, ÅŸimdiye kadar bir gezenin yörüngesine giren en hızlı uzay aracı olma özelliÄŸi de taşıyor. Misyon ayrıca, Juno’nun hassas malzemelerini Jüpiter’in yoÄŸun radyasyon kemerlerinden korumak üzere uzay aracının içine yerleÅŸtirilen titanyum radyasyon kasasıyla da bir ilk niteliÄŸinde.

20 Åžubat 2018’de misyon sona erecek

Maliyeti 1,1 milyar dolar olan basketbol sahası büyüklüğündeki Juno’nun, 27 Temmuz'da gerçekleÅŸecek sonraki aÅŸamasında, "Apijove 0"a yani Jüpiter’in yörüngesinde gezegene en uzak mesafede olacağı noktaya gelmesi planlanıyor. Bilim insanları uzay aracının ilk kez ulaÅŸacağı bu noktanın aynı zamanda Yörünge 1’e (Orbit 1) giriÅŸi temsil ettiÄŸini kaydediyor.

Yörünge 4’ten (Orbit 4) Yörünge 36’ya (Orbit 36) kadar geçen sürede veri toplama görevini tamamlaması beklenen uzay aracının, 37’nci Orbit ile yörüngeden ayrılacağı ve 20 Åžubat 2018’de Jüpiter’in ÅŸiddetli atmosferine düşürülüp yanarak misyonunu tamamlayacağı ifade ediliyor.

Fırlatıldığından Jüpiter’in yörüngesine yerleÅŸmesine dek beÅŸ yıllık sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracının, misyonunu tamamladığında 3,4 milyar kilometre mesafe katetmiÅŸ olması bekleniyor.

 

Juno misyonundan önce bugüne dek sırasıyla Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2, Ulysses, Galileo, Cassini-Huygens, New Horizons uzay araçları ve Hubble Uzay Teleskop’unun Jüpiter’in incelenmesine katkı sunduÄŸu biliniyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.