Sosyal Medya

Güncel

IŞİD emirine AİHM kalkanı

Atatürk Havalimanı saldırısını organize etmekle suçlanan “Tek Kol”’ lakaplı Çeçen terörist Ahmet Recepoviç Çatayev’in, 2010'da AİHM sayesinde Rusya’ya iade edilmekten kurtulduğu ortaya çıktı.



Ä°stanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen alçak saldırının orgazanatörü olduÄŸu öne sürülen Çeçen asıllı terörist Ahmet Çatayev'in, 2010 yılında Rusya'ya iadesine Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi'nin (AÄ°HM) engel olduÄŸu ortaya çıktı. Rusya'da hapishanede kaldığı süreçte kangren olan kolu kesildikten sonra “Tek Kol” lakabıyla ilgi çekici bir figüre dönüştürülen IŞİD emiri Çatayev'in sır baÄŸlantıları çözülüyor. Çatayev, 14 Temmuz 1980'de o dönem Sovyetler BirliÄŸi'ne baÄŸlı olan Çeçenistan'ın Vedeno bölgesinde doÄŸdu. 9600133195 numaralı Rus pasaportu taşıyan Çatayev, Çeçen direnişçiler ile Rusya Ordusu arasındaki savaÅŸ baÅŸladığında henüz 14 yaşındaydı.

SAVAŞ İÇİNDE BÜYÜDÜ

Bu nedenle birinci Çeçen-Rus Savaşı boyunca yaşamını Vedeno bölgesinde savaşan aile üyeleriyle birlikte geçirdi. Savaş içerisinde bir çocukluk geçiren Çatayev, daha sonra ailesi ile birlikte Avusturya'ya iltica etti. İsa Umarov'un talimatıyla başlayan ikinci Çeçen-Rus Savaşı'nda Çatayev tekrar Çeçenistan'a döndü. Yakalandığı 2000 yılına kadar Çeçen direnişçiler ile birlikte Ruslara karşı savaştı. 2000 yılında Rusların kontrolündeki Çeçen başkenti Grozni'de cezaevine konulan Çatayev kangren olan kolunun kesilmesinin ardından, aile üyelerinin Rusya Ordusu'na verdiği rüşvetle hapisten kaçarak tekrar Avusturya'ya döndü.

ÖRGÜTTE HIZLI YÜKLELİŞ

Çatayev'in 2003 yılından sonra yaÅŸadıkları ise hayli ilginç. Çeçen direnişçiler içerisinde 'sıradan' bir isim olan Çatayev, Dokko Umarov tarafından 2006-2007 arasında Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti'nin feshedilip yerine Kafkasya EmirliÄŸi'nin kurulmasının ardından örgüt içerisinde hızla yükseldi. 2011 yılına kadar örgütün Avrupa'daki çalışmalarını takip eden Ahmet Recepoviç Çatayev, Avrupa'nın pek çok ülkesinde gözaltına alındı. Ancak hiç hapiste uzun süre kalmadı. Rusya, 2010 yılında Ukrayna istihbaratı tarafından gözaltına alınıp tutuklanan Çatayev'in iadesini istedi. Ancak AÄ°HM jet hızla bir karar vererek, “Ä°ade gerçekleÅŸirse kötü muamele ve iÅŸkence yaÅŸanır, hayati tehlike doÄŸar” ÅŸeklinde bir karar verdi. AÄ°HM'nin bu kararı üzerine Çatayev'in Rusya'ya iadesi mümkün olmadı ve yaklaşık 5 ay süren bir hapis hayatının ardından tekrar özgürlüğüne kavuÅŸtu.

BAÅžAKÅžEHÄ°R'DE YAÅžADI

2011 yılında Rus ajanlarının Kafkasya Emirliği Genel Temsilcisi Hamzad Kod Adlı Berghaz Musaev'i katletmesi, Çatayev'in hayatındaki bir dönüm noktası oldu. Kafkasya Emirliği Genel Temsilcisi unvanı alan Çatayev, sonrasında sıklıkla Türkiye'ye ziyaret etti. Türkiye'de daha çok Çeçenlerin yoğun olarak yaşadığı Başakşehir 1. ve 4.Etap'ta yaşayan Ahmet Çatayev, 2014 yılından itibaren ise Kayaşehir'de ikamet etmeye başladı. Güvenlik birimlerine göre Çatayev, 2011 yılından itibaren Türkiye'de bulunan Movladi Udugov, Ahmet Umarov, İsa Umarov, İnguş Said, Çerkes Abdulaziz ve Dağıstanlı Abdussamed ile birlikte Kafkasya Emirliği'nin genel şurasında yer aldı.

