Güncel
Çavuşoğlu: İncirlik Üssünü Rusya'ya açabiliriz
![](resimler/detay/124878.jpg?)
Erdoğan-Putin görüşmesinin temmuz ayında gerçekleşebileceğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sürpriz bir çıkış daha yaparak İncirlik Üssü'nün Ruslara açılabileceği mesajı verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme süreci sonrası Rusya'nın Soçi kentinde biraraya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesinin detayları sorulan Çavuşoğlu, görüşmenin ikili ve ekonomik ilişkilerle bölgesel konular bakımından son derece faydalı olduğunu belirtti.
GÖRÜŞME TEMMUZDA
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in temmuz ayının sonunda ya da aÄŸustos ayının başında görüşeceÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, “Sayın CumhurbaÅŸkanı'mızla Putin, 'Belki G-20'den önce yani eylül başından önce de görüşebiliriz' demiÅŸlerdi. Esasen bu kararlılığı görüyoruz. Büyük olasılıkla temmuz sonuna doÄŸru ya da aÄŸustos başında Sayın CumhurbaÅŸkanı'mızla Putin arasında bir görüşme olacak. Bu görüşmenin hazırlığını da bakan arkadaÅŸlarımızla birlikte yapacağız. Ekonomiyle ilgili adımlar atılacak, kararlar alınacak. Yine enerjiyle ilgili diÄŸer konular da dolayısıyla ilgili bakanlarımızla Rusya'dan ilgili bakanlar bir araya gelecek" dedi.
ANTALYA'YA DAVET ETTÄ°
Türkiye ile Rusya arasında 'ortak bakanlar kurulu' anlamına gelen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının hazırlıklarını Rus mevkidaşı Lavrov'la birlikte yapacağını söyleyen Çavuşoğlu, kendisini Soçi'de ağırlayan meslekdaşını Antalya'ya davet ettiğini anlattı. IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin Rusya ile işbirliğine hazır olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, İncirlik Üssü'nün Kremlin'e açılabileceği mesajını vererek şöyle konuştu:
LAVROV'LA MUTABIK KALDIK
“DEAÅž terör örgütüne karşı biz herkesle iÅŸbirliÄŸi yaparız. Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAÅž'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz Ä°ncirlik Hava Ãœssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı iÅŸbirliÄŸini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaÅŸanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediÄŸi gibi mutabık kaldık."
MISIR HALKI KARDEŞİMİZ
Ä°srail ve Rusya'nın ardından önümüzdeki süreçte Mısır'la iliÅŸkilerin normalleÅŸmenin ne kadar mümkün olduÄŸu sorulan DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, şöyle yanıt verdi: “Biz nerede olursa olsun darbeye karşıyız. Prensipli tutumumuzu her zaman söyleriz. Mısır halkı bizim kardeÅŸimizdir. Biz güçlü bir Mısır istiyoruz. Ä°stikrarlı, güvenli tesis edilmiÅŸ bir Mısır istiyoruz. OrtadoÄŸu için Arap dünyası için Müslüman dünyası için özellikle de Filistin için katkı saÄŸlayabilecek bir Mısır istiyoruz. Maalesef bugünkü Mısır bu söylediklerimizin hepsinden çok uzak. KardeÅŸ bir ülke. Mısır halkı bizim kardeÅŸimizdir. Åžu andaki rejime karşı tutumumuz böyle olsa da biz Mısır'ı kardeÅŸ bir ülke olarak görüyoruz. KardeÅŸ bir ülkenin bu durumda olması bizi de rahatsız ediyor. Benim söylediÄŸim 'Mısır'la görüşmeye hazırım' demem aslında yeni bir ÅŸey deÄŸil. Ama ÅŸu bir gerçek ki Mısır, bu ÅŸekilde gidemez. Mısır'ın olumlu adımlar atması lazım. Ben tabii ki her zaman bunları muhatabımla görüşebilirim. Bu konuda hiçbir problem yok. Bizim amacımız Mısır'ı cezalandırmak, Mısır'a düşmanlık yapmak deÄŸil. Böyle bir ÅŸey sözkonusu olamaz. Ama yanlış bir ÅŸey varsa söylüyoruz."
: Yeni Åžafak
Henüz yorum yapılmamış.