Sosyal Medya

Dünya

Atatürk Havalimanı saldırısındaki eski Sovyet bağlantısı

Türkiye’nin İsrail ve Rusya’yla diplomatik normalleşmesinin açıklandığı günlerde DAİŞ tekrar Türkiye’yi hedef aldı. Türkiye’nin en uluslararası noktası olan Atatürk Havalimanı, eski Sovyet havzasında bulunan ülkelerin vatandaşı üç terörist tarafından saldırıya uğradı. Teröristlerin Mayıs’ın sonlarına doğru Türkiye’ye giriş yaptığı ve İstanbul’un Fatih semtinde kiraladıkları evde saldırı hazırlığı yaptığı biliniyor. Ahmet Çatayev ismi saldırının planlayıcısı olarak ön plana çıkıyor.



Ufuk UlutaÅŸ - AkÅŸam

Türkiye’nin Ä°srail ve Rusya’yla diplomatik normalleÅŸmesinin açıklandığı günlerde DAÄ°Åž tekrar Türkiye’yi hedef aldı. Türkiye’nin en uluslararası noktası olan Atatürk Havalimanı, eski Sovyet havzasında bulunan ülkelerin vatandaşı üç terörist tarafından saldırıya uÄŸradı. Teröristlerin Mayıs’ın sonlarına doÄŸru Türkiye’ye giriÅŸ yaptığı ve Ä°stanbul’un Fatih semtinde kiraladıkları evde saldırı hazırlığı yaptığı biliniyor. Ahmet Çatayev ismi saldırının planlayıcısı olarak ön plana çıkıyor.

Suriye’de DAÄ°Åž saflarında savaÅŸan yaklaşık 2000 tane eski Sovyet bloÄŸu ülkeleri vatandaşı olduÄŸu tahmin ediliyor. Rus vatandaÅŸları başı çekerken, Özbekler, Kırgızlar ve Tacikler listede yukarılarda yer alıyor. DiÄŸer gruplara mensuplar olduÄŸu gibi bağımsız hareket eden gruplar da var. DAÄ°Åž’in eski Sovyet çekirdeÄŸini ise Gürcistan vatandaşı Ömer El-ÅžiÅŸani’nin (Tarkhan BatıraÅŸvili) liderlik yaptığı Ketibet al-Aksa çekiyor. ÇoÄŸunluklu olarak Çeçen ve diÄŸer eski Sovyet bloÄŸu ülkesi vatandaÅŸlarından oluÅŸan CeyÅŸ-ül Muhacirin ve’l-Ensar’ın DAÄ°Åž-El-Nusra ayrımından sonra bölünmesiyle DAÄ°Åž’e biat eden El-ÅžiÅŸani, örgüt içerisinde Arap veya Iraklı olmayan en üst düzey komutan oldu. Daha önce birçok kereler öldürüldüğü iddia edilen El-ÅžiÅŸani’nin ölümüne dair bir baÅŸka iddia Mart 2016’da ABD Savunma Bakanı Carter tarafından ortaya atıldı. DAÄ°Åž’te El-ÅžiÅŸani’yle baÄŸlantılı çalışan iki tane daha eski Sovyet ağırlıklı grup var. Hattab El-ÅžiÅŸani’nin yönettiÄŸi Mücahidin Tugayı ve Ahmed Çatayev’in (Ahmed El-ÅžiÅŸani) yönettiÄŸi Yermuk Tugayı.

Suriye’deki özellikle Çeçen gruplara baktığımızda güçlü bir Pankisi Gorge varlığı görülmekte. Pankisi Gorge, Gürcistan-Çeçenistan sınırına yakın etnik Çeçen Kistlerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı bir bölge. Ömer El-ÅžiÅŸani, Selahaddin El-ÅžiÅŸani gibi ismi öne çıkan bir çok Çeçen komutan bu bölgeden. Ahmed Çatayev’in aslen bu bölgeden olmasa da Pankisi Gorge’de kayda deÄŸer bir süre yaÅŸadığı ve 2012’deki Çeçen militanlarla Gürcü güvenlik güçleri arasındaki Lopota Gorge çatışmalarında yer aldığı biliniyor. Suriye’ye geçmeden önce Gürcü yetkililer tarafından tutuklanıp ardından salıverilmiÅŸti. Avusturya vatandaÅŸlığı da bulunan Çatayev, DAÄ°Åž’e biat etmeden önce Kafkasya EmirliÄŸi ile baÄŸlantılıydı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.