Sosyal Medya

Coğrafyamız

266 kişi gözatında kayboldu

Mısır'ın resmi İnsan Hakları İçin Ulusal Koalisyon adlı insan hakları örgütü ülkede gözaltında kayıpların arttığını, güvenlik güçlerinin cezaevlerinde görevlerini kötüye kullandığını rapor etti. Rapora göre 266 kişi gözatında kayboldu.



Örgüt'ün yıllık raporunda "Ä°ki yıl önce yeni anayasanın kabul edilmiÅŸ olmasına raÄŸmen ülkdeki insan haklarının durumu deÄŸiÅŸmedi" tespitinde bulunuldu. 

Rapora göre son bir yılda içiÅŸleri bakanlığını dahil olduÄŸu vak'alarda 266 kiÅŸi gözaltında kayboldu. Bunlardan 143'ü duruÅŸma öncesinde kayboldu. 

Raporda devlete iÅŸkenceyi engellemek için yeterince çaba sarfetmediÄŸi eleÅŸtirisi de getirilirken, geçen yıl cansız bedeni bulunan Ä°talyan öğrenci Giulio Regeni'nin güvenlik güçleri tarafından kaçırılmış olabileeÄŸine dair şüphelerin bulunduÄŸu da not edildi. 

Örgüte 2015 yılında 296 insan hakları ihlalinin bildirildiÄŸi de kaydedilirken, "Bu ÅŸikayetlerin çoÄŸu cezaevlerinden, gözaltı merkezlerinden yapıldı. KaydadeÄŸer bir ilkence ve kötü muamele ÅŸikayeti var" ifadeleri kullanıldı.  Ayrıca gözaltı merkezlerinin kapasitelerinden yüzde 300 daha fazla kiÅŸiyi barındırdığı bilgisine yer verildi. 

'Mursi ailesiyle görüştürülmüyor'

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Ahmed Mursi, babasını ziyaret etmelerinin engellendiğini belirtti.

Mursi'nin büyük oğlu Ahmed, sosyal paylaşım sitesi Faceboook hesabından yaptığı açıklamada, emniyet güçlerince Mursi'nin ailesine ziyaret izni verilmediğini kaydederek, "Ramazan ayı içerisinde bu durum on kez yaşandı. Talimatın yukarıdan geldiğini, bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. Mursi'nin ailesinin üç yıldır ziyaret hakkı engelleniyor" ifadesini kullandı.

Mursi'nin hapsedildiği 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından hala babalarını ziyaret edemediklerini ifade eden Mursi, kardeşleriyle birlikte bugün Kahire'nin güneyindeki Tora Cezaevi'ne gittiklerini ancak ziyaretin yasak olduğu ve kendilerini boş yere yormamaları gerektiği cevabını aldıklarını aktardı.

Mursi, kişisel ihtiyaçların olduğu bir çantanın hapishane yönetimince babalarına teslim edilmesini istediklerini ancak bu taleplerinin de geri çevrildiğini söyledi.

Muhammed Mursi, askeri darbenin ardından bilinmeyen bir yerde alıkonulmuş ve ilk kez 4 ay sonra kendisinden haber alınabilmişti.

Kamuoyunda "Büyük casusluk" olarak bilinen davada 25 yıl, "İttihadiye Olayları" davasında 20 yıl hapis, "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında ise idam cezasına çarptırılan Mursi'nin, "yargıya hakaret" ve "Katar adına casusluk" davalarındaki yargılanma süreci ise devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.