ARABULUCU OLMUÅž

2012 yılında bir grup Çeçen direnişçinin Lapota geçidini geçerek Gürcistan'dan Çeçenistan'a girme teÅŸebbüsü üzerine Gürcü istihbaratı tarafından arabulucu olarak bölgeye gönderildi. Bu sırada Gürcülerle Çeçenler arasında çıkan çatışmada 11 Çeçen hayatını kaybetti. Çatayev ise bacağından yaralandı. Ardından bacağını kaybetti. Bu olayın ardından Çatayev, Rus gizli servisi FSB ile ortak çalıştığını iddia ettikleri Çatayev'i tutukladı. Ancak Gürcistan'da Rus yanlısı iktidarın iÅŸbaşına gelmesinin ardından serbest bırakıldı. Bu süreç içinde Kafkasya Ä°slam EmirliÄŸi'nin de kendi içinde bir mahkeme kurduÄŸu ve Çatayev'i “Genel Temsilcilik” görevinden aldığı öne sürüldü.

Ömer Şişani bağlantısı

Çatayev, Kafkasya EmirliÄŸi Genel TemsilciliÄŸi görevinden alınmasına raÄŸmen, örgüt içindeki faaliyetlerine devam etti. Örgütün Suriye'deki baÄŸlantılarını saÄŸlamak üzere bu ülkeye gönderildi. Çatayev burada, Ömer ÅžiÅŸani olarak bilinen ve “IŞİD'in Genelkurmay BaÅŸkanı” olarak tanımlanan Tarkan Batırashvili ile çalışmaya baÅŸladı. Çatayev'in bu isimle iliÅŸkisinin Gürcistan'a dayandığı öne sürülürken, Ömer ÅžiÅŸani'nin IŞİD'e biat etmeden önce yönettiÄŸi Ketibetül Muhacirin (Muhacirler Ketibesi) de Kafkas kökenli isimler tarafından destek buluyordu. Pek çok Kafkasyalı savaşçı, 2012 yılından itibaren Ahmet Çatayev ve Ä°sa Umarov tarafından Ömer ÅžiÅŸani'nin emrine verildi. Umarov da o dönem kendi kızını da Suriye'de hızlı yükselen Ömer ÅžiÅŸani ile evlendirdi.

Çatayev Tel Afer'de saklanıyor

İstanbul'un her köşesini avucunun için kadar iyi bilen ve Kafkasya Emirliği adına Avrupa-Türkiye-Gürcistan üçgeninde yıllarca çalışan Ahmet Recepoviç Çatayev, bir Çeçen direnişçisi iken 2014 yılında ansızın IŞİD militanına dönüştü. Çatayev ile birlikte Kafkasya Emirliği'nin İnguşetya temsilcisi Said de IŞİD'e katıldı. Çatayev, Irak bölgesinde bulunan Kafkasyalı savaşçılarla çalışmaya başladı. Çatayev, bu dönemde pek çok tecrübeli Çeçen savaşçıyı da kendi bağlantılarıyla IŞİD bünyesine kattı. Yaklaşık 200 kişilik tecrübeli bir Çeçen grubuna komuta eden Ahmed Çatayev'in halen Irak'ta olduğu sanılıyor. IŞİD'in içerisindeki Kafkasyalı savaşçıların pek çoğuyla birlikte Musul'a bağlı Tel Afer bölgesinde saklandığı düşünülen Çatayev, aynı zamanda derin istihbari bağlantılara da sahip. İyi derecede Rusça bilen Ahmed Recepoviç Çatayev, Araplarla rahatlıkla anlaşabilecek kadar Arapça, bozuk bir aksana sahip olsa da Almanca biliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.