Güncel
Sivas olaylarının 23. yılı
Sivas'ta 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle öldürülen 35 kişi, 23 yıl sonra aynı yerde anıldı.
Madımak Oteli'nde 35 kiÅŸinin öldürülmesinin üzerinden 23 yıl geçti. 2 Temmuz 1993'te otelin ateÅŸe verilmesiyle ölenler, Sivas’ta düzenlenen törenle anıldı. Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaÅŸlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak, Mevlana Caddesi güzergâhından eski Madımak Oteli'nin bulunduÄŸu sokağın giriÅŸine kadar yürüdü.
2 Temmuz'da yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri, anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi. Aileler ile CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri, yanık bir saz üzerine karanfil bıraktı.
Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunduğu anma programında konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, her yıl daha da büyüyerek, karanlık zihniyetlere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
‘Madımak'ın dumanı bugün tüm yurdumuzu sardı’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise yazarların, çizerlerin ve semahçıların 23 yıl önce Sivas'ı bir kültür şehri yapmak için kente geldiklerini vurgulayarak, "Maalesef, 23 yıl önceki Madımak'ın dumanı bugün tüm yurdumuzu sarmış durumdadır" dedi.
Birlik ve beraberlik mesajları veren Kaplan, "Kendi göbeÄŸimizi kendimiz kesmek zorundayız. Bizler bir olacağız, Kerbela'da Ä°mam Hüseyin olacağız, Seyit Rıza olacağız, Mahir Çayan, Deniz GezmiÅŸ olacağız. Madımak’ta Koray Kaya olacağız, Nesimi Çimen olacağız, Hasret Gültekin olacağız. Bir olacağız, Pir Sultan olacağız. Madımak, utanç müzesi olana kadar Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi olarak her 2 Temmuz'da burada olacağız. Birlik olacağız, dirlik olacağız ve hep birlikte olacağız" ifadelerini kullandı.
‘Asla ve asla taviz vermeyiz’
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da Alevilerin susturulmaya çalışıldığını ifade etti.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir 23 yıl aradan sonra yine Sivas'ta olduklarını belirterek, korkmadan, yılmadan her sene kente geleceklerini bildirdi. Olayda hayatını kaybedenleri her yıl anmaya devam edeceklerine işaret eden Doğan, "Bir kişi de olsak, 10 kişi de olsak, buraya koşa koşa geleceğiz. Kimse bu yoldan asla bizi vazgeçiremez. Çorum'a da Hacı Bektaş'a da gideceğiz, her tarafa gideceğiz. Biz yüzyıllardır her türlü mücadeleden geçirilerek bu noktaya gelmiş bir toplumuz, asla ve asla taviz vermeyiz" dedi.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Sivas'ı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurgulayarak, "Eğer unutursak, yüreğimiz kurusun. Olayın sorumluları adaletle yüzleştirilene kadar bu mücadeleyi yürüteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Milletvekilleri ve Beşiktaş Çarşı üyeleri de katıldı
Anma programına, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra CHP'li ve HDP'li milletvekilleri, Beşiktaş Çarşı Taraftar Grubu üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere, başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 426 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla, kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.
Eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergâh, araç trafiğine kapatıldı.
Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı.
Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektörler ve köpeklerle arama yapıldı.
Anma programında bir grup semah döndü, Alevi dedeleri ise dua etti.
CHP Beyoğlu Gençlik Kolları üyesi bir grup eski Madımak Oteli'ndeki polis barikatı önünde saygı duruşunda bulundu.
Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Madımak Oteli'nin "Utanç müzesine" dönüştürülmediği gerekçesiyle anı köşesine karanfil bırakmadı.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.